Презапасяването с тоалетна хартия: научното обяснение

Презапасяването с тоалетна хартия: научното обяснение

Учени внесоха яснота по въпроса с презапасяването от началото на пандемията

Учени в университета Сейнт Гален, Швейцария, проведоха ново проучване, доказващо точно кои особености и черти на характера принуждават хората да се презапасяват - поводът е, както се досещате, великото снабдяване с тоалетна хартия отпреди началото на пандемията COVID-19. Научният екип характеризира притежателите на странната нужда още по възраст и местоположение, осведомяват ни от Naked Science.

Проучването е проведено между 1 029 възрастни от общо 29 държави, като за основен метод е взет въпросникът HEXACO, разграничаващ шестте основни типа характер; в допълнение анкетираните са помолени да опишат чувствата, причинени от разпространението на COVID-19, и състоянието си по време на социалната изолация (включително и колко тоалетна хартия са закупили в този период).

Резултатите показват, че количеството закупена тоалетна хартия е правопропорционално на степента до която хората се страхуват за живота си. Тенденцията към запасяване повлияват чертите, обединени по общия термин "добросъвестност" - организираност, трудолюбие, предпазливост и склонност към преследване на перфекционизъм. Но, съществуват и други фактори - например: при американците се наблюдава много по-често и в пъти "по-грандиозно" презапасяване, сравнено с европейците; по-възрастните участници в проучването също имат нужда от повече тоалетна хартия, отколкото по-младите.

В България, разбира се, тоалетната хартия не успя да се задържи като основен символ на пандемията - с тази задача се заеха други хора, песни, ПР специалисти...

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.