Следва

"Áга" тръгва по кината и в САЩ

Българският визуален артист Венелин Шурелов с първа самостоятелна изложба в Париж

ROTATIONS (РОТАЦИИ) в Българския културен институт във Франция, 19.IX.-10.XI.2019

Events преди 4 години

Селекция от 40 рисунки и емблематични фигури-обекти на Венелил Шурелов ще открие есенния сезон в Българския културен институт във Франция. Озаглавена ROTATIONS (РОТАЦИИ), изложбата - по покана на Института - ще бъде и първата самостоятелна изложба на българския визуален артист в Париж.

Експозицията се открива на 19-ти септември и ще може да бъде видяна до 10-ти ноември.


Венелин Шурелов

Изложбата на Шурелов ROTATIONS събира най-новите му, неизлагани до момента работи, както и някои творби от дългогодишния му проект SubHuman Theatre - платформата, която художникът разработва от 2004-та година насам. Венелин твори в областта на съвременното изкуство и дигиталните технологии. Стилът и в картините, и в сценографиите, които прави, е подчертано провокативен, прям; гротеска и синтез на новото време. Проектите му са многопластови, включват рисунки, интерактивни инсталации и пърформанси, дигитални технологии, видео и арт теории. Работите му носят разпознаваем визуален код, а цялото му творчество изгражда собствени образи и митология, функция на епохата, в която живее. Авторът изследва и интерпретира все по-технологизиращото се битие на съвременния човек, техно-естетиката, машината, създаваща особена естетика на чудовищното. То очарова и отблъсква, съблазнява и плаши, легитимира и дестабилизира. Теми на произведенията му са забравената емоция, потиснатата човечност и субкултурите, които те създават. Човекът, утопията, мисълта, изведена до синтез.

Венелин Шурелов (р. 1977) е български художник, сценограф, куратор. Съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия в София. Има редица участия в галерии и сцени в България, Европа и САЩ зад гърба си. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.

Изложбата ROTATIONS на Венелин Шурелов ще бъде представена в галерията на Българския културен институт от 19-ти септември до 10-ти ноември 2019г.

More Events