Следва

"Три високи жени" дават начало на новата театрална година в Народния театър

Никола Танев "НА ПЪТ": 130 години от рождението на художника в НХГ

Отиваме на вернисаж на 7 януари, четвъртък, от 17.00 до 20 часа, спазвайки всички противоепидемични мерки, в Двореца, пл. „Княз Александър І“

Events преди 3 години

Навършиха се 130 години от рождението на Никола Танев - и в буквалния, и в преносния смисъл - един от най-колоритните български художници. Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин Петров, изложбата в Националната галерия маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания към родното, домашното: добре познатото и винаги различното.

Балчик
1940, м.б., пл. Частно притежание

Няма друг български художник, пътувал толкова, колкото Никола Танев. Това е неговият начин на живот - да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

Кулата Сан Марко, Венеция
Около 1912 г., м.б., картон. Частно притежание

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента. Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.

Никола Танев и Миша. Карлово. 1933 г. Архив на НГ

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора, експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника. Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Изложбата бе подготвена и подредена през декември 2020, но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега, в началото на 2021 и имаме възможност да я посещаваме до 28 март. 

More Events