Следва

Изложба „Разливи“ на Велислава Гечева

Какво да четем: Обикновените необикновени жени

Тази седмица се гмурваме в света на биографиите...

Books преди 5 години

Днес избираме книгите, които ще четем през уикенда, по женски. Окото, жадно за мастилени откривателства, минава през пълните с цветни книжни съкровища лавици на Елефант, а приятната млада Надежда, наш #bookclub "екскурзовод" на мястото, ни ориентира какво да бъде >>>



"Аз лично смятам за задължителни тези две биографични четива: 

Първото е с фокус невероятната Мерил Стрийп и се казва:Her Again: Becoming Meryl Streep“ на Michael Schulman. Ще ви потопи в живота на Мерил и нейната младост, през първите й „големи“ роли и старта на актьорската ѝ кариера, през мислите, чувствата, страховете и увереностите й. 

Michael Schulman, журналист в любимото The New Yorker ни показва какво е да си дама, градяща своя характер и ценности през 70-те.



Мерил идва от семейство на жени с име Мери, носи го и тя, и никога не се намира за особена красавица. При това обаче знае, че една актриса задължително трябва да бъде красива. Чрез историята ѝ проследяваме как всъщност пред таланта не може да има табута и условности. Ако се чудите какъв човек се крие зад 3 Награди на Филмовата Академия на САЩ, 19 номинации и титлата „най-уважавана актриса за времето си“, тази книга е прекрасна. Илюстрира го и този цитат от нея:  



Втората дама
, като малка, има простичка мечта - да има куче и къща със стълбище, за нея и семейството ѝ. На въпроса „Каква искаш да станеш като пораснеш? “ отговаря Педиатър, а сега за нея „Каква искаш да станеш като пораснеш ? “ е безсмислен въпрос, защото порастваме цял живот, а растежа е без предел. 



Enters: Мишел Обама и Becoming
.

Четиво за живота, мечтите и стремежите на бившата Първа Дама, всички нейни принципи и мисли, и разбира се, брака ѝ с Барак. Как да се научим да се чувстваме сами по възможно най-добрия начин, защо трябва да обичаме процеса на учене и наистина ли всичко е временно, научаваме от тези страници, подписани с М.О. 

Книгата следи пътя на Мишел от студените Чикагски дни, в които слуша музиката на бъдещи амбициозни пианисти, през наученото и преживяното в Принстън, чак до запознанството и брака ѝ с Барак – човекът, преобърнал трайно планирания ѝ живот.



Самата Мишел твърди, че е най-обикновен човек, попаднал на невероятно приключение и всичко, което иска да постигне със своята история, е да накара повече хора да разкажат техните.


А тук виж: when you wonder what to READ: Art x2

Еlephant Bookstore

ул. " Цар Шишман" 31 

More from View Sofia

112 години от рождението на Вапцаров, припомняме си Поета и Човека с тези 5 непопулярни стихотворения

Books преди 2 години

Не че всеки от нас не е чел всяка негова дума, всяко стихотворение, равносилни на това светът ти да се разтрепери цял, на сърцето ти да се стопли или пръсне на хиляди частици, на това да усетиш прискърбието от едно жестоко убийство или изконната радост, че този човек го е имало и е писал на твоя роден език. Никола Вапцаров, роден днес през 1909 г., е творец отвъд националното, отвъд злободневното, отвъд политическото. Чистата универсалност и съвършенството на езика си припомняме с тези 5 стихотворения на великолепния ни поет, на един Човек, комуто звездите, сигурни сме, са казали "Браво!"

More Books