Истории от живота: Люк Бесон и смущаващата истинска история зад

Истории от живота: Люк Бесон и смущаващата истинска история зад "Леон"

Знаменитата сага за наемни убийци в стила на "Лолита" отчасти е вдъхновена от връзка, която френският режисьор - и обвинен изнасилвач - има по онова време с тийнейджърка.

През април 2018 г. във Франция се случват три неща, които играят сериозен аргумент в полза на движението #MeToo (във Франция #Balancetonporc - Изобличи прасето).

Първо, Азия Ардженто изнася смела реч на церемонията по награждаването на Филмовия фестивал в Кан, в която цитира името на Харви Уайнстийн, който според нея я е изнасилил по време на феста през 1997 г.. После актрисата и режисьор е избягвана от всички присъстващи, освен Спайк Лий.


Харви Уайнстийн

По-рано същия ден избухва новината, че млада актриса е подала жалба в полицията, обвинявайки френския режисьор Люк Бесон в "жестоко сексуално посегателство". Жената, която иска да остане анонимна, участва в два от филмите на Бесон и твърди, че изнасилването става след среща на 10 май с режисьора в хотел Bristol в Париж. (Излишно е да казваме, че Бесон отрича обвиненията.)


Люк Бесон

После, Френският парламент приема мерки, насочени към ограничаване на сексуалния тормоз и посегателство, налагайки тежки глоби на място за подвиквания по улиците към жените и удължаване на периода, в който непълнолетни жертви на изнасилване могат да подават жалба с още едно десетилетие (до 30 години след 18-ия си рожден ден). Той обаче не успява да установи конкретна възраст за "сексуално съгласие" - спорен въпрос в галската страна, като се има предвид, че доскоро френските прокурори отказват да повдигнат обвинения срещу двама пълнолетни мъже, имали сексуални взаимоотношения с 11-годишни момичета. Докато възрастта за сексуално съгласие във Франция е технически 15 години, законодателите определят, че сексът между лица над 18 години и лица под 15 години може да бъде класифициран като изнасилване, само ако може да се докаже, че жертвата не е дала своето съгласие.


"Харви Уайнстийн не е единственото животно в Холивуд - какво ще кажете за тези, които го защитаваха?"


Твърдението за сексуално посегателство срещу Бесон - и продължаващото нежелание на неговата държава да приеме достатъчно закони, свързани с изнасилванията - припомня историята на филма, който го превръща в международна звезда - "Леон". 

"Когато Люк Бесон създаде "Леон", драмата на 13-годишно момиче, влюбено в по-възрастен мъж, тя беше вдъхновена от нас, тъй като бе написана, когато историята ни започна. Но никоя медия не направи връзката...", казва "вдъхновителката" на цялото Майвен.

Днес 61-годишният Бесон е френският Майкъл Бей - режисьорски гигант, отговорен за блокбъстъри като "Петият елемент" и "Валериан и градът на хилядите планети", 180 милиона доларова научнофантастична ексцентрична продукция, най-скъпият чуждестранен филм на всички времена. Той ръководи и филмовото студио EuropaCorp, което, въпреки оцененият на 285 милиона долара дълг, наскоро бе в преговори с Netflix за евентуално придобиване.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.