Пробиотици, пребиотици, синбиотици. Що е то?

Пробиотици, пребиотици, синбиотици. Що е то?

Кой, кога и какво приложение има?

Пробиотиците и здравата храносмилателна система са модерна тема в света на „здравословния“ начин на живот, както и редовна тема на обсъждане в нашата Редакция и това съвсем не е случайно. Чрез по-доброто познание на микрофлората ни, можем по-пълно да разберем вселената, която живее в нас и критичната роля, която има тя за общото ни здраве и баланс в организма.

От една страна са все повечето клинични проучвания и изследвания, проследяващи ролята на микробиомата в нас, а от друга , виждаме увеличаващия се брой продукти пренасищащи пазара, обещавайки по-добро здраве.

И всъщност да се загубим в целия този рекламен шум не е никак трудно независимо колко добре си мислим, че сме запознати с материята. Да открием разликите между пребиотици, пробиотици и синбиотици съвсем не е лека задача, затова и започваме да "търсим" заедно>>>

Тъй като здравето и грижата за него не е само пожелание от поздравителна картичка, започваме с обстойното обяснение на всяка една от категориите:

ПРОБИОТИК

Човешката микрофлора се състои от десет различни вида микроорганизми, включително добри и лоши бактерии, вируси, гъби и други. Пробиотици наричаме добрите бактерии, които са наши естествени и постоянни помощници, за да бъдем здрави, жизнени и дълголетни. Тези невидими с просто око помощници за здраве са най-многобройната и значима част от флората на човешкото тяло. Когато в нея има нарушения, настъпва дисбаланс на цялото тяло. Това е предпоставка за започване на болестотворни процеси. Дисбалансът на микрофлората има различни прояви, често промъкващи се незабелязано в забързаното ежедневие на съвременния човек – подуване и тежест в корема, газове, недобро храносмилане, нередовни изхождания (запек) или диария. Това са симптоми, с които често започват различни стомашно-чревни заболявания.

Пробиотици можем да приемаме чрез храна и добавки. Но взимайки висококачествен пробиотик, си гарантираме, че тялото ни ще си набави достатъчно от добрите бактерии, които да взаимодействат с чревната флора и да поддържат баланс в храносмилателната и имунната система, повлиявайки цялостното здравословно състояние.

Става ли въпрос за прием на пробиотици, качеството и произходът имат значение. Има данни от различни части на света, които доказват, че съставът на полезната чревна микрофлора е различен и съответстващ с храната и географския регион. Една мултибактериална формула ще е по-ефикасна, ако съдържа онези бактерии, които са извлечени от природата на даденото място, на което живеем.

Именно затова създателите на LactoFlor влагат само български щамове млечно кисели бактерии от традиционните за българина млечни продукти, изолирани от екологични райони със съхранена природа. В портфолиото за проботици на LactoFlor ще намерите пробиотик за прoфилактика (ProBiotic), зa уроинфекции (UroBiotic), както и такъв, който е бързо и ефективно решение срещу диария (EntericEcol).


ПРЕБИОТИК

Пребиотиците са храната на добрите бактерии (пробиотиците). Те са несмилаеми въглехидрати - така наречените фибри, които се срещат в определени храни като лук, чесън, аспержи, зелен банан, корен от цикория или във вид на добавки, които имат полезна роля при оформянето на чревната микрофлора заедно с пробиотиците. За разлика от всеки друг компонент от хранителния режим, те са единствените, които не се усвояват и абсорбират в човешкото тяло. Вместо това влакното е устойчиво на топлинни амплитуди, повишена киселинност и ензимите в стомаха и преминава през целия храносмилателен тракт. Така фибрите подхранват, поддържат и стимулират растежа на пробиотиците.

Проучванията показват, че включването на достатъчно пребиотични фибри в дневното меню, води до значителни ползи за здравето на микрофлората и цялостното здраве. За да си набавите повече от полезните влакна или се нуждаете от решение за вашия нередовен стомах ви препоръчваме пребиотика Natural Fibers на Lactоflor, чийто състав е 100% натурален инулин.

СИНБИОТИК

Синбиотиците са комбинацията от пробиотици (добрите бактерии) и пребиотици (храната на пробиотиците), комбинирани в една таблетка за смучене, капсула или саше. Синбиотиците стават все по-популярни, защото пребиотичните фибри стимулират растежа на различни щамове добри бактерии в червата. Това означава, че пребиотиците имат голям потенциал да променят микрофлората. Самата комбинация на пробиотик с пребиотик увеличава ползите от приема - поддържа и възстановява оптималния баланс на чревната флора, подобрява обмяната на веществата, понижава процента мазнини в тялото, намалява умората и стреса, регулира калциево-фосфорната обмяна, предотвратява пораженията при остеопороза.

За ежедневна грижа, превеция и защита на организма ви препоръчваме два продукта на LactoFlor - BioPlus капсули, които се грижат за баланса на имунната система, както и BioPlus таблетки, подпомагащи устната хигиена.

Ако пък имате нужда от мощен имунен стимулатор за възстановяване на чревната флора по време и след антибиотично лечение потърсете Opti6. С грижа за имунната система на бебета над 6 месеца и малки деца е създаден Lactoflor Kids, който комбинира пробиотик (7 щама млечно кисели бактерии) с природни фибри (пребиотици).

Всички продукти на LactoFlor са напълно натурални, без GMO, без добавени консерватни, посладители или оцветители. Науката продължава да открива все повече за връзката между състоянието на нашата микробиома и здравето ни. Добрата новина е, че можем да ги подобряваме и регулираме чрез прием на пребиотици и пробиотици за здрава и устойчива имунна система. И пробиотиците, и пребиотиците могат да се набавят чрез хранителното ни меню, но приемайки ги във вид на добавки, можем да бъдем спокойни, че сме си осигурили нужното дневно количество. Особено пробиотиците, които са по-ефективно средство за ребалансиране на чревната микрофлора, още повече след лечение с антибиотици. Доказано здравето започва от вътре. Ето защо балансът на нашата чревна микрофлора е ключова част от цялото благосъстояние.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.