Следва

Валерий Гергиев и Софийската филхармония с концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нова акустична концертна зала

Другата страна на театъра в Нощта на театрите

Деветото издание на инициативата ще е хибридно и ще се проведе на 20 ноември

Events преди 2 години

Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята девета година в България и на 20 ноември ще събере в едно голямо и вълнуващо събитие стотици съдържания в десетки български градове, като към момента (поради динамичната обстановка) се планират събития както на живо, така и в различни онлайн платформи. „Нощта се обедини около посланието "Другата страна на театъра“, защото за изминалите години успя да въвлече зрителите в магията на театралното изкуство и да им покаже част от другата страна на театъра. За нас това е като връщане към началото на Нощта, но по един по-мъдър и може би по-меланхоличен начин“- споделят организаторите.

Някои от най-обичаните творци на българския театър, опера и балет и тази година застават зад каузата, като за първи път като посланици на инициативата се включват и двама режисьори – Галин Стоев и Явор Гърдев. Останалите лица на театралната Нощ са Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази. Всички те ще участват в емблематичния проект „Нощни персонажи“, който ще поднесе нова серия от вълнуващи фотографии.

2021-ва е ключова година за Нощта, защото Асоциация „Европейска нощ на театъра“ успешно приключи проекта ASSET (Audience Segmentation System in European Theatres), в който се участваха 5 държави (Австрия, България, Финландия, Хърватска и Чехия). Това е първото проучване и сегментация на театралната публика, в което „Европейска нощ на театрите България“, бе избрана заради иновативния подход в комуникацията, мащабността и увеличаващия се интерес към инициативата. Проучването се осъществи с The Audience Agency от Англия, която има дългогодишен и фокусиран изследователски опит с публиката на театри, фестивали и културни инициативи, като сред институциите, с които работи, са National Theatre Live, Royal Opera House, The British Museum, Barbican, The London Library и др.

Над 400 000 е броят на зрителите, които се наслаждаваха и преживяваха театралното изкуство в изминалите 8 издания. Всичко това направи Нощта един от най-мащабните и силни театрални проекти в България. Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична Община.

Всичко актуално следете в официалния сайт, във фейсбук, инстаграм и Viber Community-то на инициативата.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 месец

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.