Следва

Backstage @Структури на мисълта

Владо Пенев чества юбилей с премиера на Диана Добрева

„Бащата” от Флориан Зелер събира на сцената Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Радина Кърджилова, Мария Каварджикова и Константин Еленков...

Events преди 5 години

Големият актьор Владимир Пенев ще отбележи юбилейния си 60-ти рожден ден с премиера в Народния театър. Утре, 24-ти октомври и в петък, 26 октомври на Голяма сцена режисьорът Диана Добрева ще представи премиерата на спектакъла „БАЩАТА” по хитовата пиеса на Флориан Зелер.

Заедно с Владо Пенев в екипа на спектакъла са и звездите Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Радина Кърджилова, Мария Каварджикова и младия актьор Константин Еленков.

„БАЩАТА” е третата премиера на Народния театър от началото на сезона и е очакван с огромно нетърпение от театралната публика. Създаден по пиесата на френския драматург Флориан Зелер, „БАЩАТА” е абсолютен хит по театралните сцени на Ню Йорк, Париж, Берлин и Лондон. Виртуозният сюжет потапя героя на Андре /Владимир Пенев/ в свят с разклоняващи се самоличности. Пред зрителя лабиринтът на човешките спомени и емоции непрекъснато усложнява своите кодове, мести спасителните си изходи с напрежението и атмосферата на вълнуващ трилър и абсурдни комични ситуации.С всяко действие Ана /Радина Кърджилова/, Пиер /Юлиан Вергов/, Лора /Теодора Духовникова/, Жената /Мария Каварджикова/ и Мъжът/Константин Еленков/ поемат по непознати орбити, променят биографиите си, излагат нови версии за случващото се около тях. Така в апартамента на Андре бавно се наслагва неизвестността, докато на финала не избухне изненадващата истина. „БАЩАТА“ е предизвикателство, отправено от режисьорката Диана Добрева към всеки от нас: да се взрем в крехкостта на съществуването, в горчиво-смешната игра, която всъщност е човешкият живот.

Флориан Зелер е френски романист и драматург. Първият му роман „Изкуствен сняг“ излиза през 2002 г. и е удостоен с наградата на издателство „Ашет“, а вторият – „Любовниците отникъде“ (2003) получава Наградата на принца на Монако. 2004 г. става „театралната година“ на Флориан Зелер. Поставени са първите му две пиеси – „Другият“ и „Въртележката“. През 2006 се появяват романът му „Жулиен Парм“ и пиесата „Ако умреш...“, която се радва на голям успех и е отличена с наградата „Театър за младите“ на Френската академия.

Следват пиесите „Тя те чака“(2008), „Майката“ и „Истината“(2010), „Един час спокойствие“ и „Бащата“(2012), която освен, че е удостоена с три награди „Молиер“ до 2015, се превръща и в абсолютен хит на големите европейски и американски театрални сцени.


За спектакъла
“БАЩАТА”
от Флориан Зелер

Режисьор ДИАНА ДОБРЕВА
Превод от френски СНЕЖИНА РУСИНОВА-ЗДРАВКОВА
Сценография и костюми МИРА КАЛАНОВА
Музика ПЕТЯ ДИМАНОВА

Действащи лица и изпълнители:

Андре ВЛАДИМИР ПЕНЕВ

Ана РАДИНА КЪРДЖИЛОВА

Пиер ЮЛИАН ВЕРГОВ

Лора ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА

Един мъж КОНСТАНТИН ЕЛЕНКОВ

Една жена МАРИЯ КАВАРДЖИКОВА

Драматург на постановката: Мирела Иванова
Помощник-режисьор: Олга Недялкова
Фотограф: Стефан Ненков Щерев
Фотограф на плаката: Стефан Ненков Щерев
Художник на плаката и програмата: Янина Петрова
Премиера 24 и 26 октомври 2018 г.

ГОЛЯМА СЦЕНА
1069 премиера от 1904 г.
Сезон 2018/2019 г.

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?