Следва

Документалният “Ролинг стоун” на HBO с премиера у нас

Дирк Сислак в Гьоте-институт България

По покана на Гьоте-институт България и по повод 10-годишния юбилей на група „Метеор“ в София ще гостува влиятелният немски режисьор и театрален активист Дирк Сислак.

Events преди 6 години

Дирк Сислак е една от влиятелните фигури на театралната сцена в Берлин, режисьор и театрален активист. Сислак е създател и движеща фигура на парадигматичното берлинско пространство за художествени и критически практики Vierte Welt. Той е сред важните критически гласове в немските и европейските дебати за независимата сцена за сценични изкуства и за държавните театрални структури.

Дирк Сислак пристига в България по повод 10-годишния юбилей на група „Метеор“, както и като продължение на дългогодишното му сътрудничество с философа Боян Манчев. Vierte Welt поставя текста на Манчев „Дъщерите на Пандора“ като част от програмата „В сляпата точка“. През 2016 г. и 2017 г. Сислак и Манчев организират дискусии за „Края на съвременното изкуство“ и „Бъдещето на изкуството“ в рамките на фестивала „Импулс“ в Рур, Германия, както и в Университета за изкуства в Берлин и във WerkX във Виена.

На 15 февруари, четвъртък, в Гьоте-институт България Дирк Сислак ще представи Vierte Welt и работата си като режисьор и активист. Представянето ще бъде последвано от разговор с Боян Манчев и Ани Васева около театралното творчество в контекста на независимите и на публичните институции. Дискусията цели да представи една независима метакритична перспектива отвъд стандартните позиции и критика.

На следващия ден – 16 февруари, петък, Дирк Сислак отново ще застане до Боян Манчев и Ани Васева – този път на сцената на Дома на киното за представянето на книгата с избрани театрални текстове, публикувана по случай 10-ия юбилей от създаването на група „Метеор“.

Събитието ще се проведе този четвъртък, 15 февруари, от 17:30 в Гьоте-институт.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 2 дни

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.