Следва

Представяме звездата на TikTok - Карина Вигиер, 51

Maлките кулинарни производители празнуват традиционния Фестивал на Розовия домат

Четвъртото издание на фестивала беляза и началото на новата инициатива на Mastercard – платформата за подкрепа на български кулинарни иноватори и локални производители Mastercard TasteBox

Food преди 3 години

От 11 до 13 септември се проведе четвъртото издание на станалия традиционен Фестивал на Розовия домат, организиран от МЕТРО Кеш енд Кери България в партньорство с Mastercard. Тази година събитието се проведе в първия street food комплекс в София Quartal Food Park, където десетки производители се включиха със своята продукция.

Фестивалът на розовия домат е една от инициативите на МЕТРО за подкрепа на местните производители, част от програмата „Отгледано с грижа в България“. С нея преди 3 години компанията се насочи към партньорството с малките земеделски производители в 11-те града, в които има магазини. Фестивалът цели съхранението и популяризирането не само на розовия домат, а и на други автентични български продукти като смилянския фасул и реселешкия лук, чрез налагането им в модерната кулинария.

Кулминацията на събитието беше в събота, когато бе приготвена 50 кг лютеница по оригинална рецепта от шеф Юри Велев – главен готвач на МЕТРО Академия. В приготвянето й се включи и част от мениджмънта на Метро и Mastercard.

„Вече 4 години провеждаме Фестивал на Розовия домат, зад който седи не просто един продукт, а нашето уважение към всички традиционни български вкусове и локални производители. Всеки път се стараем да предложим разнообразно меню и нетрадиционен подход към познатите вкусове, за да стигнем до модерния потребител. Събитието е част от инициативата „Преотркрий България“ за подкрепа на независимите български предприемачи – още един проект, по който работим с Mastercard.“, каза Филип Анастасиу, Директор „Човешки ресурси“ в МЕТРО България

В събота бе обявено началото и на най-новата платформа на Mastercard за насърчаване и усъвършенстване на български кулинарни иноватори и локални производители Mastercard TasteBox by Andrè & DiVino. Платформата е замислена като Gastro Pub и предлага интересна и разнообразна модерна street храна по замисъл на шеф Андре Токев, съчетана с избрани български вина – внимателна селекция от DiVino. Бистрото може да бъде намерено в Quartal Food Park и освен място за вкусна храна, то ще се превърне и в сцена за изява на малкия бизнес, ориентиран към качеството. Там кулинарните таланти могат да получат възможността да подобрят уменията си с няколкодневен стаж при шеф Андре Токев и да демонстрират след това сами концепцията си в Mastercard TasteBox на гостите на Quartal.

Сега всички стартиращи готвачи и малки производители на хранителни продукти и вино могат да кандидатстват в платформата и да представят своите качествени продукти, идеи и цялостно street меню тук: https://box.taste.bg/

„Модерната кулинария не е нищо без уникалния вкус на традициите. Точно затова съм щастлив да застана зад проекта TasteBox by Andrè & DiVino. Нямам търпение да се срещна с талантливите български иноватори и да изпробвам най-качествените локални продукти и знам, че заедно ще започнем нещо безценно – преоткриването на традиционната българска кухня.“, шеф Андре Токев.

„Mastercard е глобална компания, но ние се стараем да подкрепяме и най-малките производители и търговци и да обръщаме внимание на техния принос в икономиката и запазването и развитието на уникалния български вкус. Фокус на компанията навсякъде по света е създаването на подходящи решения за подобряване конкурентоспособността на малкият бизнес.“, коментира от страна на Mastercard Ваня Манова.

Фестивалът представи и специално меню „Преоткрий България“. Продуктите за него бяха подбрани от над 200 земеделски производители, с които МЕТРО работи, като доверен партньор на българския бизнес. „Преоткрий България“ е още една инициатива, в която МЕТРО и Mastercard застанаха рамо до рамо, заедно с най-големите компании в България с цел да подкрепят локалния туризъм и частните предприемачи.

More Food