Следва

"СЛЕДИ ОТ ИМПЕРИИ" - Изложба на Тома Жорион

Hey, baby, let's talk about... Squid Game, най-гледаният сериал в Netflix някога!

Ако сте били в социалните медии през последните дни (ок, с изключение на вчера, когато всичко за няколко часа се срина),няма как да не сте подочули за новия сериал на Netflix, Squid Game, тотална сензация от ден първи

Movies & TV преди 2 години

Създаден от прочутия южнокорейски режисьор Хуан Донг-Хюк, Squid Game е нахално интензивен трилър сериал, който на Запад се сравнява с The Hunger Games и Battle Royale заради начина, по който кара очите ни да изпъкнат, да загризем нокти, заскубем коси или да се завайкаме из стаята - това е сериозен кино успех в днешно време и е страхотно. 

В шоуто пъстър актьорски състав от южнокорейци - всички затънали в дългове - са "поканени" на отдалечен самотен остров, на който трябва да играят поредица от игри, от които победителят ще излезе милиардер. Скоро нещата стават много по-тъмни и проблематични, защото започва най-ужасната игра, наречена "Червена светлина, Зелена светлина". Остър като бръснач обвинителен акт за неравенство и икономическа експлоатация в съвременна Корея (и извън нея) внушава сериалът през цялото време, а по-дълбоките резонанси на Squid Game - предавани от мощните изпълнения всички участващите звезди - остават с нас дълго след като състезанията стигнат до ужасното си приключване.

От миналата седмица шоуто се изкачи до номер едно в класациите на Netflix в повече от 90 страни. "Сериалът е активен едва девет дни и има голям шанс това да бъде най-голямото ни шоу досега“, казва изпълнителният директор на Netflix Тед Сарандос. И така, нашият въпрос е, ако не сте гледали Squid Game, какво чакате? Тук и сега закръгляме всичко, което трябва да знаете за No1 сериала на нашето време - от пробивни звезди до всички най-добри миймове. Внимание: Предстоят леки спойлери.

Не, всъщност не става въпрос за никакви калмари

Първо, нека изясним какво всъщност представлява 'Squid Game": това е игра на детска площадка, популярна сред децата в Южна Корея през 70-те и 80 -те години. И така, какво значи тя в бруталната поредица от предизвикателства на шоуто? Всяка от шестте игри, играни от състезателите, се основава на класическа корейска детска игра - някои, като "Червена светлина, Зелена светлина" и "Въже" са известни на западната публика, но "Играта на калмарите", последна в поредицата, е мистерия за всеки негледал сериала.

Има много - и имаме предвид много - кръв

Веселата естетика на пастелните нюанси на продукцията погрешно може да ви настрои на високи честоти, но ако си представяте, че положението е само слънца, дъги и еднорози, то  това далеч не е случаят. Пригответе се за безкрайна поредица пропити от кръв убийства и всякаки телесни ужаси още от първия епизод: всичко от намушквания и стрелби до изкормване на органи. И все пак най-опустошителните части от поредицата са емоционалните жестокости и предателства, които състезателите си нанасят един на друг, както може да потвърди всеки, който е гледал 6-ти епизод.

Актьорската игра е 100/10

Не, не едната нула не е в повече, майсторството на участващите наистина е извън всяка представа. Докато игрите осигуряват вълнението, богатото изпълнение на актьорите е това, което прави Squid Game такъв хит. Първо, говорим за очарователното изпълнение на Лий Чен-Джа като неспокойния, но в крайна сметка добросърдечен герой, Ги-хун, през чиито очи до голяма степен виждаме останалите участници. Други забележителни изпълнения са предоставени с любезното съдействие на Парк Хии-Су - морално несигурен приятел на Ги-хун от детството, Санг-уу, и Ким-юу-рюнг, възхитително непоколебим измамник, чийто опит мафиотски опит в игрите води до хаос сред участниците. Истинската пробивна звезда на шоуто обаче е бившият модел  Джънг Хо-йон, която играе стоманен севернокорейски дезертьор, надявайки се да събере достатъчно пари, за да изведе брат си от сиропиталище. Не вярвайте просто на думата ни: След премиерата на шоуто в Netflix преди няколко седмици, последователите й в Instagram се увеличиха от няколкостотин хиляди на повече от 13 милиона. Безопасно е да се каже, че това няма да е последният път, в който я виждаме на екрана.

Сериалът има и универсално, и политическо послание

Не само високооктановото вълнение прави Squid Game международна сензация, но и универсалните теми, които той изследва, по-специално неявната критика на капитализма и изследването на класовата тревожност. За разлика от други антиутопични трилъри с турнири и битки до смърт, тук всеки човек пристига на острова избирателно. Дори след като стават свидетели на ужасите, които носят игрите, мнозинството от състезателите се връщат от чисто отчаяние, потънали в мрачното бъдеще да живеят с непреодолим дълг. Сериалът идва в момент, в който дългът на домакинствата е рекордно висок не само в Корея, но и в САЩ и това допринася за мащабна криза на психичното здраве в тези страни и в целия свят. "Ние сме тук, за да ви дадем шанс“ казват маскираните злодеи, които наблюдават ужасяващите процеси в Squid Game, с думи, които ясно отразяват духа на всеки човек и на неолибералния късен капитализъм, който е повече от познат на западната публика.

More Movies & TV