„Златен глобус 2022“: дисекция на положението и всички победители

„Златен глобус 2022“: дисекция на положението и всички победители

West Side Story, The Power of the Dog, Succession и останалите победители в церемонията при затворени врати

 

Снощи бяха обявени носителите на 79-ите награди "Златен глобус" - годишната инициатива на Холивудска асоциация на чуждестранната преса (HFPA), която отбелязва най-големите достижения в последната година в киното, телевизията и стрийминга, и има дългогодишната репутация на неформална и непредсказуема алтернатива на Оскарите. Така поне беше преди пандемията, по време на която Холивуд внезапно преразгледа отношенията си с HFPA и малко или много бойкотира последната церемония, която в крайна сметка се превърна в публикуване на имената на победителите в социалните медии.


West Side Story/"Уестсайдска история"

Отбелязвайки, че от началото на миналата година в HFPA няма нито един чернокож журналист, на „Златен глобус“ бяха припомнени всичките му съмнителни навици и практики, като се избягваха думи като „корупция“ единствено от учтивост. Том Круз върна трите награди, които спечели, NBC отказа да излъчи шоуто, само Снуп Дог се съгласи да обяви следващите номинирани (смешно изкривявайки половината от имената им) и всички отказаха да участват в неделното събитие - въпреки факта, че насрочените за същата вечер награди Critics' Choice смениха датата си. 


Power of the Dog/"Силата на кучето"

Фактът, че Холивуд побърза да "отмени" "Златния глобус", разкрива една особена ирония на съдбата. Докато напрежението около oмикрон доведе до отлагане на повечето от събитията,  насрочени за следващите седмици, от Изборът на критиците до Грами, HFPA не трябваше да прави нищо подобно - без струпването на звезди, присъствието на истински медии и тв-излъчване, състоялата се церемония не се изплаши от новата вълна коронавирус. (За да бъдем честни, тя все пак, според съобщението за пресата, бе проведена при стриктно спазване на covid мерките.)


Belfast

Съвсем друг въпрос е уместността на резултатите, обявени от HFPA. От първия и най-елегантен от поредицата предсказатели на Оскар, "Златен глобус" се нареди в дъното на списъка - и повечето от неговите фаворити предпочетоха да се дистанцират от наградата още на етапа на обявяването на номинираните. По един или друг начин церемонията, проведена при закрити врати, даде своето предсказание и това не изненада никого: търсачите на Оскар в ключовите категории бяха и все още са "Силата на кучето" и West Side Story.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.