Следва

Здрави и красиви нокти? Just add чесън

#ShowUs, Dove, как да счупим рамката

“И за нас е убедително определението,
че “красивото” се споделя и
признава от всекиго;
към това принадлежи също така и
естественият ни усет за
понятието на красивото,
че не може да се пита защо
нещо ни харесва.
Без каквото и да е отношение
към някаква цел,
без каквито и да било очаквания за
определена полза,
красивото се осъществява в
своеобразното си самоопределение
и се къпе в радостта на
самоизявата си.”

(из “Актуалността на красивото“, Ханс-Георг Гадамер)

Beauty News преди 4 години

Хилядолетия наред стереотипите за женската красота се простират в двете крайности, като всяка епоха има перфектния естетически образ, в който дамите искат да се припознаят - стройната, напълно симетрична Клеопатра, закръглената Венера Миловская, Ренесансовата мадона с едър бюст, корем и големи устни, топ моделите от 90-те с нездравословно слабата си фигура. Всички те проповядват желаната визия за конкретния период. И все пак, точно в нашето съвремие сме свидетели на това как “красивото” най-много се отдалечава от всичко естественото и присъщо на човешката природа. Толкова свикваме да виждаме навсякъде в медийното пространство дигитално обработени женски образи, в които няма нищо истинско, че те се превръщат в дефиниция за красивото. Стереотипите навлизат все по-надълбоко в ежедневието ни покрай социалните мрежи, които са своеобразна платформа за агитиране на жените да се впишат в общите рамки, да променят това, което са, да зачеркнат собственото си Aз.

Обществото ни навлезе във водовъртежа на чуждите идеали, в порочния кръг на измислените тенденции, които проектират фалшиви илюзии за щастие. Общественият натиск е жесток със своите неписани правила колко да тежим, как да се обличаме, колко да ядем, как да се държим. Криейки се зад филтрите, стягащите чорапогащници, мъчителните диети, пластовете грим, не осъзнаваме, че сме на косъм разстояние да удавим същността си, да я притиснем толкова дълбоко и когато се погледнем в огледалото, нашето лично отражение вече да е изчезнало. Някои жени се подтискат с години, смятайки, че могат да се справят със загнезденото недоволство към своето “Аз” чрез всякакви коригиращи методи. Пътят към осъзнаването и вярата в ЛИЧНАТА красота е дълъг и труден.

“Искаш ли да промениш начина, по който другите се отнасят към теб, първо промени начина, по който самият ти се отнасяш към себе си. След като достигнеш този етап, бъди признателен за всеки бодил, който другите може би ще хвърлят по теб. Това е знак, че скоро ще вървиш под дъжд от рози.”

В България, DOVE поде мащабна социална инициатива, която  да обедини българските жени, за да отнесе тяхното послание до рекламата и медиите: #ShowUs Покажете ни повече жени като нас! Кампанията представя фотографиите и посланията на 9 дами, които буквално и преносно излизат от рамката, като заявяват смело, че всяка кожа, всяка възраст и всяка фигура могат да бъдат красиви. Осем от тях са на жени от най-различни точки на света, а деветата е българското лице на инициативата - слънчевата Елена.

На глобално ниво Dove, заедно с Grilgaze, Getty Images и жени от цял свят, стартира проекта #ShowUs: галерия от над 5000 фотографии на реални жени. Целта на Dove e да провокира всички индустрии, експлоатиращи стереотипите за женска красота, да излязат от тясната рамка и да започнат да показват повече образи, които разширяват разбирането ни за истинска красотата.

Всички, които вярват, че е крайно време да разбием стереотипите и да направим следващата крачка към едно общество с по-цялостно разбиране за женствеността, могат да подкрепят социалната инициатива на Dove от 1 март до 16 април ТУК.

Но това не е всичко. За всеки, натиснал бутона "Подкрепи инициативата", Dove ще добави по един лев към общата сума, която на финала ще дари на Български фонд за жените – единствената организация, която подкрепя местни НПО, работещи за правата на жените.

More Beauty News