Следва

Разказ в снимки: Huawei и Lomovera

Из дневника на една домакиня от 1980-та: Практически козметични съвети

Съвeти за жената # 3

Books преди 5 години

Ние наистина обичаме нашата нова книга. Ама много! И пригответе се, защото скоро няма да се откажем от нея и да спрем да ви занимаваме. Но и силно вярваме, че споделяте нашия интерес поне малко. Пък и се оказва, че човек наистина има какво да научи от 80-те години на миналия век и някои основни правила за жената важат и до днес. Съвети за жената - статия трета. Припомняме предните две тук и тук.

Практически козметични съвети:

Дълго време козметиката се смяташе за лукс, но за щастие това схващане е вече преодоляно. За външния си вид сега се грижат и жените, и мъжете, но козметичните съвети са насочени повече към жените, защото женската кожа е по-фина от мъжката, а оттам и по-чувствителна към външните влияния. За съвременната жена има значение козметиката, която при минимален разход на време осигурява бързи и добри резултати.

Утринен тоалет

След събуждане отхвърляме завивката и в положение "по гръб" правим няколко упражнения за укрепване на краката. Ставаме, отваряме широко прозореца и няколко пъти вдишваме и издишваме. Междувременно според времето може да помислим и какво ще облечем. Утринният тоалет започва с въздушен масаж. В банята изплискваме обилно лицето си със студена вода, не забравяме врата и се измиване до кръста. Който сутрин пести водата, пренебрегва важните последици, които носи сутрешното миене, т.е. правилното кръвоснабдяване и податливостта на всички слоеве на кожата към следващите козметични грижи, бързото премахване на умората и повишаването на устойчивостта на кожата срещу различни инфекции. Лицето леко подсушаваме с пешкир, без да го търкаме енергично - това правим по другите части на тялото. Под мишниците напръскваме дезодорант, за да запазим чувството на свежест в продължение на няколко часа. Изчистваме зъбите и изплакваме устата си с вода за уста, която отстранява неприятния дъх. Преди да тръгнем намазваме лицето си с крем, който го предпазва от претенциите на времето - горещина, вятър, студ или нечистотии, изобилствуващи във въздуха. Кремовете се определят според това, дали кожата е суха или мазна. За същата цел са подходящи и кремове, означени за същия вид кожа като нощни. Напълно достатъчен е 1 см крем от тубата, който разтриваме на дланта си и после с потупване нанасяме върху още влажното лице. Няколко минути сутринта посвещаваме и на косите. Енергичното им изчеткване спомага за по-доброто подреждане на прическата.

Тоалет преди лягане

Преди да си легнем, след като свалим дрехите си, най-напред изчеткваме косите си по посока от врата към темето. Едва тогава идва ред на лицето. Всяка жена знае, че само добре почистена от грима кожа може да се възстанови през нощта. Не е достатъчно използуваното по-рано единствено средство - сапун и вода. Сапунът никога не е толкова ефикасен, за да отстрани дълбоките следи от замърсяване и грим, а освен това изсушава кожата. По-добре действуват почистващите кремове или тоалетното мляко, което поставяме върху тампони памук, бършем лицето дотогава, докато памукът остане чист (нанасяме почистващото средство, разтъркваме го, оставяме го да действува 2-3 минути и след това избърсваме). Останалите части от тялото мием с вода. Втвърдената кожа на коленете и лактите масажираме с почистващо масло. Накрая изплакваме цялото тяло с хладка вода. Всекидневният душ е особено здравословен. След като почистили лицето си, изплакваме го със студена вода. По този начин кожата се оросява с кръв добре.
Нашите очи също се нуждаят от баня, особено ако ги гримираме всеки ден.
Почистеното лице е подготвено за по-нататъшни грижи. Според типа на кожата използвуваме подходящ крем или масло. Избягваме всякакво насилие върху нея, т.е. изключваме енергичното й търкане и разтягане. Горният слой на кожата е много чувствителен към това и в никакъв случай няма да постигнем добри резултати. Всяка козметична грижа извършваме пред огледалото, за да имаме представа и контрол върху своите движения.


На нас, през 2018-та година, може горните редове да ни звучат леко доста комично, но през 1978-а, с точност, това е било библия. Пишейки статията се смяхме силно, гласно и пуснахме по една сълза., макар да сме напълно съгласни и да го правим всеки ден по навик. 

More Books