Следва

Започва първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

ПРОФЕСОРИ И АСИСТЕНТИ ОТ ФАКУЛТЕТА ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА В ЧЕРНА ГОРА 18 април – 7 май 2018

Откриване – 18 април, 18:00 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 

Events преди 6 години

Според мнението на експертите, когато става дума за проблематиката на развитието на съвременната черногорска култура, най-сериозният и най-динамичният пробив е направен в сферата на изобразителното изкуство. Поетиката на съвременното изобразително изкуство на множество черногорски автори се предхожда и произлиза от великолепната традиция, която можем да проследим от далечното минало – от античните мозайки и скулптури, през стенописта и кавалетната живопис от Средновековието, пред-романтичните и романтичните скулптури, пост-византийското изкуство на майстор Козма-Йован и готически-ренесансовото изкуство на Ловра Добричевич, великолепните графични украси на книги от Црнойевич и печатницата на Божидар Вукович, и бароковото изкуство на Трипо Коколь. След пионерското начинание на редките местни художници от периода на късния 19-и век и началото на 20-и век, заменени от артистичните аспирации на творците - предимно художници, – работили в периода между двете световни войни, на преден план излизат новите поколения, обучавали се извън родните територии. Това са поколения, чиито творби в някои случаи получават статут на ключови защитници на развитието на бившата югославска сцена на изобразителното изкуство, което очертава и определено ниво на международна репутация.

След десетилетия на работа на Училището по изкуства и художествени занаяти в Херцег Нови и Висшето педагогическо училище с насоченост към изобразителните изкуства в Никшич, като нов член на Университета в Черна гора през 1988 година се отваря и Факултетът за изящни изкуства със седалище в старата черногорска столица Цетинье. Скоро след основаването си това висше училище се позиционира като основен популяризатор не само на образованието на младите художници, но и на последвалото динамично развитие на съвременното черногорско изобразително изкуство. Особено важен е фактът за влиянието на Факултета за изящни изкуства в Цетинье, чието високо качество на работа успява да възпре младите таланти да напуснат страната и е дал възможност за събирането на една група впечатляващи автори, свързали творческите си изяви с Черна гора.

Учебните планове и програми в Цетинския Факултет за изящни изкуства са пригодени към съвременното разбиране за европейско университетско образование и се реализират през организационната структура в рамките на работата на четири образователни програми: Живопис, Скулптура, Графика и Графичен дизайн. От 1992 година стартира и следдипломно обучение. Съвместно с известни гостуващи професори академичният състав на Факултета се състои от уважавани черногорски художници, които са и наставници на младите и талантливи сътрудници. Съдейки по качеството на сегашните дипломирани студенти, някои от които вече имат сериозна репутация в творческите среди извън страната, Факултетът за изящни изкуства в Цетинье доказва, че е ключов и най-важен носител на развитието на съвременното изобразително изкуство в Черна гора за времето на 25-годишната си работа.

Освен това, несъмнено, това е единствената висша учебна институция с такъв художествен профил, в която най-изтъкнатите черногорски творци – с помощта на извънредните си млади сътрудници – предават опита и познанията си на студентите. Именно това придава специфичен характер на всички изложбени проекти на преподавателите и сътрудниците на Факултета. Всъщност, дори случайните селекции на техните творби не може да се третира като обикновен преглед на работите на академичния състав на едно висше училище по изкуствата. По-скоро можем да говорим за елитарно събиране на художници, чиито творби по най-качествен начин представят съвременната черногорска арт сцена. Дори и най-повърхностният анализ на такова представително събиране на черногорски автори разкрива сложността на авторската поетика – разнообразието в репертоарите на тематичните интереси; хетерогенността на приложените изобразителни техники; спецификите на модалитета на принадлежността към модернистичните и актуалните пост-модернистичните концепции; обвързаността с традиционното изкуство като противовес на отхвърлянето му.

Д-р Александър Чиликов
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?