Следва

Nina ROUGE!

Пет ползи от акупунктурата и защо си заслужава да започнем ВЕДНАГА

Според китайската медицина лятото е сезонът на изобилието, периодът от годината, в който енергията достига своя абсолютен връх, а топлината и допълнителното наличие на слънчеви лъчи, ни даряват с повече време да приведем телата си към баланс, упражнявайки възстановителни и ободряващи дейности.

Beauty News преди 4 години

Ето защо акупунктурата е ритуал, който си струва да бъде добавен към всеки индивидуален бюти режим в близко бъдеще: 

2000-годишна наука
Акупунктурата представлява убождане на кожата с тънки игли в стратегически точки за облекчаване на болката и изцеление на най-различни физически, умствени и емоционални състояния. Практиката е така измислена, че да се балансира потока на енергия на жизнената сила, познат още респективно като Qi или Prana в китайската и аюрведическата медицина, през специфични пътища на тялото, наречени меридиани, за да "се създадат равновесие и хармония", казва Джухи Син, акупунктурист и специалист по ориенталска медицина в Ню Йорк. "Ако не се опитвате да поправите липсата на баланс, не може да разрешите проблема, защото всъщност само го маскирате по този начин", обяснява Син. "Акупунктурата осигурява равномерното движение на енергията през всичките й канали, като премахва блокажите и поправя скритите липси на баланс, които са били в тялото в продължение на много, много години".

Естествен начин за справяне с болката
"Акупунктурата е полезна за всички видове възпаления", казва Син, "защото когато иглата се забие в специфично място на тялото, се стимулира отделянето на ендорфини, които са веществата, естествено произвеждани от тялото за самолечение. Активирайки натуралните болкоуспокояващи хормони на тялото, тази процедура се използва, за да лекува широк спектър от остри и хронични здравословни проблеми, включително болки в гърба, остеоартрит, главоболия и стомашни разстройства. Когато болката е остра, като че ли някой забива нож в гърба ви, а акупунктурата може да я успокои сравнително бързо. Но когато състоянието е по-коварно, например мигрена или болестта на Крон*, може да отнеме известно време, докато забележите резултат."

*възпалително заболяване на червата; рядко, тежко и хронично заболяване;

Увеличава шансовете за по-дълъг живот
Акупунктурата може да бъде използвана, за да предотвратява болката и да стопира болестите, още преди да са се случили. "Много често пациентите ми казват, "Няма ми нищо, защо да го правя?" и аз им отговарям, "Точно затова трябва да го направите!" Сравнявайки акупунктурата с тренировките и приема на витамини, Син вярва, че тя допринася за значителното подобрение на здравето и една стъпка напред към дълголетието. Да не говорим колко по-холистична се явява акупунктурата във времена, в които всеки роптае за "по-персонализирано" здравеопазване. "Това е прецизна наука, в която няма универсален подход", казва тя. "Никои двама души няма да получат едно и също лечение. Това е много приспособен и строго персонализиран подход към грижата за здравето".

Ще се чувствате по-отпочинали
Акупунктурата успокоява не само тялото, ами и духа, и ума. Според изследване, проведено през 2013-та от Списанието за акупунктура, студенти, преминали през 20-минутна акупунктурна сесия, непосредствено след края й са по-малко притеснени и с по-добра памет от тези, които не са. Син обяснява: "Независимо дали третирате тревожност, депресия или пък безсъние, акупунктурата е едно от най-добрите средства, които тренират ума, помагайки му да бъде възможно най-чист, необременен и освободен от стрес". И въпреки че акупунктурата е само едно парче от пъзела, се оказва доста важна при условие, че burnout-ът на работното място е истински феномен.

Ще накара кожата ви да заблести
"В традиционната китайска медицина гледаме на лицето като на отражение, което показва случващото се вътре в нас", казва Шели Голдстейн, друг акупунктурист, ситуиран в Ню Йорк. "Вглеждаме се във вътрешното състояние, за да определим какво се случва. Отвътре ще стимулираме промяната и тя ще се рефлектира външно". С времето акупунктурата може да ви помогне да постигнете по-равномерен и озарен тен директно – техниката работи върху локалните заздравителни процеси на лицето в специфични негови точки, както и индиректно, калибрирайки телесните системи. Освен въздействието на практиката върху проблеми като розацея и подпухналост, тя може да стегне и тонизира и по-дълбоките тъканни мускули.

More Beauty News