Covid-19: Конспирации и

Covid-19: Конспирации и "Прогнози"

Изследваме конспиративни теории и предполагаеми "прогнози", свързани с новия коронавирус.

Появиха се различни алтернативни теории, които оспорват така наречения "официален разказ" за възникването и откриването на новия коронавирус. Твърди се също, че някои източници необяснимо са "предсказали" огнището на коронавируса много години преди да се случи.

Прочетете нашата проверка на тези твърдения по-долу.

Здравните експерти "предсказаха", че новият коронавирус може да убие 65 милиона души?

На фона на нарастващата тревожност на обществото от степента на разпространение и пораженията от новия коронавирус, произхождащ от Китай, различни медии съобщават за ужасяващо предупреждение, което предполага, че вирусът може да убие 65 милиона души годишно.

"Daily Mail" например съобщава, че здравните експерти са "предвидили", че вирусът може да убие 65 милиона души за една година. По-късно публикацията излезе с корекция и актуализира цифрата с по-висока. 

Хипотезите всъщност водят началото си от макетно упражнение за пандемия, проведено от Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс на 18 октомври 2019 г. Но това упражнение не "предвижда", че настоящият вирус ще убие 65 или повече милиона души.

Джон Хопкинс пусна изявление в контекста, оспорвайки вирусните новини: "През октомври 2019 г. Центърът за здравна сигурност Джон Хопкинс бе домакин на пандемично настолно упражнение, наречено Събитие 201 с партньори, Световния икономически форум и Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Наскоро Центърът за здравна сигурност получи въпроси дали това пандемично упражнение предсказва сегашното огнище на коронавирус в Китай. За да бъдем ясни, Центърът за здравна сигурност и партньорите не са направили прогноза по време на нашето настолно упражнение. За сценария моделирахме измислена пандемия на коронавирус, но изрично заявихме, че това не е прогноза. Вместо това упражнението има за цел да тълкува степента на готовност и реакция, които вероятно биха възникнали в много тежка пандемия. Сега не прогнозираме, че епидемията от nCoV-2019 ще убие 65 милиона души. Въпреки че нашето настолно упражнение включваше макет на нов коронавирус, данните, които използвахме за моделиране на потенциалното въздействие на този измислен вирус, не са подобни на nCoV-2019."

Според Американския център за контрол на заболяванията, коронавирусите са "голямо семейство вируси, често срещани при много различни видове животни, включително камили, говеда, котки и прилепи. Рядко коронавирусите от животните могат да заразят хората и след това да се разпространят между хора, като например MERS и SARS."

Коронавирусът, за който за първи път бе съобщено в Ухан, провинция Хубей, в Китай, е респираторна болест, наречена 2019-nCoV, при която са умрели 3 213 души в Китай към момента. На 30 януари 2020 г. Световната здравна организация го обяви за глобална спешна ситуация. Китайските власти карантираха 50 милиона души в безпрецедентни усилия за овладяване на вируса.

И така, вярно ли е предсказанието "Здравните експерти прогнозираха, че новият коронавирус може да убие 65 милиона души"
Отговорът е: Не.

Арестуван ли е Чарлз Лийбър за връзки с Коронавируса и лаборатория в Ухан?

Арестът на професора от Харвард подхранва конспиративни теории за новата епидемия от коронавирус през 2020 г. На 28 януари, професорът от Харвард Чарлз Лийбър беше арестуван и обвинен, че е направил съществено невярна декларация пред федералните власти за получаване на финансиране от Китай.

Арестът на Лийбър бе голяма новина в академичните среди; но след като интернет потребителите забелязаха, че предполагаемото финансиране идва от университет в Ухан, Китай, центърът на огнището на новия коронавирус, дивите спекулации преминаха вирусно и се оказа, че връзките между Лийбър и теорията на конспирацията, че коронавирусът е лабораторно-изработено биологично оръжие, са несъстоятелни. 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.