Следва

Българска танцова филмова трилогия с премиера през февруари

„Златен глобус 2022“: дисекция на положението и всички победители

West Side Story, The Power of the Dog, Succession и останалите победители в церемонията при затворени врати

 

Movies & TV преди 2 години

Снощи бяха обявени носителите на 79-ите награди "Златен глобус" - годишната инициатива на Холивудска асоциация на чуждестранната преса (HFPA), която отбелязва най-големите достижения в последната година в киното, телевизията и стрийминга, и има дългогодишната репутация на неформална и непредсказуема алтернатива на Оскарите. Така поне беше преди пандемията, по време на която Холивуд внезапно преразгледа отношенията си с HFPA и малко или много бойкотира последната церемония, която в крайна сметка се превърна в публикуване на имената на победителите в социалните медии.


West Side Story/"Уестсайдска история"

Отбелязвайки, че от началото на миналата година в HFPA няма нито един чернокож журналист, на „Златен глобус“ бяха припомнени всичките му съмнителни навици и практики, като се избягваха думи като „корупция“ единствено от учтивост. Том Круз върна трите награди, които спечели, NBC отказа да излъчи шоуто, само Снуп Дог се съгласи да обяви следващите номинирани (смешно изкривявайки половината от имената им) и всички отказаха да участват в неделното събитие - въпреки факта, че насрочените за същата вечер награди Critics' Choice смениха датата си. 


Power of the Dog/"Силата на кучето"

Фактът, че Холивуд побърза да "отмени" "Златния глобус", разкрива една особена ирония на съдбата. Докато напрежението около oмикрон доведе до отлагане на повечето от събитията,  насрочени за следващите седмици, от Изборът на критиците до Грами, HFPA не трябваше да прави нищо подобно - без струпването на звезди, присъствието на истински медии и тв-излъчване, състоялата се церемония не се изплаши от новата вълна коронавирус. (За да бъдем честни, тя все пак, според съобщението за пресата, бе проведена при стриктно спазване на covid мерките.)


Belfast

Съвсем друг въпрос е уместността на резултатите, обявени от HFPA. От първия и най-елегантен от поредицата предсказатели на Оскар, "Златен глобус" се нареди в дъното на списъка - и повечето от неговите фаворити предпочетоха да се дистанцират от наградата още на етапа на обявяването на номинираните. По един или друг начин церемонията, проведена при закрити врати, даде своето предсказание и това не изненада никого: търсачите на Оскар в ключовите категории бяха и все още са "Силата на кучето" и West Side Story.


Being The Ricardos/"Да бъдеш на Рикардос"

Уестърнът на Джейн Кемпион и мюзикълът на Стивън Спилбърг спечелиха по три награди. The Power of the Dog взе награда за най-добра драма, за режисьор и за поддържаща мъжка роля (Коуди Смит-Макфий), а West Side Story - за най-добра комедия или мюзикъл и за ролите на изгряващи звезди Рейчъл Зеглер (главна) и Ариана ДеБос (поддържаща роля). "Белфаст" трябваше да се задоволи с утешителната награда за най-добър сценарий, но драмата на Кенет Брана остава сред лидерите в надпреварата за Оскарите - мнението на HFPA има тежест, каквото и да говорят критиците. 


Underground Railroad/"Подземна железница"

Малко по-интересно се оказа подреждането в категорията, която има и в "Оскар" - "Най-добра актриса", където известните фаворитки Кристен Стюарт и Лейди Гага загубиха от старата фаворитка на "Златен глобус" (17 номинации и 6 победи) Никол Кидман. Това може да се дължи на факта, че Кидман оглави много кратък списък с актьори, които по някакъв начин признаха самия факт на своята номинация, но може да се счита и за ненужен аргумент в полза на Кидман - в края на краищата Оскарът, за разлика от Златен глобус, отдавна й дължи много.


Squid Games


Hey, baby, let's talk about... Squid Game, най-гледаният сериал в Netflix някога!


Сред сериалите отново нямаше равен на „Наследници“, признат за най-добра драма и отбелязан с ролите на Джеръми Стронг (главна мъжка роля) и Сара Снук (второстепенна женска роля). Най-добра телевизионна комедия се оказа "Трикове", най-добър мини-сериал - "Подземната железница", а сред титаните в гилдията (Джийн Смарт! Кейт Уинслет! Майкъл Кийтън!) настъпи смут, след като в топ актьорските категории спечелиха Ем Джей Родригес за сериала "Поза" и съответно 77-годишната звезда на летния хит Squid Games О Ен-су. 


Hacks/Трикове

Следва пълният списък на поредните носители на Златен глобус:

Кино:

Най-добър филм (драма) - Power of the Dog

Най-добър филм - мюзикъл или комедия - West Side Story

Най-добър режисьор - Джейн Кемпион, Power of the Dog

Най-добър актьор, драма - Уил Смит, Крал Ричард

Най-добра актриса (драма) - Никол Кидман, "Като Рикардо"

Най-добър актьор - мюзикъл или комедия - Андрю Гарфийлд - Тик-тик БУМ!

Най-добра актриса, мюзикъл или комедия - Рейчъл Зеглер, West Side Story

Най-добър актьор в поддържаща роля - Коди Смит-Макфий, Power of the Dog

Най-добра актриса в поддържаща роля - Ариана ДеБос, West Side Story

Най-добър сценарий - "Белфаст"

Най-добра музика - "Дюн"

Най-добра песен - "No Time to Die", "No Time to Die"

Най-добър анимационен филм - "Encanto"

Най-добър чуждоезичен филм - "Качете се зад волана на моята кола" (Япония)

Телевизия:

Най-добра драма - "Наследници"

Най-добра комедия или мюзикъл - "Трикове"

Най-добър актьор, драма - Джеръми Стронг, "Наследници"

Най-добра актриса (драма) - Михаела Джей Родригес, Поза

Най-добър актьор - мюзикъл или комедия - Джейсън Судейкис, Тед Ласо

Най-добра актриса, мюзикъл или комедия - Джийн Смарт, "Трикове"

Най-добър мини-сериал или телевизионен филм - Underground Railroad

Най-добро изпълнение на актьор в мини-сериал или телевизионен филм - Майкъл Кийтън - Breaking

Най-добра актриса (мини-сериал или телевизионен филм) - Кейт Уинслет, "Мер от Ийсттаун"

Най-добър актьор в поддържаща роля - Oh Yeon-soo, Squid Game

Най-добра актриса в поддържаща роля - Сара Снук, "Наследници"

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 2 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.