Следва

Felicità! Ал Бано и Ромина Пауър с предколеден концерт в София

Voin de Voin за Sofia Art Week или какво да НЕ пропуснем от културния календар следващата седмица

Sofia Art Week 2019 - Страхотно, но късно?

Events преди 4 години

Когато става въпрос за изкуство, както и при любовта - никога не е късно. Все пак двете вървят ръка за ръка. Нали?



Разказахме ви подробно ТУК, че между 15-ти и 22-ри юли София ще се превърне в артистичен епицентър в рамките на второто издание на София Арт Уийк. 70 артиста, 9 пространства, 1 седмица на събития, емоции, изживявания и какво ли още не! Не губим време, защото "светът е голям и изложби ще ни дебнат отвсякъде" и съставяме кратък арт гид с 5-те НЕИЗПУСКАЕМИ събития, лично препоръчани от Войн де Войн - част от екипа на Sofia Art Week, негов основен двигател и наш любим събеседник, особено що се отнася до изкуство.



Целите сме в слух, а вие? Оттук поема Войн!

"Изкуството е навсякъде, особено в град като София, пълен с образност, красота и полемика."

Хората обичат да казват - на кого му е нужно това изкуство? Да, може би на никой, който не осъзнава функцията му. Изкуството е филтър и катализатор на обществото - през призмата на артиста и теоритиците, и хората, подбрани от сферата на законодателството, сега излизаме с предложения към интересуващите се от бъдещето на образа, авторското право, интелектуалната собственост и постоянно сменящите се закони в европейската юрисдикция, 3D практиките в бъдещето и парадоксите на отвореност /интернет, други източници и правителства/.


Повече ТУК 

Sofia Art Week: All Rights Reversed, 16.07.2019
Не пропускайте този великолепен авторски проект, куратиран от Маргарита Кудрина в страхотната лаборатория за дигитални практики RESONATOR.

И още две важни лекции:

In search of the sacred in the work and life of Nikolai Raynov, 18.07.2019
Първата е от съществено значение за мен, защото се провежда в първата, установена на територията на София галерия. Това е Тръпковата галерия, отворена през 1910 година. Тогава е била важен епицентър на всички духовни хора, хора с революцинорески дух в сферата на изкуството. Мястото устоява на всичко и е активен духовен център по време на двете Световни войни, както и по времето но Балканската война. Това е лекция-разговор на Ина Бостанджиева за живота, творчеството и спиритуалното в работите на видния български писател и творец Николай Райнов.


Повече ТУК 

Sofia Art Week: Gecture: the gender lecture, 19.07.2019
Друго особено важно за изясняване терминологията и представяне на изследване на много напредналите вече теории и науки, свързани със социологическия проблем на пола, джендъра и сексуалността. Ще говори Ралица Константинова, антрополог и куратор.


Повече ТУК

И две събития:

Sofia Art Week: Polymorphic Sensibilities & Scaffolding Desires, 17.09.2019

От екипа на три дами, теорист и 2 артистки от Венецианското биенале по архитектура преди две години. Събитието, което ще видите долу под снимката, е продължението на проекта им тук - в София. 

Повече ТУК

Sofia Art Week and KvARTal present: Panacea, 20.07.2019
Следва: KvARTal инициативата и SAW, които се обединяват за съвместно събитие в публичната среда /ул. Триадица, община Оборище/, където ще се проведе 10-часов маратон от workshop-и, представления, разговори и музикални пърформанси. Наш домакин ще бъде галерия Port.A, където ще се бъде и закриващото парти. Don't be Late, be Great!


Повече ТУК

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?