Повече джинджифил, дами и господа!

Повече джинджифил, дами и господа!

Растението е сред най-използваните в аюрведичната медицина и фитотерапията. Често му се приписват свойства на афродизиак, но притежава много други ползи за здравето.

Джинджифилът е супер полезна подправка, която може да се използва за лечение, наред с много други неща, като е основен бенефактор за проблеми с храносмилателната система, липсата на тонус и всяккви инфекции.

В момента, в който се намираме, припомняме чудодейните свойства на джинджифила, защото ползи много, а именно:

Основен източник на минерали
Джинджифилът е растение, изключително богато на минерали, от съществено значение за правилното функциониране на организма. Съдържа манган, необходим за балансиране нивото на кръвната захар и враг на лошия холестерол. В състава си има и фосфор, който участва в изграждането на костите. Джинджифилът е източник още на магнезий, необходим за производството на енергия и със съществена роля в регулирането на стреса. Освен това е богат на калций и натрий, които балансират кръвното налягане, и желязо, което играе съществена имунна, кръвоносна и енергийна роля.

Витамини в корените
Джинджифилът е източник на много витамини: В1, В2, но най-вече В3 (ниацин или витамин РР). Последният е коензим, който участва в образуването на червените кръвни клетки, в производството на невротрансмитерите и половите хормони. Той също така играе важна роля за метаболизма на въглехидратите и липидите (които също присъстват в големи количества), както и при транспортирането на кислород. В допълнение, пресният джинджифил е богат на витамин С, мощен антиоксидант, който улавя свободните радикали, отчасти отговорни за сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Лечебни свойства на джинджифила
Джинджифилът притежава многобройни лечебни свойства. Най-важните са свързани с антибактериалното му и, в по-малка степен, с антивирусното му действие. Поради това е в състояние да се бори срещу възпаления, особено УНГ (ангина, хрема, грип, отит и др.), а също и срещу мигрена.

Коренът му е много полезен за затопляне на тялото, но също така помага и за свалянето на температурата. Подправката е способна да стимулира имунната система и играе противоалергична роля. В допълнение, джинджифилът е известен със способността си да възстановява силата и жизнеността. Толкова приписваните му свойства на афродизиак, всъщност, са сравнително слаби.

По-малко известно е, че джинджифилът има благоприятно влияние върху храносмилателната система, тъй като помага за облекчаване на стомашни болки, газове и подуване. Освен това е перфектен за хората, на които им става лошо по време на път, тъй като предотвратява повръщането и гаденето.

За правилното консумиране на джинджифила

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.