Следва

FasciaBlaster: край на целулита срещу 139 долара и малко мъка

FOREO представя: Анти-тенденциите в козметиката за 2021

3D маски за лице, микроиглиране и вещерски съставки в кремовете – това са част от анти трендовете на годината според прогнозите на шведския beauty tech бранд FOREO

Face преди 3 години

Винаги сме мислили какво е добре за кожата ни и какво да правим с нея, какво да носим и слагаме, на какви процедури да се подлагаме и прочее полезни неща, но в последно време по-интересни и важни изглеждат нещата, които да НЕ правим. Анти-тенденциите в бюти индустрията се менят всяка година, Foreo прогнозира кои са тазгодишните такива - изброяваме надолу. 


НЕ правете това у дома: 32-стъпковата бюти рутина на Андра Дей


Но какво всъщност е анти-тенденция?

Очаквано, мнозина от нас предполагат, че анти-трендът е противоположното на дадена актуална тенденция. Мисленето на FOREO винаги е било малко извън рамките, така че при прогнозирането на анти трендовете на 2021-ва брандът се води от своя собствена дефиниция: "шумно обявена тенденция през миналата година, която се е очаквало да бъде фурор, но се е провалила и е тръгнала в напълно противоположна посока".

Анти-тренд #1: Лично принтираната 3D маска за кожата на лицето

О, каква хубава идея беше това! Тя е в списъка на горещите трендове на всички козметици, списания и бюти инфлеуенсъри за 2020-та и печели около 40 000 престижни награди и е любимото нещо на най-голямото изложение за потребителски технологии през 2020-та CES! А прогнозите за нея бяха, че може напълно да промени света, и по-специално света на красотата, завинаги. И тя се провали.

Да купите устройство, което а) ще направи карта на лицето ви, б) ще анализира вашия тип кожа и в) ще отпечата ваша персонализирана маска за грижа за кожата на компактен триизмерен принтер - звучи страхотно, разбира се. Един ден продуктът може да спечели и да привлече по-голяма потребителска аудитория. Но светът не беше готов за това през 2020-та.

Анти-тренд #2: Грижа преди шампоан

Според статитиките сумата, която потребителите в световен мащаб харчат за продукти за косата си, е невероятна. За да направят косата още по-здрава, гъста и лъскава, учените всяка година изобретяват различни нови продукти и отвари, лечения и техники. През 2020-та се говори, че тя ще бъде годината на pre-shampoo продуктите, т.е. че грижата за коса преди шампоана ще станат хит. Но това не се случи.

Един от възможните проблеми при тези продукти е, че потребителите вече си имат изградени навици и продукти, които се използват освен шампоана, като балсам и маска за коса. Тенденцията да се добави още една стъпка към рутинната грижа за косата усложнява самия процес твърде много. Така че популярна тенденция през 2021-ва по-скоро може да бъде точно обратното - намаляване на продуктите в рутинната грижа за косата и налагане на такива от типа 2в1.

Анти-тренд #3: Хамамелис или "вещерска леска"

Хамамелис или "вещерската леска" е билка, която съществува от времето на вещиците. Растението от векове се използва като средство за стесняване на порите, тоник за кожата, намаляване на подпухналостта и борба срещу акне. Всички го знаят. Милиони хора го използват всеки ден.

Но изведнъж от нищото дойде тази пълна лудост и вещерската леска беше преродена като супер нова съставка. Това стана темата на деня на всички разговори: за един ден, всъщност само за 8 минути, имаше 305% ръст сред хората, които търсят в Google "вещeрска леска". Но тя не е нищо ново, а по-скоро анти-тренд.

Анти-тренд #4: Микроиглиране - да го правим или да не го правим?

Устройствата за микроиглиране в домашни условия са сред най-продаваните инструменти за грижа за кожата през 2020-та в резултат на препоръки от страна на дерматолози и заради пандемията. Минусът при тях обаче е, че при неправилна употреба потребителите могат да наранят лицата си.

Анти-тренд #5: По-малко продукти в пазарската чанта

Прогнозите за 2020-та бяха, че това ще бъде годината, в която хората ще купуват по-малко продукти за грижа за кожата. Но само в Обединеното кралство продажбите на продукти за грижа за кожата правят огромен скок, нараствайки с 54% от януари до октомври в сравнение със същия период през 2019-та. Ръст бе регистриран във всички продуктови категории. Продажбите на крем за лице скачат с 67%, на почистващите продукти за лице - с 66%, на козметичните комплекти - с 57%, а на серумите за лице - с 32%. Числата не лъжат.

Анти-тренд # 6: Фон дьо тен

Фон дьо тенът бе голям хит, особено по-покривните, които помагат за прикриване на недостатъците. Но през есента на 2020-та OnePoll UK и FOREO направиха проучване сред 2000 жени на възраст между 18 и 34 години и установиха, че всяка пета дама, работеща от вкъщи, става по-рано, за да подготви кожата си за видео разговор, а 40% изключват камерата, защото не им харесва как изглежда кожата им и не искат да се показват. Здравият тен и естествената красота се превръщат в основна ценност в ерата на Zoom: от началото на първата вълна на епидемията от Covid-19 жените са двойно по-склонни да купуват продукти за грижа за кожата, а почти 60% от тях по-рядко разчитат на гримове и декоративна козметика. Грижата за кожата се превърна в новия фон дьо тен.

Заключение: тренд на 2021-ва - инвестицията в грижа за себе си

И така, знаейки всичко това, FOREO прогнозира като тенденция номер 1 през 2021-ва инвестицията в себе си, в продукти за грижа за кожата и сияен тен. Харченето на пари за ненужни гримове и други козметични продукти в условията на хоум офис ще продължи да бъде излишно. Естествената красота и козметика, която позволява постигането ѝ, е това, което потребителят ще продължи да търси.

В България всички продукти за грижа за кожата и естествен, сияен тен на FOREO могат да бъдат разгледани и закупени на www.foreo.com.

More Face