Артистично завъртане с поредното издание на фестивала 180°

null

Между 21 и 27 юли в София ще се проведе петото издание на фестивала за експериментално изкуство 180°. Той ще събере музиканти, танцьори и визуални артисти от четири континента, които ще представят експериментални концерти, танцови изпълнения, инсталации и други.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е Елементи. В рамките на фестивала пространствата на Фабрика 126 ще се трансформират в сцена без правила, строг сценарий и ограничения. В рамките на седмица артистите ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред българска публика резултата от съвместната си работа.

Гьоте-институт България се включва за поредна година като партньор във фестивала и отново ще има силно немско присъствие, както и събития в сградата на института на ул. „Будапеща“ 1.

Фестивалът започва на 21 юли с мащабна арт-инсталация на немския архитектурен колектив Popticum. Те ще изградят две огромни скулптури-балони, в които гостите ще могат да влизат, а хореографката Кристина Файт ще използва като среда за танц, но и като интерактивен инструмент за музициране.

Резидентният композитор на фестивала – младият швейцарец Мауро Хертиг, ще работи с музикантите от академията на прочутия Ensemble Modern върху собствен проект, който ще дебютира на българска сцена.

За втори път на 180° гостува и Паул Фрик от Brandt Brauer Frick, който ще представи своя нов албум и ще си партнира в общ пърформанс с испанската танцьорка Бланка Нагерол Рамирез от театър „Пина Бауш“.

Както всяка година фестивалът отново провокира любители и професионалисти визуалисти с конкурс за късометражен ням филм. Наградените филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на ансамбъла на 180°. Тази година към ансамбъла се присъединяват кларинетистът Йозу Ицко (Испания), обоистката Валентин Коле (Швейцария), китаристът Цветан Андреев, цигуларят Ивайло Данаилов, пианистката Александра Радулова и ученици от НМУ “Л. Пипков”. Заедно те ще представят музикален репертоар, вдъхновен от темата на фестивала и включващ композитори като Джон Адамс, Паул Фрик, Джон Кейдж, Тери Райли, Салваторе Шарино и др. Събитието Conce(p/r)t ще се състои на 25 юли от 19:30 в Гьоте-институт БЪлгария.

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук.
 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.