Следва

We Love: Виктор Димитров за Maison Laponte в Vogue Italia

Кание Уест и грозните гуменки или как стана така, че дизайнерските „галоши” са на върха на модната пирамида

Как гумените ботуши се превърнаха в новия култов артикул на луксозните брандове за обувки

All fashion преди 2 години

Наскоро Кание Уест излъчи своята неделна служба на живо, съпроводена от шоу, в което гостуваха Джъстин Бийбър и Мерилин Менсън, предизвиквайки полемика относно обвиненията срещу рок певеца за насилие. За случая хорът и тримата певци са облечени изцяло в бяло и носят ботуши Balenciaga Crocs. Това е моделът, който вече сме виждали няколко пъти през последните месеци на краката на Йе, както по време на обяда му в Ню Йорк с Анна Уинтур, така и на неотдавнашното му посещение в Берлин. Обаче шоуто на рапъра се явява като почти официално освещаване на новия статут на ботуша като "култов обект", който вече става част от официалната униформа на Хора на неделната служба. Гумените ботуши се появяват почти навсякъде през последните години, след като стават главни герои в шоуто на Bottega Veneta FW20 през февруари 2020 г., достигайки дори до краката на противоположни помежду си знаменитости като Бела Хадид и Грета Тунберг. Всъщност, Balenciaga Crocs Boots както и Puddle Boots на Bottega Veneta са твърде сходни и представляват кулминацията на една дълга еволюция, започнала с тенденцията на chunky маратонките и повлияна както от света на връхното улично облекло, така и от този на футуристичните обувки без връзки, превръщайки идеалните за градинарство обикновени гумени ботуши в най-авангардната категория луксозни обувки (четете още: Ugly Chic: поглед в портфолиото с колаборации на Crocs)

Един от първите признаци на тази тенденция, започваща още от 2019 г., идва от двама много различни дизайнери, Рикардо Тиши и Джун Такахаши, които са инспирирани съответно от масивните маратонки с гумена подметка Arthur Sneakers на Burberry и Undercover и от Rect Boots, създадени в сътрудничество с Nike. И двата модела са вдъхновени от класическия английски гумен ботуш Wellington Boot, който може да те спаси през дъждовните дни и чиято заоблена форма вече беше представена от Фийби Файло в колекция на Céline. Обувките дори стават прецедент в историята на поп културата, благодарение на Кейт Мос и нейните известни снимки от фестивала Гластънбъри, появяваща се често в компанията на своя приятел по това време Пийт Дохърти, който също така е част от антуража на Dior Homme под ръководството на Еди Слиман. Шикозните рокенрол тоалети на британския модел почти винаги включват комбинацията от кални ботуши Wellington с шорти или миниполи. Страхотна гръндж визия, която като че ли беше преоткрита от Слиман в колекцията на Celine SS21.


Cèline Spring/Summer 2018


Undercover Fall/Winter 2019


Burberry Fall/Winter 2019


Bottega Veneta Fall/Winter 2020


Cèline Spring/Summer 2021

Ако силуетът им, който е по средата между минималистичното, техното и футуристичното, дава на Wellington Boots култовия им статут, то Balenciaga Crocs Boots представляват по-нататъшната стъпка в културното разслояване, което засяга модното изделие. В резултат на сътрудничеството между Balenciaga и Crocs, започнало с колекцията SS18 на марката, се утвърждава статута на най-грозната обувка, интерпретирана от ироничната гледна точка на Гвасалия. Той я трансформира в по-обемна и така издига цялата марка, вследствие на което се инициира дълъг сезон на колаборации, които продължават и до днес. Гвасалия често има навика да включва по време на своите ревюта обувки, популярни сред специфични субкултури като реинтерпретацията на емо-готик ботушите New Rock, забелязани на шоуто SS22 или на ботушите за мотокрос и Vibram Five Fingers обувките (с пръсти) на FW20.

Брилянтната операция по създаването на Balenciaga Crocs Boots (четете още: Balenciaga, Spring 2022, READY-TO-WEAR) се съсредоточава в избора на културно „нашумял“ продукт, на който се придава хипер-разпознаваема и възприемчива промяна, като се използва силуета на Crocs, сега асоцииран с Гвасалия и Balenciaga, за да се въплъти в естетиката на марката едно от емблематичните модни изделия на друга, а именно Puddle Boots от Bottega Veneta, която сама по себе си е пиедестал на ugly chic естетиката. Процесът също ни кара да надникнем в същността на новите творчески процеси в модата в ерата на големите конгломерати. Ако Демна успя да създаде продукт, толкова близък до оригинала на друга марка, използвайки практически същия фамозен нюанс на зеленото, то е именно защото в екосистемата на тези титани на луксозната индустрия един и същи продукт може да бъде възприет и модифициран, за да придобие нови значения и да стане част от езика на повече от един дизайнер.

More All fashion