Следва

Грим и прическа за Новогодишната нощ. Питай професоналистите

Перфектната прическа изглежда как? Попитахме топ-коафьора Юлия Георгиева и тя ни показа!

И когато става дума за...

Beauty News преди 14 години

Празнично настроение обзема всички в тази коледно-новогодишна суматоха и често се случва да предприемаме прибързани действия не само що се отнася до приготвянето на трапезата, но и често с външния ни вид. 

Прическа на две на три, маникюр в последния момент, може, но никога не бива да забравяш основата на всичко, а именно чисто новите прибори за семейната вечеря, козметик два дни преди Коледа, и пълна промяна във фризьорския салон.

И когато става дума за подходяща прическа, която освен на празника да подхожда на формата на лицето ти и да е в крак със зимните тенденции, се обръщаме за съвет към професионалистите в областта.

Юлия Георгиева
е съосновател на Асоциацията на фризьорите у нас, обучила е много професионални кадри, треньор е на шампиона по фризьорство в България и в момента преподава в Академията си по фризьорство в Русе.

Мотото, което я води през годините и което се оказва абсолютната формула за по-добрата подготовка на кадри, е че "модерният фризьор не е просто професионалист, а новатор и артист".

V. S. Изсветляваме или запазваме до пролетта по-тъмна с цел да не се изтощава?
Ю. Г.
Дали правим промяна на цвета или регулярно боядисване, е нужен фризьор-колорист. Той трябва да направи най-точна диагностика за състоянието на косата. Съобразявайки се със желанието на клиента, специалистът дава предложения за услуги, запознавайки го с всички технически етапи, през които ще премине, за времето на престой в салона и цената на услугата. Така клиентът може да се довери на колориста като експерт и да вземе решение при пълна сигурност.

По принцип честа практика е есента и зимата цветът на косата да е по-умерен и да не се предприемат химически действия по отношение на промяна, освен ако желанието не е достатъчно аргументирано (състоянието на косата позволява, новият цвят ще отива на съответния клиент и т.н).

Процесът на изсветляване е по-благоприятен не само естетически, но и чисто технологично през лятото, тъй като слънцето и водата го подпомагат.

V. S. Препоръчай няколко професионални съвета за масаж на скалп – точки, натиск, продължителност…
Ю. Г.
Масажът на скалпа подобрява микроциркулацията, което съответно води до по-добро състояние на скалпа и косата. Комбиниран с нанасянето на специфични продукти – грижа за скалпа, резултатът е още по-добър.

Необходимо е, когато мием косата у дома, продължителността да е поне 2-3 минути. Движенията са кръгови, с възглавничките на пръстите, или с цели длани, прилепнали към скалпа, от вътре навън. Едни от точките са около слепоочията, ямките на ушите и врата.

V. S. Предпочитани продукти за поддръжка през есенно-зимния сезон?
Ю. Г.
Изборът на продукти за коса е строго индивидуален, като косъмът не се променя драстично в различните сезони. Специфичното през този сезон е, че косата става по-вяла, т.е. губи материя и блясък вследствие на външните влияния. Подходящи са подхранващите продукти, както и продуктите анти-влага и такива за обем. Сезонът е подходящ и за превантивна грижа срещу косопад.

V. S. Какво правим с изтощените краища – отрязваме ги или има продукти или друг начин, за да се спаси дължината?
Ю. Г.
Трябва да знаем, че за да поддържаме една здрава и дълга коса, трябва да се подстригва редовно. Това е месец, месец и половина. Продуктите могат превантивно да спомогнат за спасяването на дължината, но едни вече нацъфтели и изсушени краища трябва да се подстрижат.

V. S. Кажи ни някаква тънкост да се предпазим от сплеснатата коса и развалената визия при махане на шапките през зимата? Може би продукт или нещо друго?
Ю. Г.
Шапката е добър аксесоар не само през зимата, но, за съжаление, трябва да направите своя избор - или модерна шапка, или модерна прическа. Няма вълшебен продукт, който да запази прическата и най-вече обема. Моят съвет за дългите и средни коси е загладете косата на опашка. Късата коса, ако е подходящо подстригана и ако е с добра материя, са нужни няколко движения за оформяне след свалянето й.

V. S. До колко косъма на ден трябва да си спокоен, ако останат по гребена ти, и до колко трябва да си обезпокоен?
Ю. Г.
От 60 до 100 косъма на ден е нормално. Повече от това вече е обезпокоително. Но трябва да се има предвид пролетта и есента косопадът е повече и това е нормално.

V. S. Връзка между емоционалното състояние и това на косата?
Ю. Г.
Безспорно такава връзка съществува. Вътрешната душевна хармония се отразява и нс външния ни вид.

V. S. За или против константността на прическите – дълго време с една визия?
Ю. Г.
Абсолютно за промяна. Истинското удоволствие за клиента и фризьора е успешната промяна, която е начинът за създаване на по-добро самочувствие.

V. S. Тенденциите в сезона?
Ю. Г.
Цветовете са спокойни, в хармонично дуо, от естетическо оцветяване, кичурите се преплитат в основния цвят, за да придадат индивидуалност. Косите са обемни, с модерното за сезона Rock and Folk излъчване.

V. S. За този сезон на модните седмици се явиха всички нюанси на кестенявото – кой от всички е пикът на сезона? Има ли име или не?
Ю. Г.
Тенденциите са към топлите, натурални и меки нюанси на кестенявото.

V. S. Гласуваш ли още с две ръце за кичурите или ги пишеш в графата „Демоде”?
Ю. Г.
Кичурите са изкуство в колориметрията. Те подчертават формата, допълват естетическото оцветяване и придават индивидуалност на визията.

V. S. Кое е по-важно за добрата прическа – цветът, подстрижката, състоянието на косата или това, до колко отива на конкретния човек?
Ю. Г.
Всичко е еднакво важно!

Салон Юлия Георгиева е на ул. Юрий Гагарин 22А, на ъгъла с ул. Атанас Далчев.
 

More Beauty News