Следва

3 пъти НЕ за тонера

Джаки Кенеди: мазна кожа, лосион под мишниците и други дерматологични тайни за Първи дами

Обект на похвали и поощрения за безупречния си стил, Жаклин Кенеди Онасис получава щедри комплименти и за красотата си, почти толкова емблематична, колкото и модния й усет

Celebrity beauty преди 3 години

Но, както се оказва, не само късметът „да изтегли силни карти от генофонда" обуславя безупречната външност на Кенеди-Онасис. Както повечето от нас, така и тя разчита на редовна грижа за кожата, за да я поддържа в отлично състояние.

Точната рецепта на крема, с който съхранява младостта си бившата първа дама, заедно със съветите за свеж и здрав вид на съпруга й Джон Кенеди, разработени от известния дерматолог от Ню Йорк д-р Ерно Ласло през 1963 г., наскоро бяха разкрити чрез нарочна изложба в Музея за грим в Ню Йорк. Институтът "Доктор Ерно Ласло" даде „назаем" на Музея предписанията, създадени специално за Кенеди-Онасис, заедно със, забележете, състава на крема, който д-р Ласло предписва за друга икона и вечна съперница на Джаки - Мерилин Монро.


Първият Музей на грима отваря врати в Ню Йорк


Няколко забележителни съвета се открояват в консултативните бележки, предписани на Кенеди-Онасис, включително съвети как да се избегнат обриви, както и рецептата за продукта на Ерно Ласло, наречен pHe1.Oil и друг, наречен „Light Cont. (пълно име Light Controlling Lotion, който все още се предлага и днес).


Ерно Ласло

Продуктите са препоръчани както на Първата дама, така и на съпруга й, заедно с противоречивите от днешна гледна точка съвети да не се притеснявате да стоите на слънце или да носите шапка, докато почивате „на брега" (вероятно в конкретния случай се визира Cape Cod, където сем. Кенеди обичат да прекарват летата си). Тази завладяваща представа за домашните процедури, които полага за лицето си госпожа Кенеди е забележителна сама по себе си, но тъй като грижата за кожата се развива и променя толкова много във времето, тя поражда въпроса как нейната рутина би се възприела днес. Повече светлина по този въпрос хвърля изтъкнатият американски дерматолог - д-р Анна Фийлд.

- Моля, споделете какво може да е основата на крема за лице, който д-р Ласло съветва Жаклин Кенеди да нанася през топлите месеци, за разлика от останалото време на годината.
„Важно е да разберете, че когато погледнете назад, съветите са свързани с най-актуалната за времето си технология. Тогава грижата за кожата е базирана изцяло на маслена основа, за разлика от съвременните формулировки, включващи „вода в масло". Изобретяването на емулгаторите и въвеждането им в индустрията създават драматична промяна в начина, по който мислим за кожата си днес.


Редки фотоси на Джаки Кенеди, една изложба в Париж


Тъй като продуктите на маслена основа са много тежки, логично е естествените съставки да остават „отдолу", под маслото и да задушават кожата. Затова предполагам, че д-р Ласло препоръчва да се използва комбинация от спиртна основа, последвана от масло за предварително почистване, за да се намали тежестта и запушването на порите, които нормалната грижа за кожата по онова време би могла да създаде. Предполагам, че Джаки има по-мазен тип кожа и е склонна към запушване на порите. препоръката би била различна, ако тя [имаше] суха кожа."

- Докторът предписва тонера си „Erno Laszlo Light Controlling Lotion" и за под мишниците, „винаги, когато го нанесете и върху лицето". Какви са вашите коментари на тази препоръка към Джаки?
„Той е на алкохолна основа и би работил за абсорбиране на излишното изпотяване, а също и за почистване на бактериите, за да се избегне неприятната миризма. Съвременната философия е да се избягват дезодорантите на алкохолна основа и сега имаме много по-добри технологии, които са и по-щадящи към кожата, но тогава това е било оптималното."

- Споделете какви са причините за съвета „никога не нанасяйте повече масло или крем върху лицето... в противен случай подутините никога няма да изчезнат и черните точки и пъпките ще се появят отново?"
„Пак се връщаме към разговора за продуктите на маслена основа и факта, че Джаки има мазна кожа. Ако натрупва твърде много продукти, тя рискува маслата да се смесят със себума и бактериите на повърхността на кожата й."

- Какво мислите за неговия съвет да не стоите далеч от слънцето, защото кремът ще накара „кафявите петна... да избледнеят през есента"?
„Слънцето стимулира ендорфините, които ви карат да се чувствате добре и обикновено по онова време се смята, че тенът е признак на устойчивост на кожата спрямо това, което днес наричаме „увреждане от слънцето". Дори си спомням, че баща ми вярваше, че не трябва да ползвам слънцезащитни продукти като дете, тъй като слънцето е „добро за теб". Трябва също така да помним, че витамин D е важен и се натрупва от слънцето. Тогава те просто не знаеха колко опасен е ракът и как случващото се в кожата е много по-опасно от визуалното въздействие на слънцето върху нея."

- Д-р Ласло препоръчва да масажирате ръцете и краката си с неговото Phelityl масло за предварително почистване. Какви са предимствата, които би получила кожата ни от подобно почистване и мислите ли, че това е ефективна опция за хидратация?

„Вярвам, че д-р Ласло е препоръчал това, за да даде на Джаки най-леката и лишена от излишни омазняващи агенти опция. Използването на леко почистващо масло означава тялото да не се доближава известно време до дрехи и други тъкани, или да се чака толкова дълго, колкото е нужно, докато попие. Съвременните почистващи масла емулгират и се разграждат, така че би било катастрофа подобна формула и процедура да се направят сега. Докато се потите, маслото ще емулгира и ще се разгради. Слава Богу, в днешно време маслените формули са толкова превъзходни с консистенцията си на "сухо масло", което на практика няма мазна текстура и е много приятно за носене. "

- Дали подобна грижа за кожата все още би била уместна да се прилага и днес?
„Ако приемем, че съм права и Джаки има склонна към омазняване кожа, тогава в днешно време предписаните й процедури биха били абсолютно неподходящи. Технологията за поддържане на мазната кожа контролира първо омазняването, а също така добавя хидратация, цялата линия козметичти продукти е издържана в леки, приятни текстури [което] е толкова разпространено, че го приемаме за даденост. Ето защо в днешно време бихме могли да предложим на Джаки много повече. Интересното е да се отбележи как д-р Ласло мисли нестандартно и използва различни формулировки, за да помогне на Джаки. Той наистина разбира клиентите си и грижите им за кожата. В този смисъл първата дама е получила най-доброто, с което тогавашната дерматология е разполагала "

More Celebrity beauty

Марта Стюарт, 82, и защо лицето й изглежда толкова добре

Celebrity beauty преди 2 седмици

Марта Стюарт е нещо като вечна цел. Защо? Първо, защото винаги изглежда така, сякаш живее най-добрия си живот, независимо дали отпива от коктейл край басейна или хапва хайвер от сребърно блюдо върху величествено украсена маса. Второ, просто погледнете това лице.

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Celebrity beauty преди 10 месеца

Ариел от "Малката русалка" е най-известна със своите развяващи се в морето червени коси. Въпреки това се оказва, че гримът на русалката е също толкова важен и емблематичен. Колегите от Vogue разговарят с един от гримьорите на актрисата Хали Бейли и ни разкриват тайните зад грима ѝ в новия филм "Малката русалка"

Beauty Starter: Зендая с перфектните вежди и самонанесения грим

Celebrity beauty преди 11 месеца

Красивата актриса, певица и активист е най-известна с изпълнението си, спечелило "Еми", в хитовия Euphoria и ролята си във франчайза Spider-Man, както и с това, че е звезден посланик на Lancôme от 2019 г. Лицето на аромата Idôle на марката говори с Vogue за емблематичните си вежди, умението да поемаш рискове на червения килим и защо никога не пропуска овлажнителя