Следва

Сватбите на холивудските легенди: красиви ретро моменти, запечатали любовта

Акупунктура и безплодие - помага ли, колко и как?

На теория тя изобщо не би трябвало да има проблем със забременяването. На 31 години Журдан Феърчайлд е доста напред с надеждите, съдейки по страховитата скала за плодовитост, спрямо която лекарите дават шансове за бебе някъде докъм 37-годишна възраст

Health преди 2 години

Журдан има перфектни яйцеклетки, постоянен запас от пренатални витамини и любовта на млад онколог, неин съпруг от три години. Само че след 10 месеца изчисления и опити (плюс един ранен спонтанен аборт), все още няма "сладкиш във фурната", както обичат да се шегуват докторите.


Снимка: Stocksy

Логично, стресът става чест гост в живота й, особено късно посред нощ. „Четях с часове всичко за фертилността", казва Феърчайлд. "Точно в една такава нощ открих, че акупунктурата може да се окаже възможно лечение. Когато сте отчаян със зачеването, сте склонни да опитате всичко. Така и аз реших да пробвам." 

Мисис Фейрчайлд е част от непрекъснато разрастващия се клуб на здрави жени на 20-30 години, които все още не отговарят на критериите за IVF (документите им сочат, че все още нямат голям стаж в естествените опити или резултатите от тестовете за плодовитост показват, че всичко е нормално), но - във времената на бързо течащото време, пълно с информация и стрес, е обяснимо, че не искате да прекарате още един емоционално кошмарен месец в очакване да се случи магията. "Това е част от нашата култура; ние искаме нещата сега и веднага", обяснява Феърчайлд. Така че, за да смажат колелата на плодовитостта, редица жени се обръщат (от около три хилядолетия назад) към акупунктура.

В центъра YinOva в Ню Йорк, директорката Джил Блейкуей, доктор по акупунктура и китайска медицина, казва, че пациентите обхващат целия спектър на плодовитостта. Докато споделя своя опит, тя леко потупва иглите, забити в тялото на жена, която все още не е пристъпила към "бебеправене", но „иска да приведе тялото си в най-добрата форма за зачеване". По-голямата група от пациентите й обаче са тези, които вече са минали през множество неуспешни опити за асистирана репродукция ин-витро. „Виждам жени, при които в началото не се получава, но след това балансираме тялото им и, със сигурност, става така, че здравите тела в крайна сметка раждат здрави бебета - понякога по доста мистични начини."

Една от нейните пациентки, режисьорката Пенелопе Шафър, казва, че се опитва безуспешно да зачене второ дете по естествен път в продължение на шест години. Тя се записва при Джил на 40-годишна възраст и забременява в рамките на няколко месеца. „Това няма обяснение за нашите западни медицински умове", казва Шафър. "Не искам да преувеличавам, но когато тя забожда иглите в кожата ми, усещам онези малки удари, подобни на електрически ток. Нещо се случва в тялото ми, за което нямам думи да го обясня." 

 

Акупунктурата може да увеличи плодовитостта чрез увеличаване на притока на кръв към матката, регулиране на репродуктивните хормони и намаляване на възпаленията.  

Според традиционната китайска медицина, акупунктурата прави нещо повече от просто възстановяване на Ци (известна още като "енергията на тялото"). "Тя може да увеличи плодовитостта чрез увеличаване на притока на кръв към матката, за което се смята, че създава по-силна, по-здрава маточна лигавица, върху която да расте ембрионът", обяснява Блейкуей. Други потенциални ползи: акупунктурата може да регулира хормоните, включително гонадотропин (който влияе върху степента на овулация), да успокои менструалния цикъл и да коригира някои от „по-малките проблеми или дисбаланси като например възпаленията, които може да повлияят на начина, по който се развиват фоликулите в яйчника", казва Блейкуей. Смята се също, че възпалението нарушава баланса между репродуктивните хормони прогестерон и естроген, а подуването на лигавицата на матката може да затрудни имплантирането на ембриона. 

Тези теории за акупунктурата не са безпочвени: учените прилагат доплеров ултразвук и термично изображение, за да покажат, че акупунктурата може да повлияе на притока на кръв в тялото, а редица проучвания показват, че лечението също така може да увеличи успеха на жените, подложени на IVF. (Едно проучване установява значителен успех на IVF, когато жените се подлагат на акупунктура по време на ембриотрансфер). Но тъй като други проучвания показват точно обратното - че акупунктурата може да предизвика помятане - никой не може да твърди, че резултатите са убедителни. 

Също така е много трудно да се унифицират акупунктурните изследвания, поради което те рядко се оказват легитимни. 

Но дори и без окончателни данни, редица специалисти по фертилитет установяват, че лечението има добавена стойност. NYU Hospital дори прави акупунктурата достъпна точно в техния център за лечение на безплодие. "Когато една жена се бори за своето бебе, ние искаме да й помогнем с всички сили. Виждам жените да реагират по-добре на IVF, докато правят акупунктура, а много жени преустановяват всички западни методи за лечение на безплодието си, защото са преуморени от поредния неуспех. Това ги кара да опитат с акупунктура и сме щастливи, че накрая забременяват. Може би това би се случило независимо от иглите, но ние няма как да знаем", казва д-р Шийва Талебиан, репродуктивен ендокринолог в Колорадския център за репродуктивна медицина в Ню Йорк. 

„В западната медицина, за добро или за лошо, можем да приложим различни хапчета, но този подход има доста недостатъци", твърди тя. Например предписването на Clomid, популярно лекарство за фертилитет, което стимулира яйчниковите фоликули да отделят множество яйцеклетки наведнъж, може да доведе до зачеване на близнаци, което дава по-висок риск както за майката, така и за плода.

Докато акупунктурата отдавна се рекламира като начин за намаляване на тревожността, тук не става въпрос за това: „Ние предлагаме акупунктура, защото тя помага на пациентите да се ориентират в сложността и стреса от постоянните вътрешни нъпроси: „ Ами ако никога няма да имам бебе?",  но стресът не е причина да не забременеете", казва д-р Джеймс Грифо, директор в Нюйоркския университет. Сериозно - приказките от сорта: „просто се отпусни и ще забременееш", са мит. Повечето случаи на безплодие произтичат от некачествени яйцеклетки, сперматозоиди или анатомични фактори като запушени фалопиеви тръби. Работният стрес не е пречка за появата на двете розови чертички.  

За някои лечението може да бъде само още една заетост в и без друго претоварения им график или на цена, която не могат да си позволят. Часовите сесии в по-популярните клиники струват над 120 долара на човек и повечето застрахователни компании не поемат пълните разходи. Седмичният режим може да изисква доста тлъст бюджет. (Акупунктуристите, с които говорим, казват, че лекуват жените средно в продължение на четири до шест месеца.) Заслужава ли си да прекъснете? Д -р Грифо казва „не": „Ако не ти е приятно, не мисля, че ще ти помогне. Това в никакъв случай не е панацея".

За други акупунктурата е спасителна сламка. Феърчайлд, която забременява четири месеца след започване на иглите и сега има осеммесечно момиченце, казва, че чувството, че прави нещо полезно, й носи облекчение през дългите и самотни месеци на очакване. "Това ми помогна да вярвам, че работя за бъдещето, което отчаяно искам. Леката физическа болка от иглите е истински катарзис."

Катарзис може би е ключовата дума. За разлика от традиционната западна медицина, източните практикуващи (тези с лиценз по традиционна китайска медицина) могат да отделят час и половина за първоначална консултация, като слушат и задават въпроси, точно като лекари. „Безплодието е може би най-емоционалното нещо, през което една жена може да премине, така че когато пациентите влизат, ние говорим за всички аспекти от техния живот и настроение", казва акупунктуристът и билколечител Жизел Уасфи, собственик на студиото по акупунктура Remix в Чикаго.

За разлика от сканирането и кръвните изследвания, направени от лекар, източните практикуващи разчитат повече на говоренето и докосването, за да открият корена на безплодието. Те биха могли да разгледат езика ви (карта на вътрешното тяло в китайската медицина), тена на лицето, да проверят „качеството" на пулса ви (т.е. дали е остър, мек или накъсан, което може да показва малокръвие или застой), или да ви питат привидно странни въпроси като: „Чувствате ли се летаргичен, когато вали дъжд или навън е влажно?" (Ако е така, това показва, че може да страдате от „влага", патология, която според източните лекари може да попречи на плодовитостта, като възпрепятства притока на Ци към матката, обяснява Уосфи.) „Целта е да се доведе тялото до хомеостаза или баланс , за да може да изпълнява естествените си функции."

За 30-годишната Шанън Тершлуз, която търси акупунктурист, специализиран в лечение на безплодие, след седем месеца опити за зачеване (и съпровождащите ги дълги, непредсказуеми менструални цикли), сесиите й помагат да се свърже с тялото си. "Няма момент в деня, в който да не мисля за цикъла си. Получавам съвети и противоречиви твърдения от толкова много различни хора за това как да забременея. Това, което искам, е да имам един човек, който да сложи пръст върху пулса ми и да ми каже кога да се прибера и да правя секс." След преглеждане на данните от проследяване на температурата и предсказване на овулацията с нейния акупунктурист и следвайки постоянен график от две или три акупунктурни сесии седмично, циклите на пациентката се нормализират. „Акупунктурата е моето време за размисъл и самовглъбяване - телефонът ми е изключен, светлините са приглушени и аз просто слушам - себе си и света". Четири месеца по-късно тя получава точно това, което чака - две черти.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.