Следва

Какво ново: Huda Beauty с първа по рода си спирала

Как да се справим с хиперпигментацията: урок по правилна слънцезащита

Тъмните петна са сериозен козметичен проблем, за който обаче лек съществува!

 

Face преди 3 години

Щетите по кожата, следствие на честото и продължително излагане на слънце без подходяща защита се оформят още преди да навършим 20, а започват да се проявяват на възрастта около 50 години - основно това са тъмни петна, лентиго и хиперпигментация. Освен слънцето, което е основен виновник за влошане състоянието на кожата при неправилна или липсваща защита, и други фактори могат да повлияят на хиперпигментацията. Сред тях: Възпаление на кожата - травми като акне, екзема, ухапвания от насекоми и дори порязвания предизвикват появата на възпаление, което от своя страна може да активира изпращането на сигнали за активиране на пигмент до клетките, оставяйки петънце на мястото на наранения участък; Мелазма - състоянието се характеризира с кафяви петна, основно резултат от бременност, а факторите, допринасящи за нейното развитие са неправилно излагане на слънце, хормонални промени и дори контрацептиви; Медицинско състояние или прием на лекарства - според редица проучвания дори приемът на често срещани антибиотици може да доведе до завишаване производството на меланин, както и още някои лекарства, предписвани по време на химиотерапия.

Излагането на слънце обаче остава факторът с най-голяма тежест
Лентигото или т.нар. пигментно петно се появява, когато защитните механизми на кожата се активират, за да я предпазят от слънчево изгаряне. Продължителното хронично излагане на слънце и многократните слънчеви изгаряния активират два защитни механизма: 
Локализирана концентрация на меланоцити - за да се защити, кожата произвежда повече меланоцити в определени зони. Дермо-епидермалното съединие образува микроскопични гънки в дермата, където локализираната пигментация е по-концентрирана. Пигментираните клетки в тъмните петна са нормални, но се групират в локализирана зона.
Удебеляване на кожата, което засилва индиректната пигментация - епидермисът се удебелява на едни и същи места, за да защити кожата. Кератиноцитите са повече на брой и са по-активни в тези зони и изпращат множество образуващи пигмент вещества към меланоцитите. Така индиректната пигментация се ускорява.


Не всички кожи са еднакво уязвими към хиперпигментация - изключително светлата кожа е най-податлива, а по-пигментираната е по-добре защитена срещу UV лъчите поради по-високото базално ниво и разпределение на меланина. Изчислено е, че по-тъмната кожа има пет пъти по-добра защита срещу UV лъчите от светлата кожа. Всеки фототип е генетично свързан с количеството, естеството и разпределението на произвеждания от кожата меланин. Като естествен филтър на слънчевите лъчи, меланинът защитава кожата от изгаряне, възпаление и оксидативен стрес, причинен от UVA и UVB лъчите.

Цялата тази информация обаче не бива да ни плаши и да ни кара окончателно да се откажем от излагането на слънце, напротив - тя трябва да ни мотивира да взимаме правилни решения, да предприемаме адекватни мерки на защита и да се обръщаме към формули, които доказано работят срещу проблема. Великаните по отношение на иновационна грижа за кожата с реални видими резултати от 1978 г. насам - Institut Esthederm ни подканват да опитомим един по-позитивен подход към слънцето, а именно - да му се наслаждаваме. Именно защото животът под слънцето е по-красив, специалистите от френския козметичен бранд предлагат лесно за възприемане обяснение за това как следва да осигурим едновременно най-добрата възможна терапия и защита на лицата си.

PHOTO REVERSE е иновация при слънцезащитните продукти - първата изсветляваща, силна защита срещу тъмни петна с добавен цвят. Формулата му осигурява силна слънцезащита с антиоксидантно действие, изравняване на тена и предотвратяване и намаляване на тъмните петна.

PHOTO REVERSE блокиращ крем за кожа с пигментации 129.90 лв.

Веднъж образувало се, тъмното петно променя структурата на кожата, то е упорито и трудно за премахване, но технологията PHOTO REVERSE успешно регулира начина, по който пигментните клетки реагират на UV лъчите, блокирайки директната пигментация с най-добра слънчева защита. PHOTO REVERSE също така успява да компенсира локализираното хиперпроизводство на меланин чрез свеждане до минимум на индиректната пигментация, която увеличава тъмните петна. Водоустойчивата патентована технология Global Cellular Protection защитава от вредите на UVA и UVB лъчите, инфрачервената радиация и видимата светлина през целия ден, докато двата нюанса Light Beige и Medium Beige се грижат тенът да е мигновено изравнен, а кожата да е по-добре защитена от синята светлина, благодарение на жълтите и оранжеви пигменти. Както добре знаем светлинното замърсяване (синята светлина) е сериозен проблем, то е многокомпонентно и носи редица опасности за кожата. Дисплеите на телефоните, екраните на компютрите и студената LED светлина са сред основните вредители, с които имаме постоянен и близък досег. Освен през очните рецептори, светлината прониква в организма и през кожата и достига до дермата - макар късите вълни да са с доста слаба интензивност и сила, за да предизвикат изгаряне, те са носители на множество свободни радикали, които засилват хиперпигментацията, загубата на колаген и преждевременното стареене.

PHOTO REVERSE блокиращ крем за кожа с пигментации 129.90 лв.

Същата патентована формула, отново некомедогенна, водоустойчива и подходяща за всеки тип кожа, идва и в безцветен вариант, който изцяло да замени употребата на ежедневен крем през летните месеци.

Който и от двата варианта да изберем, важно е да запомним, че трябва да нанасяме ежедневно, а в случай на директно излагане на слънце на всеки два часа в областта на лицето, шията и деколтето, за да се радваме на изравнен, изсветлен тен, по-малко видими тъмни петна и максимално защитена кожа.

Линията PHOTO REVERSE на Institut Esthederm откриваме ТУК, както и в избрана аптечна мрежа в страната в промоционален комплект с подарък професионална четка за нанасяне, а междувременно си припомняме възхитителните качества на иконичната им линия OSMOCLEAN ТУК, за да се радваме на своята най-красива кожа.

More Face