Следва

„Убивайки Ийв“ - причините да гледаме сериала на FOX

Watch it or Skip it: Защо да гледате “The Cook of Castamar”, новата историческа драма по Netflix

Испанска страст в заплетен сюжет... count us in!

Movies & TV преди 2 години

Съществуват хората, които с нотка на самосъжаление разглеждат летните кадри на приятелите си от морето, докато доработват седмицата. Ние обаче им пазим гърба, защото имаме предложение, за което всичко нужно е Netflix абонамент, вечер без планове и разумно количество сладолед.

Испания, 18-ти век, драма, мистерия, интриги и любовна история (разбира се)... това има за вас „Готвачката от Кастамар“ или „La Cocinera de Castamar“ в оригиналното си заглавие на испански. Драмата, чиято премиера бе на 9 юли, е хит в Netflix на запад, затова използваме момента да я донесем и при нас. Без да издаваме много, сериалът разказва историята на Клара Белмонте, която заема позицията на готвач за херцога на Кастамар - лорд Диего - много красив, зрял, апетитен и разумен мъж, отлично възпитан, безмерно богат, довереник на краля.  Вкусвайки храната на мис Белмонте, той пожелава да се срещне с жената, виновна за великолепната вечеря... както може би се досещате, се заформя бавна, нежна и на пръв поглед напълно невъзможна афера, от която просто имаме нужда в рутината на лятното ежедневие далеч от морето. Защото нещата започват с клишето, че любовта на мъжа минава през стомаха, но се развиват многопластово и интригуващо в цели 12 прекрасни 50-минутни серии, като от дребни щрихи в последната става очевидно, че ще има продължение, което от Netflix почти потвърдиха...

Историята е базирана на едноименния роман на Фернандо Муньес, като единствения истинен контекст е времето, в което се развива широкоспектърната история, както и появата на исторически личности като крал Филип V и кралица Изабела. По-широката картинка на „The Cook of Castamar” всъщност разказва за действителността на испанския политически елит и обществото, управлявано от задкулисни отношения и манипулации. В крайна сметка шоуто предлага художествено пиршество в реално време, за да разкаже една вечна история, използвайки исторически фигури, включително от реалния свят. В резултат, сюжетът е пребогат, а шансът някоя от линиите в него да ни омръзне е сведен до минимум. Режисурата е добра, костюмите - феноменални, актьорският състав е сравнително неизвестен (испанката Мишел Дженър е в ролята на Клара), но перфектен. 

Както казахме, и продуцентът Татяна Родригез, и Netflix, не са направили все още официално изявление относно Сезон 2 на сагата, но потенциалът за подобно нещо е голям, предвид успеха на сериите в Испания и по света. Ако харесвате “Имението Даунтън“, ще харесате и „Готвачката от Кастамар“ - тук коефицентът на драма е още по-висок. Епизодите са толкова красиви като дизайн, че ще се усетите предизвикани да решите дали “Бриджертън“ остава победителят в надпреварата за стайлинг на исторически сериал. Интригата е хем предвидима, хем - не, в сериала има приятен тон на исторически наивитет, но образите са така плътни и динамични, че дребните забележки мигновено биват захвърлени в кошчето, а летните ни, натежали от топлото клепки, с кеф се заглеждат в Готвачката. Препоръчваме!  

 


Коя е Фийби Дайнвор - пробивната звезда от "Бриджъртън"


 

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 3 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.