Следва

Вярно е, че седмата година е критична за брака, но тези двамата си отиваха - Ким и Кание в топ кадри

Зехтинът е модерната панацея в грижата за красотата, но дали е полезен за вашата кожа?

Отговорът е сложен

 

Health преди 3 години

Благодарение на J.Lo, зехтинът изживява ренесанс.

Докато "главният готвач" в кухнята добавя вкус към всяка салата, спагети или печиво, звездата го избира за гост-звезда на едноименната си линия за грижа за кожата

Използването на зехтин върху кожата не е революционна концепция. Марките за красота го включват в своите формули на грижа за кожата от години и дори едно бързо търсене в Google ще ви даде куп идеи как да използвате зехтина като почистващ препарат или овлажнител.

Но преди да инвестирате в продукт със зехтин, или да използвате капки от бутилката върху лицето си, се обръщаме към двама много добри дерматолози, за да разкрием предимствата от използването на маслото в рутинната грижа, плюс възможните странични ефекти.

Какви са ползите от зехтина в грижата за кожата?

Зехтинът се използва в грижата за кожата от векове, тъй като има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, но негативите му могат да надвишат ползите. Оказва се, че омекотяващите свойства на маслото не са най-добрият вариант за хидратиране на кожата.

„Зехтинът съдържа висок процент от мастните олеинова киселина и линолова киселина, като последната е съществена за кожата", казва д-р Каролин Робинсън, дерматолог и основател на Tone Dermatology. "Основните мастни киселини са тези, които кожата ни не може да произвежда сама, но повечето хора са в състояние да получат достатъчно от тях чрез правилно хранене."

Въпреки това, дерматологът казва, че олеиновата киселина (а не есенциалната мастна киселина) има разклонения във веригата си, което позволява извличането на вода от кожата, което потенциално увеличава риска от по-нататъшно обезводняване. Също така може да запуши порите на кожа, склонна към акне (повече за това - по-долу).

Какви са потенциалните странични ефекти на зехтина?

"Бързи проучвания показват, че маслиновото олио може да наруши кожната бариера, така че макар да не е вредно за повечето хора, за тези с чувствителна кожа или акне, той не е добър избор. Освен това има далеч по-добри съставки, включително глицерин, хиалуронова киселина, серамиди и диметикон, които са по-полезни за хидратацията и поддържането на здрава кожна бариера", обяснява д-р Шари Марчбейн, дерматолог в Ню Йорк.

И тъй като зехтинът е умерено комедогенен, той може да запуши порите и да предизвика възпаления при склонна към акне или мазна кожа.

В допълнение към запушването на порите и повишаване на сухотата, зехтинът може също да причини лющене или пърхот при чувствителни скалпове. "Това може да предизвика свръх растеж на маласезия, дрожден организъм, причинител на пърхот, който се храни със зехтина", казва д-р Марчбейн. "Олеинова киселина (основната мастна киселина в зехтина) се получава тогава, когато маята, причиняваща пърхот, разгражда себума по кожата."


Шари Марчбейн

Като се има предвид това, щом веднъж включите зехтина в рутинната си козметична грижа, вероятно няма да се съгласите да го замените с други активни съставки, но д-р Робинсън казва, че поради неговия състав и уникално взаимодействие с кожата може да е трудно да се отсеят плюсовете и минусите.

И така, безопасен ли е зехтинът за кожата?

И двамата дерматолози са съгласни, че трябва да се направят повече проучвания за ефектите на зехтина, но междувременно изтъкват, че има по-добри хидратиращи съставки, които да се включат в ежедневната грижа за кожата.

„Някои масла действат като омекотители за изглаждане на кожата, такива например са маслото от жожоба и минералното масло", казва д-р Марчбейн. "Въпреки че маслото за лице не би било моят първи избор на продукт като почистващо средство или овлажнител, за тези със суха, чувствителна кожа може да се толерира подобно решение." Вместо това тя препоръчва овлажнител, който комбинира омекотители, овлажнители и оклузиви, включително хиалуронова киселина, глицерин и диметикон.

Но преди да отхвърлите които и да било продукти за грижа за кожата, съдържащи зехтин в състава, добре е да имате предвид, че те обикновено съдържат малки количества от суровината и е по-малко вероятно да причинят странични ефекти. Ако обаче правите домашни маски или използвате зехтин като първа стъпка в двойното почистване, по-добре е да сте информирани, отколкото да съжалявате.

„Съветвам пациентите си да избягват на пръв поглед доста привлекателните маски и рецепти за грижа за кожата онлайн", казва д-р Робинсън. "Въпреки че обикновено са безопасни, те не са най-ефективни и излагат кожата на риск от обриви и дехидратация."

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.