В памет на Последния император. Топ 5 на големия режисьор Бернардо Бертолучи

В памет на Последния император. Топ 5 на големия режисьор Бернардо Бертолучи

Напусна ни отявленият италиански франкофон, който в интервю пред италиански журналист за първия си филм казва, че предпочита да говори на френски, защото „Parce que le Français, c’est la langue du cinema" или – „Френският е езикът на киното”.

В „Конформистът“ (Il Conformista) от 1970-а год. Бертолучи е сценарист и режисьор. Филмът е сниман по едноименния роман на Алберто Моравия и разказва за националната криза във Франция от 1968 година. В центъра на сюжета е италианец от 30-те години, който отива в Париж на сватбено пътешествие със задачата да съдейства за убийството на италиански политически емигрант и негов бивш преподавател. Главните роли се изпълняват от Жан-Луи Трентинян, Стефания Сандрели, Доминик Санда. „Конформистът“ получава отлични отзиви от кинокритиката и е удостоен с наградата Давид на Донатело за най-добър филм през 1971 г. Заради сложността, описателната структура и иновативната си кинематографията „Конформистът" оказва значително въздействие върху развитието на световното кино и отваря пътя за създаване на ново поколение психологически драми като „Кръстникът" (1972) и Апокалипсис сега" (1979).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Последно танго в Париж“ („Ultimo tango a Parigi“), шестият филм на режисьора, е неподражаема еротична драма от 1972-ра год. Темата се върти около потисничеството и болката на индивида, причинени от очакванията на обществото. Действието от края на 60-те логично се развива във френската столица. 45-годишен американец, собственик на хотел Пол, в ролята - Марлон Брандо, се запознава с младата, току-що сгодена французойка Джейни - Мария Шнайдер, с която започват анонимна авантюра в парижки апартамент, говорят и правят секс и се разбират да не питат и не казват за себе си нищо лично, дори имената си.
Финалът на творбата е убийствено драматичен, в пряк и преносен смисъл, лентата носи поводи за критики, а някои секссцени са определени като неприемливи и дори унизителни. Мненията варират от признаване на творбата за шедьовър, до нейното абсолютно отхвърляне.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.