Следва

„Смърт за 2020“ на Netflix - документалката, която следва да ни върне увереността

Народният театър с 6 премиери до края на сезона!

Диана Добрева с "От балкона на Вазов“ и Боб Уилсън с "Бурята“ на сцена през есента на 2021 -ва 

Events преди 3 години

ШЕСТ ПРЕМИЕРИ ДО КРАЯ НА СЕЗОН 2020-2021 и още поне четири през есента на новата година подготвя Народният театър "Иван Вазов“. Това съобщи днес на първата по рода си онлайн среща с медиите директорът на театъра МАРИУС ДОНКИН. Заедно с режисьора ДИАНА ДОБРЕВА и драматурга ЮРИЙ ДАЧЕВ, МАРИУС ДОНКИН даде пресконференция, излъчвана на живо от собственото студио на театъра. В пресконференцията в реално време се включиха и представители на медиите, а целия запис може да се види в официалния YouTube канал на театъра.

Донкин представи планираните за първото полугодие на 2021-ва премиерни заглавия, две от които са посветени на 100-годишнината от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. На 21 и 22 януари 2021 г. на Сцена "Апостол Карамитев“ предстои премиерата на "Плач на ангел“ на Стефан Цанев - моноспектакъл на Христо Мутафчиев, режисиран от Стоян Радев. На 26, 27 и 28 февруари на Голяма сцена премиера ще има "Двубой“ от Иван Вазов. Спектакълът е режисиран от Мариус Куркински и е с участието на Пламен Димов, Павел Иванов, Аня Пенчева, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев.

На 14 март на Голяма сцена e премиерата на музикалния спектакъл "Компанията“ с режисьор Михаил Петров. Продукцията е съвместна с Пловдивската опера. Само 11 дни по-късно - на 25 и 26 март на Камерна сцена ще видим "Бележките под линия“ - авторски спектакъл на драматурга Мирела Иванова, режисиран от Катя Петрова. Спектакълът е с участието на Мария Каварджикова, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ана Пападопулу, Вяра Табакова и Ирина Митева.

През април зрителите в Народния театър ще видят и спектакъла "Пиано в тревата“, посветен на 85-годишнината от рождението на неговата авторка Франсоаз Саган.

Мащабният проект "Нова земя“, чиято премиера бе отложена заради пандемията на два пъти през тази година, има нова планирана дата, която ще бъде в началото на май 2021-ва. Спектакълът с режисьор Бина Харалампиева по прочутия роман на Вазов, е драматизиран от Юрий Дачев и е посветен на 170 години от рождението и 100 години от смъртта на патрона на театъра.

През 2021-ва е планирана реализацията и на още два изключително мащабни проекта, съобщи още Мариус Донкин. Режисьорът в Народния театър Диана Добрева ще започне на Голяма сцена репетиции на пиеса, посветена на живота и делото на ИВАН ВАЗОВ. Очаква се премиерата на „Балконът на Вазов“, базирана на реални документи и мемоари, да бъде през сетември. Автор на пиесата е Александър Секулов.

През юни у нас трябва да започне и първият етап от репетициите на световноизвестния драматург и режисьор Боб Уилсън, който поставя на Голяма сцена "Бурята“ от Уилям Шекспир. И тези репетиции бяха отложени през тази година заради пандемията и извънредното положение. Предвидено е премиерата да бъде на 17 и 18 ноември 2021-ва. През есента на 2021 г., в рамките на Сезон 2021-2022 са предвидени премиери и на още две камерни пиеси.

Мариус Донкин очерта и още два важни за Народния театър проекти, планирани за 2022 г. - спектакълът "Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, гостуването на Александринския театър и спектакъл с режисьор Валерий Фокин, чиито репетиции трябва да започнат в края на 2022 г. с премиера през 2023 г.

 

В онлайн срещата с медиите директорът на Народния театър направи обзор на изминалата година, която определи като успешна въпреки трудностите, създадени от извънредното положение. Той очерта и други акценти в плановете на театъра: създаването на галерия за срещи, представяния и камерни концерти във фоайето на Камерна сцена; поставянето на електронни информационни табла пред централния вход, реализация на проекта за Улица на изкуствата и създаването на Градина на Вазов.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 месец

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.