Следва

Майкъл Б. Джордан е Най-секси мъжът в света за 2020 според People

Приказната сатенена рокля в прасковен цвят на Джаки Кенеди през най-щастливата й година

Историята на легендарната рокля, част от най-дългото държавно пътуване на първата дама на Америка

Celebrities преди 3 години

Ако през 1962 г. имаше дигитална фотография и съществуваха социалните мрежи, нито един ефект с оптична илюзия не би могъл да постави под съмнение цвета на една от най-красивите, шикозни и известни рокли на Жаклин Кенеди, носени през този период, а може би и някога.

Американските експерти в областта на костюмите я наричат просто „Peach Satin Dress”, заради златните ръце на дизайнера Олег Касини, който я скроява и успява да пресъздаде прасковено розовото от цвят със сладникава репутация в оттенък със зрелищна привлекателност. Без да се страхува, кутюриерът го използва и за шлифера й, прекъсвайки гамата само с бели ръкавици и деколте. Резултатът? Шедьовър на дипломацията, който ще остане в историята.


Art Act: Кой е Олег Касини, дизайнер на Джаки и бивш любовник на Грейс


Този цвят не е случаен избор. Багажът на първата дама за това официално пътуване е пълен с дрехи, които да отдадат почит на страната, която посещава - Индия. Чрез ярките цветове, типични и обичани от местното население, тя трябва да предизвика фурор. През 1962 г. е разцветът на Джаки. Тя е на 32 години, а съпругът й Джон Фицджералд Кенеди е президент на САЩ от една година. Ще отнеме още година, докато тази мечта се разбие в Далас. Междувременно Джаки е най-известната жена в света и една от най-елегантните. Както се споменава в списание „Life” по това време, журналистите, изпратени от големите медии да отразят важната визита, които обикновено се обличат по много практичен начин (леко небрежно), сега имитират външния й вид, носейки шапки и ръкавици. Джаки си е Джаки. Тя успява да не се подчинява твърде много на начина на живот на семейство Кенеди, към което се присъединява след сватбата. Според списание „Life” по време на спирката в Делхи тя е имала сутрин, свободна от ангажименти и като една истинска Кенеди би трябвало да стане в 5 часа и да наблюдава изгрева на слънцето или да направи 80 дължини в басейна, но тя я използва, за да спи до късно.

Визията за пътуването на Джаки Кенеди е създадена главно от Олег Касини. Роден в Русия, в семейство с аристократично потекло, той става дизайнер в Париж, а след това създава костюми за Paramount Pictures в САЩ. Не остава известен само с годежа си с Грейс Кели през 1954 г.. Джаки наистина харесва стила на Олег Касини и партньорството между двамата започва през 1960 г., когато бъдещата първа дама го моли да обнови гардероба й, пълен с дрехи на европейски дизайнери, за което е обвинена в ксенофилия. Касини вече е американски гражданин, така че е много по-приемлив, но отпечатъкът му е европейски и точно това се харесва на Джаки. След избирането на Джон Кенеди за президент, Олег Касини става официален стилист на Белия дом. Жаклин го моли да създаде за нея много рокли, вдъхновени от тези на Balenciaga и Givenchy.


Джаки Кенеди: мазна кожа, лосион под мишниците и други дерматологични тайни за Първи дами


Жаклин Кенеди пристига в Индия на 12 март 1962 г. на летището „Palam” в Ню Делхи, придружена от сестра си, принцеса Лий Радзивил от Полша, и своя персонал. Индийският премиер, Джавахарлал Неру и дъщеря му Индира Ганди я посрещат. От този момент започва дългият и пъстър тур, който ощастливява както фотографите, които ги следват, така и Джаки, която до края на живота си определя пътуването си до Индия и Пакистан като „сбъднат сън“.

Първата дама сменя много тоалети, дори се говори, че за един ден е променила 22 визии. Но това, което остава в историята е онази рокля с дължина до коляното в прасковена коприна, в съчетание с прочутата й перлена огърлица от три реда, избрана за дневния круиз по езерото Пичола в Удайпур и посещението на островния дворец Джаг Мандир на 17 март. Джаки се връща от Индия променена и запазва завинаги спомена за този престой. Две години по-късно „The Franklin Mint” - компания, специализирана в производството на колекционерски предмети, пуска в продажба копие на роклята (с всички аксесоари) във версия за кукли. Успехът на пазара е огромен. Вероятно все още може да се открият няколко бройки онлайн...

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.