Следва

Make-up за сърдитковци: Kylie Cosmetics X The Grinch

3 пъти НЕ за тонера

Не ни е нужен вече 

Face преди 3 години

Често говорим за тази рутинна козметична стъпка, a сега се гмурваме по-дълбоко във водите на тонера и осъзнаваме защо и колко всъщност е безполезен. Е, всяко правило си има изключения (а стане ли дума за козметика, всяко правило си има поне три), а сега това, което ще изключим, е тонерът от козметичния си антураж.

via GIPHY

Тонерът е онзи воднист продукт, който използваме след измиване сутрин и вечер, а главната му цел е да хидратира. Буквално тонерите съществуват още от началото на модерната концепция за грижа за кожата и тогава, миналия век, са били всъщност много важни, незаменими в една идеална рутина. Тогава да, сега - не, защото:

1. Почистваме кожата си правилно
Преди десетилетия дамите мият лицата си със сапуни, създадени с много химикали и алкохоли, които до крайност изсушават нежната кожа на лицето. Тук идва тонерът като спасител от неизбежната дехидратация, нарушената цялост на кожната бариера, опасното нарушаване на pH нивото на кожата. Днес, слава на науката, използваме измивни средства, формулирани да са нежни, ефективни и дори сами по себе си хидратиращи, съответно целта на тонера да компенсира от вредата на сапуните се обезсмисля.

Друга причина, същински мит, която гласи, че ни трябва тонер е "защото той е допочистваща стъпка”. Не. Ако премахваме грима си с добро средство – мицеларна вода, мляко или олио за грим - и после почистваме с подходящ за кожата измивен гел, би трябвало да сме премахнали всички остатъци от макиаж, слънцезащитен крем, себум и замърсяване. Ако използвате тонер с памуче след почистване и виждате остатъци от грим, например, трябва да подобрите първата си стъпка. Освен това, тонерът няма в себе си почистващи съставки, тоест ако лицето ни не е достатъчно чисто, с тонера само разнасяме бактериите още повече върху кожата, а не ги премахваме от нея.

2. Ползваме ДОСТАТЪЧНО хидратиращи продукти
Освен че вече имаме и задължително избираме хидратиращи гелове, емулсии, пяни за лице, честно казано, всяка от стъпките в skin care рутината ни хидратира, това е стандарт. Съставки като хиалуронова киселина, естествени плодови и растителни екстракти, дори някои ексфолиращи киселини и най-обикновеният глицерин присъстват и в серуми, и в хидратиращи кремове, и в слънцезащитата ни. Независимо с каква цел слагаме нещо на лицето си, ако е качествено, то ще хидратира кожата достатъчно.

3. Водата не се задържа в кожата ни, шок!
Масово, може би около 90%, от тонерите на пазара са на водна основа. "Чудесно” - мислихме си - "колкото повече вода, толкова повече benefits!” Отново не. Кожните клетки трудно задържат вода и по-голямата част от продукта се "изпарява” обратно през порите, затова точно след като сме изляли на лицето си определено количество тонер, го чувстваме сякаш потопено в някаква магическа течност, а няколко часа по-късно - нищо. Погледнато така осъзнаваме, че освен че не получаваме много позитиви от този продукт, до голяма степен парите, които даваме за него, отиват във въздуха. Буквално! Положението е различно с кремовете и серумите, първо, защото те не са с толкова високо съдържание на вода, второ, защото в тях има специални агенти, които задържат водата в кожата, правейки нещо като невидим щит върху клетките.

via GIPHY

И изключението на изключенията идва сега. Допускаме в рутината си третиращи тонери, най-вече ексфолиращи. Ако тонетът е богат на активни, а не само на хидратиращи, съставки, той автоматично придобива функцията на третиращ продукт, който се справя с конкретни цели: хиперпигментация, акне, розацеа. Тогава, да, ефективен е.

Вече никак не е нужно се държим здраво за тонера, предпочитаме да намираме по-доброто от козметиката и ескпериментираме!

More Face