Големите любовни истории: Мартина Навратилова и Джуди Нелсън

Големите любовни истории: Мартина Навратилова и Джуди Нелсън

80-те, десетилетие, пълно с прегрешения, но в което не се толерира връзката между една спортна суперзвезда и една майка, готова да остави съпруга и децата си за нея…


Златните години на Мартина Навратилова са различни от това, което влагаме в термина днес. През 70-те и 80-те години на миналия век към спорта се подхожда наистина "сериозно", не просто "се взима насериозно". Освен пословичната невъздържаност на Джордж Бест, футболистите не живеят светски живот, не оформят косите си "на гребен" и не се боядисват, Джон Макенроу е в новините, защото е проблемна личност и излиза на терена с ослепително бели обувки за тенис. Без бляскави поли за тенисистките, етническите групи не са толкова разнообразни, колкото сега, малцинствата нямат пари да харчат за спорт. И, най-вече, представителките на женския тенис не са колкото представителите на мъжкия, за разлика от днес. В тази среда, пълна с препятствия, Мартина Навратилова се движи с подчертано безразличие, излагайки на показ част от живота си, но и защитавайки го със същата смелост, с която удря топката. Когато се ражда Мартина Навратилова, на 18 октомври 1956г., нейният роден град - Прага, е все още в Чехословакия. Фамилията й е Шубертова, но когато родителите й се развеждат, тя тръгва с майка си. Малко след развода баща й се самоубива. Заедно със сестра й Яна приемат фамилията на доведения им баща, който ги отглежда като собствени дъщери. Майката на Мартина, която също се казва Яна, е завършена спортистка, умееща майсторски да кара ски и в същото време играе много добър тенис. Опитвайки се да накара дъщеря си да пробва от всичко, тя решава, че най-подходящият спорт за нея е именно последният и става първият й инструктор. Семейна традиция, която продължава, тъй като баба й - Агнес Семанска, също е популярна тенисистка. На четиригодишна възраст започва приказката на Мартина, постигната с пот, мазоли по ръцете, обелени колене и хиляди топки, запращани със сила по бетонната стена. На 15-годишна възраст тя печели националното първенство на Чехословакия.


Мартина с майка си Яна

Отваряме една важна скоба. През 70-те и 80-те сред обикновените хора е разпространена нагласата, че хомосексуализма има причина и тя е външна, т.е. привнесена, т.е. грешна. За този при мъжете като причини се изтъкват: обсебваща майка, детска травма, хормонален дисбаланс на бременната майка. При жените - изнасилване, сексуален тормоз в млада възраст и известното "ако беше срещнала подходящия мъж, жените не биха й харесвали". За тенисистките, все още далеч от различните Щефи Граф или Винъс и Серина Уилямс, е налице и допълнение: "тъпчат ги с мъжки хормони, за да подобрят представянето си и стават мъжкарани". И така нататък. Затова навремето много хора смятат, че Мартина е "мъжкарана", термин, вкаран в употреба, за да бъде оправдана очевидната й различност. За щастие времената се променят и всеки започва да мисли сам за себе си. Затваряме скобата.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.