Следва

Дяволът е... в цепките

Запознайте се: мъжът, който измисли "Купи сега, плати после"

Той направи революция в онлайн пазаруването. Но дали "купи сега, плати после" не е начин да ни накара да искаме повече от което не ни трябва? 

All fashion преди 4 години

"Закусихте ли?", пита съоснователят и главен изпълнителен директор на Klarna, Себастиан Сиемятковски със силен акцент, смес между този на Арнолд Шварценегер и Мечето Йоги.

Той закъснява - едно от децата му е болно - и се изчервява от февруарския студ, влизайки в централата в Стокхолм на компанията за 5 милиарда долара, която основава като студент.

Влизайки, сръчно закача лекото си вълнено палто, преди да постави на масата пред нас тежко изглеждаща кафява хартиена торба.

Казвам, че вече съм ял, но след като той започва да вади съдържимото в торбата, ми се иска да бях замълчал. Бавно и постепенно, на масата се нарежда асортимент от скъпо изглеждащи неща за закуска: шикозен ябълков сок, мек като възглавница кроасан, бурканче от нещо, което изглежда като конфитюр от дива къпина и накрая яйчена ролка, толкова примамваща, че Себастиан се размива, поставяйки всичко на масичката за кафе между нас.

Поглежда ме, с кроасан в двете ръце. Нормално, приисква ми се втора закуска.

38-годишният швед, висок около метър и 90, прилича на версия на Дисни принц в образа на технологичен предприемач - притежава необикновената способност да създава желание. Преди осемнадесет месеца малко хора бяха чували за Klarna, банковата компания, която той стартира на само 23 години.

Днес, това е верига от банкови депа по целия свят, които позволяват на всеки да купува това, което иска, когато иска, като плати за него много по-късно. Може би сте виждали малкото розово лого на витрините на магазините в цяла Швеция - семафор за всичко, което можете да преживеете сякаш сте олигарх, дори ако банковият ви баланс декларира друго.

Само за 15 години Сиематковски превръща Klarna в една от най-големите банки в Европа, основаваща услугите си на принципа "купи сега, плати после", достигащи до 85 милиона купувачи. Той също така успява да убеди повече от 205 000 търговци, вкл. Farfetch, Asos, Nike и H&M, да се регистрират при него срещу такса, за да направят преживяванията на потребителите по-гладки, като предлагат по същество гъвкави методи на плащане - само с едно кликване.

Чрез Klarna, която стартира в Обединеното кралство през 2014 г., можем да изберем "Плащане по-късно" (между 14 и 30 дни след закупуването), "Плащане на три" (изплащане на три равни вноски) или "На парче" (плащаме на вноски за всичко, в период от три месеца до три години). Това е дигиталната, лъскава версия на каталозите, които помним от 80-те, и от които пазаруваха майките ни, главно заради вълнението.

Офисът със сигурност е различен от на всички други банки, в които съм била досега. За начало, Klarna HQ е лъскав модернистичен строителен шок в средата на Стокхолм, изпълнен със скъпи мебели от Скандинавския полуостров. Има безплатно кафе навсякъде, елегантно планирано озеленяване и гигантски екрани, деклариращи: "It's semla time!" - semla, припомняме, са типичните шведски кифлички с кардамон и пълнеж от сметана.

В голям квадратен атриум, където Сиемятковски е домакин на редовни срещи с всички служители, има автомат, но не за диетична кола, а за зарядно за Mac и клавиатура, за да сте сигурни, че никога няма да се окажете неподготвени, Забелязвам служител - или "Klarnaut", както ги наричат ​​- небрежно да се разхожда с бебе в кенгуру. Никой не обръща внимание освен мен.

През последните три десетилетия пейзажът на продажби на дребно се измени тотално, като Себастиан е в самия му епицентър. Докато Amazon има собственост върху директното плащане с едно щракване от 20 години (и това е собственост в буквалния смисъл: гигантът на дребно патентова технологията през 90-те), Klarna се очертава посредник за плащане, който не само обещава да направи пазаруването по-безпроблемно за потребителите, но и по-доходоносно за търговците на дребно.

Във Великобритания, например, търговците, регистрирани в Klarna, отчитат значително увеличение на продажбите.

Това превръща марката в една от любимите на технологичната сцена в Швеция; впечатляващо, предвид факта, че Стокхолм е вторият най-плодовит технологичен център на глава от населението след Силиконовата долина. (Klarna е, наред със Spotify и производителя на игри King, един от първите пет "еднорози" в страната - стартъп с активи за над 1 милиард долара.)


Истории от живота: Клаудия Шифър


Лесно е да се разбере защо привлича вниманието на света. Със своето бляскаво брандиране, мило Pepto-розово лого и блестящи данни за намесени знаменитости (Snoop Dogg е инвеститор, отделно са звездните колаборации с Lady Gaga), Klarna не е нашата обикновена банка. Това е готино. Забавно. И специално за нас.

Но извън включването на звезди и силните стилизираните реклами, реакциите към Klarna необезателно са позитивни. Често се срещат критиките, че Klarna е просто една модерна заемна акула, но с по-добро брандиране. Проектът претендира за прозрачност, но насърчава опасните навици за разходване, понякога водещи потребители - особено по-младите от тях (а те са много) - до солидно задлъжняване. 

"Много ни интересува отговорността", казва Сиемятковски, задържайки леко, докато търси правилните думи. Той признава, че е играч в индустрия, която "за съжаление, исторически съсипа живота на хората. Банковото дело никога не е било удобно за клиентите, но мисля, че можем да бъдем лъч светлина в тази индустрия, за да я променим и подобрим."

Но какво да кажем за родителите на юношите-потребители, един от които туитва гневно, твърдейки, че 14-годишната му дъщеря е получила писмо, заплашващо с принудително събиране на дългове, след като момичето открива сметка в Klarna без никакви проверки за сигурност? (Туитът, дефиниран като подвеждащ, е свален.) А хората, чиито навици за пазаруване граничат с пристрастяване? Как се очаква Кларна да им бъде полезна?

"[Ако погледнете] Klarna спрямо индустрията с кредитни карти, аз ще съм много по-щастлив, ако хората използват Klarna, тъй като е на една единствена транзакция", казва Себастиан. "Бих ли предпочел да имам млад човек около мен, който да ползва кредитна карта или това? По-скоро бих искал да имат дебитна карта и от време на време да използват Klarna." (Всъщност, бидейки 33 години, средната възраст на потребителите на Klarna е по-висока от често подвеждащите предположения.)

Ясно е, че Siemiatkowski приема сериозно отговорността, която има към своите клиенти. Това включва възможно най-голяма прозрачност относно това, което се случва, ако не платите навреме, както и гаранция, че се взима най-доброто възможно решение дали дадено заявление е прието или не - ако дискретна кредитна проверка (такава, която не се показва във вашата кредитна история) показва, че потребителят може да влезе в преразход, покупката ще бъде блокирана. Не е трудно да намерим разочаровани туитове на потребителите на Klarna, чиято поръчка е била отказана.

Но планът на собственика за компанията, която сега има персонал от 2500 души по целия свят, е тя да е много повече от платформа за заеми.

Очевидно надарен с размах, роденият през 1981 г. от полски родители, които емигрират в Швеция по-рано същата година, Сиемятковски е подчертано успешен още в училище. Израствайки в Упсала, град, северно от Стокхолм, родителите му държат много на образованието, а той си спомня, че винаги надхвърля онова, което се изисква от него, четейки бизнес книгите на Ричард Брансън на 12-годишна възраст.

"Дори когато подхвърлях бургери в "Бъргър Кинг", мислех как да осигуря най-добрата услуга и да улесня живота на хората. Може би защото имах родители, които, тъй като бяха имигранти, нямаха шанса да осъществят пълния си потенциал", казва той, като изведнъж става много сериозен.

"Баща ми, който целеше докторска степен, остана без работа за определен период от време; в който стана шофьор на такси. Майка ми, която също беше академик, се оказа ранна пенсионерка, защото имаше проблеми с гърба." Прави пауза: "Сигурен съм, че има някакъв двигател в мен, който просто ме бута да опитам да впрегна целия си потенциал, след като видях, че родителите ми не успяха.“

Още докато е студент в Стокхолмския икономически университет, му идва идеята за Кларна - известна като InvoiceMe тогава - заедно с двама състуденти, Никлас Адалберт и Виктор Якобсон, като и двамата са все още акционери в компанията. В ранните дни отекват историите на Марк Зукърбърг, кодиращ в колежа, и Джеф Безос, създаващ Амазон в нает гараж в Сиатъл, но всичкото това със скандинавски обрат.

"Имаме тази много стара снимка, правена през лятото", припомня се през смях Сиемятковски. "Нямаше климатик, така че беше супер горещо и всички сме седнали по бельо, докато работим, защото беше ужасно топло."

Това е и времето, когато закуската става важна част от неговия бизнес план.

"Имахме правило, че трябва да закусваме заедно в офиса, след това работехме цял ден", казва той. Докато техните състуденти ходят на занятия, решени да заемат стабилни работни места със сигурни заплати, Сиемятковски, Адалберт и Якобсон знаят, че поемат риск.

"Казахме си, че ще се съсредоточим до краен предел за шест месеца и после ще видим къде сме: или на място, където ни харесва: "Това всъщност е забавно и интересно, нека продължим" или "Не работи, да почнем нещо друго."

В началото обаче, за да излязат на сцената и да бъдат взети сериозно, трябва да действат умно.

"Опитахме да се държим като банка. Тичахме наоколо в костюми, уверени, че визитките ни изглеждат професионално. Важно беше телефонният номер да завършва с много нули, така че да изглежда сякаш имаме разпределителна станция", спомня си стартиращите дни в началото на 2000-те.

Докато работата тръгне, ученето остава на заден план, за ужас на родителите на Сиемятковски.

"Компанията започна да се разраства, изведнъж станахме 10 души, после - 20. Обадих се на родителите си и им казах: "Удивително е, току-що наехме още един човек, числата изглеждат страхотно, растем супер бързо!" А те отговориха по много традиционен начин: "ОК! Страхотно за теб. Кога ще завършиш образованието си?" По някакъв начин баща ми никога не се почувства горд, добавя замислено Себастиан. 

"Той се бори толкова много със собствения си живот и личните си разочарования от непостигнатото, че винаги бе усукан между гордост и огромно безсилие пред неуспеха си. До смъртта му това бе така."

Дори от майка си не получава нужното признание. 

"До известна степен все още търся това признание, което никога не получих от тях. Така че, аз самият трябваше да се науча да бъда щастлив", споделя, докато отхапва от сандвича си и дъвче бавно.

Няма съмнение, че Сиемятковски е основният двигател на Кларна. Преди пет години компанията претърпя сериозен ребранд, вдъхновен от съпругата на Сиемятковски, Нина, с която са състуденти в Икономическия университет в Стокхолм, и която Себастиан няма смелостта дори да доближи, докато следват. "Чудех се как да се запозная с нея и си мислех: може би след няколко бири ще ми дойде смелостта и ще изскоча пред нея, като се опитам да  привлека вниманието й."

Няколко години по-късно, когато e на 28, двамата са на едно и също парти. Едва тогава се завързва разговор. Днес са шведска двойка с много власт и статут на звездни. Ако Klarna, която струва 5,5 милиарда долара, се задържи достатъчно дълго на фондовата борса, което се случва от едно известно време, семейството ще бъде едно от най-богатите в Швеция.

Когато Себастиан говори за съпругата си, с която отглеждат три деца в близост до Стокхолм, леденосините му очи стават по-ярки: "Нина е фантастичен маркетолог и има невероятен усет за мода и марки. През цялото време ме бъзикаше: "Нямаш марка, и по-лошото е, че не разбираш колко е важно това. Но имаш потенциал."

След това заключение, Сиемятковски наема Нина в компанията: "Можете да си представите лицата на служителите в Кларна, когато съобщих, че жена ми ще поеме тази работа!" "Бяха като: "Боже мой! Къде, по дяволите, отива това?" Но тя работи супер професионално, при това само няколко месеца."

Сиемятковски се себевъзприема като банков спасител. В Швеция (технологията все още не е въведена в Обединеното кралство), Klarna може да свърже всичките ви банкови сметки, така че да проследявате разходите си. Показва как работи това на телефона му, откъдето се вижда как харчи собствените си пари: пътуване до Париж с едно от децата, цветя за съпругата, дрон за него.

Срещата с този повече от интересен човек приключва, защото трябва да лети за Австралия, където предстои да пусне Кларна. Себастиан досдъвква закуската си на три хапки и бърза за следващия си ход.

И аз обмислям: "Къде мога да си купя канела на пръчици и мога ли да я "кларна"?


Оригинално материалът е публикуван в априлския брой на ELLE UK.

More All fashion