Следва

Венсан Касел и Тина Кунаки: 11 факта за любовта им, по повод ЧРД 55 на Венсан

Големите любовни истории: Джон и Джаки Кенеди

На 22 ноември бе годишнината от смъртта на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, убит през 1963 г. в Далас, по време на предизборно пътуване 

Celebrities преди 2 години

По повод този ден си спомняме какви са отношенията между президента и неговата съпруга - първата дама на Америка Жаклин, или Джаки, Кенеди - несъвършена двойка, която въпреки това влиза в историята. Как се развива любовта им, кое я прави проблематична, къде лидерските им натури се сблъскват и къде - допълват, доколко лоялни са един с друг, как се превръщат в модел за подражание на хиляди американски семейства, разказваме надолу. 

1. Сенатор Джон Ф. Кенеди и журналистката Жаклин Бувие се срещат през 1952 г. на вечеря, организирана от приятелката на Жаклин почти специално, за да ги запознаят един с друг. Година по-късно двойката обявява годежа си. Биографите ще пишат по-късно: тази връзка беше от полза и за двамата, и във всеки смисъл беше успешен и красив политически съюз. Джон Ф. Кенеди, герой от войната, по това време вече успешен политик, представлява щата Бостън в Конгреса на САЩ, а по-късно става сенатор. Жаклин Бувие, наследница на богато семейство в Ню Йорк, умна и красива, по това време завършва Сорбоната и университета Джордж Вашингтон, където учи изкуство и литература; написва книга и работи няколко години като журналист във The Washington Times-Herald.

2. Сватбата на Джон и Джаки Кенеди се състои на 12 септември 1953 г. в Роуд Айлънд. На сватбата присъстват почти 2000 гости и още толкова обикновени кибици, а роклята на булката е създадена от дизайнерката Ан Лоу. Умната, силна, независима Жаклин е много харесвана от Джоузеф Кенеди, влиятелният баща на бъдещия президент на Съединените щати, и според слуховете именно той е човекът, най-силно настоявал за сватбата. За успешна политическа кариера синът му се нуждае от подходяща бъдеща първа дама.

3. За 10-те години съвместен живот двойката има четири деца. Първата бременност на Жаклин е неуспешна: през август 1956 г. дъщеря им Арабела се ражда мъртвородена. Година по-късно, през 1957 г., се ражда Карълайн Бувие Кенеди, днес успешна писателка и политик и единственото живо дете на двойката Кенеди. През 1960 г. в семейството се ражда син - Джон Фицджералд Кенеди-младши, а през 1963 г. - втори син, наречен Патрик Бувие Кенеди, който обаче умира два дни след раждането си.

4. Джаки Кенеди обожава занятието на съпруга си и му помага всячески. През първата година от тяхното познанство Жаклин, която владее перфектно френски и испански език, превежда политически монографии за бъдещия си съпруг, а по-късно, вкл. по време на съвместни работни пътувания, е негов личен преводач. През 1960 г., докато е бременна, участва активно в предизборната кампания на съпруга си: отговаря на писма от избиратели, участва във видео интервюта и реклами и списва нарочни колонки в пресата.

5. Джаки Кенеди е идеалната първа дама и все още остава пример за своите "колеги" на тази позиция по света. През 1961 г. тя става една от най-младите първи дами в историята - по това време е на 31 години. Обичайните занимания на първата дама - даване на интервюта и позиране пред фотографите, не са достатъчни за амбициозната Жаклин. Като първа дама тя се заема с възстановяването на Белия дом, държейки да върне предишната му слава и да го затвърди като историческо място. Тя извършва пълна реставрация на къщата, напълва я с винтидж американски мебели и страстно купува антики и предмети на изкуството, за да превърне Белия дом в истински музей. Едно от най-важните неща, които Жаклин прави като първа дама, е филм за процеса на възстановяване на Белия дом за канала CBS. Четете още: Ето как изглежда Белия дом по времето на Джаки Кенеди.

6. Джон Кенеди никога не е бил съпруг за пример: той влиза в историята не само като велик политик, но и като класически женкар. Съпругата е наясно със забежките му - включително и с най-известното кръшване, това с Мерилин Монро, и въпреки това двойката винаги е заедно, а Жаклин влиза в историята като първата дама, направила най-много задгранични пътувания в историята на САЩ. Тя е обожавана от дипломатите: във Франция говори брилянтен френски, в Италия - звучен италиански с приятен акцент, с удоволствие и компетентно говори за изкуство и литература. Съпругът й е във възхита от нея: "Аз съм човекът, който придружи Жаклин Кенеди в Париж - и ми хареса!", казва президентът.

7. Джон и Жаклин Кенеди остават в историята като една от най-стилните двойки въобще. Първата дама обича ансамбли в пастелни цветове, много аксесоари - маркови слънчеви очила, шалове, шапки, скъпи чанти; обожава френските дизайнери - Юбер дьо Живанши, Коко Шанел, Елза Скиапарели. Неин личен дизайнер е емблематичният Олег Касини, а самата Даяна Врийланд й е стилов консултант. Но трябва да отдадем почит и на съпруга й - Джон Ф. Кенеди е не само талантлив лидер, но и много стилен мъж и политик - ако по негово време списание GQ класираше най-модерните мъже, президентът несъмнено щеше да оглави списъка. С подкрепата на отличния вкус на съпругата си Кенеди се интересува от мода: обича и знае как да носи черна вратовръзка, смокинг, папийонка, а класическите скучновати костюми комбинира елегантно с нетривиални аксесоари, например ярки вратовръзки.

8. Таблоидната преса пише много тогава, а и до днес, статии за предателствата на Кенеди, на когото се приписват афери с най-луксозните жени на времето - например Ела Фицджералд и Мария Калас. И все пак биографите на двойката, както и историците са категорични, че Джон Кенеди, труден човек и в известна степен несигурен в себе си и в политическите си възможности мъж, откровено и напълно се възхищава на съпругата си, повтаряйки често, че не е достоен за такава жена като Жаклин Бувие. Така че това е не само любовна история, но и историята на едно емблематично партньорство между две силни, ярки, драматични личности, които не просто са заедно, а са заедно, за да пишат история. 

9. 21 ноември 1963 г. Жаклин Кенеди облича розов костюм от туид на Шанел и отидва със съпруга си на бизнес пътуване до Тексас. Сутринта на 22 ноември те кацат на летището в Далас и се насочват към града. По пътя някой стреля по президентския кортеж, президентът на САЩ Джон Кенеди е убит - умира в ръцете на жена си в болницата. Така костюмът Chanel, опръскан с кръв, влезе в историята като символ на любов и преданост. Известно е, че Жаклин е отказала да го снима още няколко часа. В него тя застана до Линдън Джонсън, който положи клетва, встъпвайки в длъжност няколко часа след убийството на Кенеди, а фразата й „нека всеки види какво са му направили“ ще остане завинаги в историята. Четете още: Какво се случи с розовия костюм на Джаки Кенеди?

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.