Следва

The Weeknd счупи рекорда в Spotify

Изложбите, които си струват: "Аз съм" на Васил Абаджиев, 25 януари - 8 февруари, галерия Ракурси

Изключително интересна софийска изложба, която обезателно ще посетим... 

Events преди 2 години

Изложбата „Аз съм“ съдържа серия едрогабаритни маслени портрети, рисувани през последните две години. Известният художник и сценограф прави ефектен и въздействащ опит, чрез средствата на живописта да изследва неуловимите, променящи се образи на личността или сянката на личността.

Портретите от изложбата носят усещането за дигитален дисплей и така представят проявленията и вътрешните състояния на човека като разпадащи се ефимерни образи, през които минава нашето съществуване. 

Човешкото същество по природа е тревожно. Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва... Лутайки се в тези крайности, човекът трудно и дори невъзможно постига равновесие и спокойствие. Това закодирано бинарно състояние на ума е темата, която Васил Абаджиев, 55, изследва в работата си „Желание и отвращение“.

„Аз съм“ е изложба - портрет на времето, което, променяйки се, променя и самите нас. Непрестанно.

За Васил Абаджиев

Роден е през 1966 в Сливен. Завършва магистърска специалност „Живопис“ в Национална художествена академия. Има няколко самостоятелни изложби в България и множество участия в колективни изложби в България, Германия, Румъния и др. Занимава се със сценография и костюмография в театъра. Реализирал е над 30 сценографски проекта в България, Германия, Русия, Северна Македония и САЩ.

Избрани участия и награди:
2010 Награда АСКЕЕР за Сценография за „Госпожица Юлия” от Аугуст Стриндберг, постановка Лили Абаджиева, Народен театър „Иван Вазов”
2009 Награда АСКЕЕР за Сценография за „Краят на играта“ от Самюел Бекет, режисьор Лили Абаджиева, Театър 199 „Валентин Стойчев“
2005 Специализация в Cité des Arts, Париж

Избрани изложби:
2019 „Отделени“, Софийска градска художествена галерия
2015 PROJEKTRAUM DONAU

Участие и експозиция на живописни работи и видео инсталации:
Еxhibitions & Talks, Брюксел, Белгия
Виена, Санкт Пьолтен, Австрия
Улм, Карлсруе, Щутгарт, Германия
Тимишоара, Румъния
Печ, Унгария
Осиек, Хърватска
Белград, Сърбия

2012 Играчки, Национална художествена академия, София
2011 SUB from SUBSTORIES or/или СУБ от СУБСТОРИС: АЙРОН, галерия „Райко
Алексиев“, София
2009 Изложба на М-Тел, Варна
Substories, Галерия „Райко Алексиев”, София
2006 Месец в изкуството, Варна
Живопис, Хасково (самостоятелна изложба)
2004 „10 x 5 x 3“, Национален изложбен център „Шипка“ 6, София
2003 Неон, галерия „Белия квадрат“ (самостоятелна изложба)
Фигуралната картина, Национален изложбен център „Шипка“ 6, София
2001 Живопис, галерия „Крида Арт“, София (самостоятелна изложба)
2000 Национална младежка изложба, Национален изложбен център „Шипка“ 6, София
1997 Рисунки, Национален театър „Иван Вазов“, София (самостоятелна изложба)
1996 Рисунки, галерия „Арт“, София (самостоятелна изложба)

"Аз съм" на Васил Абаджиев е в "Ракурси" от днес, 25 януари (вернисаж 18-20 часа) до 8 февруари 2022 г. Галерия "Ракурси" е на ул. "Хан Крум" 4А. 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура".

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?