Следва

Nike пуска бюджетна алтернатива на култовите Travis Scott Air Jordan 1

ТенденцииТЕ Есен/Зима 2020-та: Maxi Рамене

Power games или трендът, който ни помага да заявим властта, която заслужаваме

Runway преди 3 години

Продължаваме дисекцията на ТенденцииТЕ Есен/Зима 2020-та с лек ретро полъх и empowerment вълната,която ни залива и през тази година.

Balmain

След като бяха част от колекциите на всички големи играчи в модата през 80-те години, подплънките при раменете прекараха последните няколко десетилетия в модното чистилище.

Възраждането на естетиката от 80-те и 90-те обаче ги изтласка обратно на преден план (заедно с вело шорти, oversized тренч-палта, едри златни бижута... Накратко: ако сте го виждали върху принцеса Даяна, то още е модерно).

80-те години бележат началото на овластяването на жените - сетете се за Маргарет Тачър, Грейс Джоунс и Мадона. Създавайки типично мъжки силует, подплънките бързо се превръщат в тенденция в поп културата, който бляскави жени като Джоан Колинс и нейните колеги от титаничния "Династия" възприемат - а това, заедно с гореспоменатата принцеса Ди, е повече от достатъчно, за да затвърди статуса им на определяща тенденция на декадата. 

През този сезон обаче влиянието на 80-те не е толкова буквално, а много по-адаптирано и remix-нато с настоящето. 

Balmain и Isabel Marant съчетават statement якета с неутрална палитра и страхотен деним за лесноносима естетика. Като и при двата бранда виждаме още осемдесетарски мотиви - chain принтове, високи талии, златни елементи. Givenchy допълва shoulder pads саката с красиви ризи, завързащи се с панделка в предната част.

Тазгодишната есенно-зимна колекцията на Balenciaga е запомняща се -  изключително заострените рамене са лайтмотивът, който придава на моделите леко демоничен вид - определено не най-носимата колекция за сезона, но пък истински пърформънс.

Виждаме силните рамене при всичко - от худита до миди рокли. С много повече цвят и текстури те са при Isabel Marant, Collina Strada и Christopher John Rogers.

С първата си колекция, новият дизайнер на Vetements Guram Gvasalia (брат на създателя на марката Demna Gvasalia) представи по-земен вариант на свръх острите Balenciaga рамене.

Някои биха казали, че тенденцията е декларация на феминизма (and why not!), но има и малко по-повърхностен анализ: широките рамене се равняват на по-малка талия, а кой не я иска?!?
 Alexander Mcqueen

Saint Laurent

Isabel Marant

Rick Owens

Alexander Mcqueen

Christopher John Rogers

Vetements

Vetements

Givenchy

Balenciaga

Christopher John Rogers

Christopher John Rogers

Balmain

Collina Strada

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.