Следва

Истории от живота: Ед Гийн, Касапина от Плейнфийлд, вдъхновил убиеца в "Психо"

Истории от живота: Люк Бесон и смущаващата истинска история зад "Леон"

Знаменитата сага за наемни убийци в стила на "Лолита" отчасти е вдъхновена от връзка, която френският режисьор - и обвинен изнасилвач - има по онова време с тийнейджърка.

Movies & TV преди 3 години

През април 2018 г. във Франция се случват три неща, които играят сериозен аргумент в полза на движението #MeToo (във Франция #Balancetonporc - Изобличи прасето).

Първо, Азия Ардженто изнася смела реч на церемонията по награждаването на Филмовия фестивал в Кан, в която цитира името на Харви Уайнстийн, който според нея я е изнасилил по време на феста през 1997 г.. После актрисата и режисьор е избягвана от всички присъстващи, освен Спайк Лий.


Харви Уайнстийн

По-рано същия ден избухва новината, че млада актриса е подала жалба в полицията, обвинявайки френския режисьор Люк Бесон в "жестоко сексуално посегателство". Жената, която иска да остане анонимна, участва в два от филмите на Бесон и твърди, че изнасилването става след среща на 10 май с режисьора в хотел Bristol в Париж. (Излишно е да казваме, че Бесон отрича обвиненията.)


Люк Бесон

После, Френският парламент приема мерки, насочени към ограничаване на сексуалния тормоз и посегателство, налагайки тежки глоби на място за подвиквания по улиците към жените и удължаване на периода, в който непълнолетни жертви на изнасилване могат да подават жалба с още едно десетилетие (до 30 години след 18-ия си рожден ден). Той обаче не успява да установи конкретна възраст за "сексуално съгласие" - спорен въпрос в галската страна, като се има предвид, че доскоро френските прокурори отказват да повдигнат обвинения срещу двама пълнолетни мъже, имали сексуални взаимоотношения с 11-годишни момичета. Докато възрастта за сексуално съгласие във Франция е технически 15 години, законодателите определят, че сексът между лица над 18 години и лица под 15 години може да бъде класифициран като изнасилване, само ако може да се докаже, че жертвата не е дала своето съгласие.


"Харви Уайнстийн не е единственото животно в Холивуд - какво ще кажете за тези, които го защитаваха?"


Твърдението за сексуално посегателство срещу Бесон - и продължаващото нежелание на неговата държава да приеме достатъчно закони, свързани с изнасилванията - припомня историята на филма, който го превръща в международна звезда - "Леон". 

"Когато Люк Бесон създаде "Леон", драмата на 13-годишно момиче, влюбено в по-възрастен мъж, тя беше вдъхновена от нас, тъй като бе написана, когато историята ни започна. Но никоя медия не направи връзката...", казва "вдъхновителката" на цялото Майвен.

Днес 61-годишният Бесон е френският Майкъл Бей - режисьорски гигант, отговорен за блокбъстъри като "Петият елемент" и "Валериан и градът на хилядите планети", 180 милиона доларова научнофантастична ексцентрична продукция, най-скъпият чуждестранен филм на всички времена. Той ръководи и филмовото студио EuropaCorp, което, въпреки оцененият на 285 милиона долара дълг, наскоро бе в преговори с Netflix за евентуално придобиване.

Но в началото на 90-те, той е просто преуспял инди филмов режисьор с няколко впечатляващи филма в репертоара си, включително екшъна от 1990 г. La Femme Nikita.

Всичко се променя с "Леон"...

Излязъл през 1994 г., той разказва историята на потаен италиански наемен убиец (Жан Рено) в Малката Италия на Ню Йорк, който се оказва попечител на 12-годишно момиче Матилда (Натали Портман) и издирван от банда корумпирани DEA агенти (Администрация за борба с наркотиците), водени от смахнатия, весел, взимащ наркотици Гари Олдман.

Във филма има ехо от "Пигмалион" и "Лолита", тъй като Матилда, която се обучава в занаята на наемния убиец, изповядва любовта си към много по-възрастния си защитник. В една сцена тя се облича като Мерилин Монро и изпълнява съблазнително Happy Birthday, Mr. President; в друга, която очевидно е твърде нецензурна за версията за САЩ, тобсъжда желанието си да загуби девствеността си с него (Леон не отвръща).

Някои критици, включително покойният, велик Роджър Еберт, намират връзката за смущаваща. "Но винаги в съзнанието ми се въртеше тревожната мисъл, че има нещо нередно в поставянето на 12-годишна героиня в средата на това действие… в това, което по същество е упражнение - лек градски трилър, изглежда, че героят използва младостта на момичето, без наистина да се съобразява с това", пише той.

Все пак, филмът е критичен и комерсиален хит, като събира 46 милиона долара в световен мащаб срещу бюджет от 16 милиона долара и издига Бесон в A-лигата. Това, което мнозина не знаят тогава, и все още не са наясно е, че Леон е страховит пример за изкуство, имитиращо живота.

Според The Washington Post, Бесон се запознава с актрисата-дете Майвен, когато е на 12, на същата възраст като Матилда във филма. Той е на 29. Търдят, че са започнали да имат романтични взаимоотношения, когато тя навършва 15 години. Майвен ражда дъщеря им на 16 (Бесон е на 33), и впоследствие се премества в Лос Анджелис. Появява се за кратко по време на началните надписи на "Леон" като "blonde babe" - името на героинята - лежи гола в леглото, тялото й е обвито в чаршафи и току-що e обслужила криминален бос на средна възраст.

"Когато Люк Бесон създаде "Леон", историята на 12-годишно момиче, влюбено в по-възрастен мъж, тя беше вдъхновена от нас, тъй като беше написана, когато историята ни започна. Но никоя медия не направи връзката... ", казва по-късно Майвен.



В интервю за френското L'Express, Майвен твърди, че Леон е "тази любовна история между 12-годишно момиче и 30-годишен мъж, която всъщност е вдъхновена от нашата", и обяснява как се опитва да напише книга за връзката си с Бесон и за годините контактуване с филмови звезди в Лос Анджелис. Но когато издателят ѝ дава заглавието Beverly Hills or Lolita Love, тя забранява публикуването. (Майвен не отговоря на исканията за коментар по тази история, докато представител на Бесон прави следното изявление пред The Daily Beast: "Люк Бесон никога не е коментирал личния си живот, неговият подход остава непроменен.")

По време на снимките на филма на Бесон "Петият елемент", в който Майвен играе запомнящото се синьо извънземно, което пее опера - Дива Плавалагуна, режисьорът я оставя за главната актриса във филма - Мила Йовович. "Родих дъщеря си много млада, така че изпълних мечтата си и тогава… той ме напусна. И всичко се срина", спомня си Майвен. Тя се премества обратно във Франция с малката им дъщеря и постепенно се превръща в талантлив режисьор.


Йовович и Бесон

Най-известният ѝ филм е драмата Polisse' от 2011 г., историята на фотографка (Майвен), назначена да придружава работата на отдел за закрила на детето, който проследява педофилите и спасява сексуално експлоатирани деца.

More from View Sofia

"Събота сутрин, -2 °С, усещат се като -7 °С" или биташките реликви, които Кирил Станоев превръща в изкуство

Events преди 5 години

„Фотографиите му са „демократични”. В тях няма йерархия, символи на лукса, социално деление. Този маниер на изолиране и споделяне на красивото, в който рисуват холандските художници от 17 век, е фокусиран върху естетическата специфика на средата и открива красота навсякъде." Мариета Ценова

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 2 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.