Следва

Блясък, любов и алчност или "Смърт край Нил": от 18 февруари на екран

Изложбите, които си струват: невероятната фото вселена на Сибиле Бергеман

Изложба ifa (Institut für Auslandsbeziehungen)
1.03. - 10.04.2022
Откриване с Фрида и Лили фон Вилд - дъщерята и внучката на артиста: 1 март 2022, 18 – 19 ч.
Софийска градска художествена галерия,
ул. "Генерал Гурко" 1, София

Events преди 2 години

„Сибиле Бергеман. Фотографии“ е първата изложба в България, посветена на творчеството на германската фотографка, която предстои да бъде открита от Гьоте институт и Софийска градска художествена галерия. От началото на месец март публиката в София ще има възможността да разгледа фрагменти от близкото минало, запечатани през призмата на Бергеман.

Сибиле Бергеман (1941 – 2010) е сред най-значимите германски фотографки през последните десетилетия. Първоначално придобива популярност със своите модни снимки в Източен Берлин, но скоро се превръща във важен представител на жанра на фотографското есе, както и във внимателен наблюдател на социалната действителност. В творчеството ѝ ясно се усеща лична критика към възпроизвеждането на симулацията на един „идеален“ контекст. Този ефект бива постигнат чрез отразяването на отпечатъка на една митологизирана и куха форма на патос, която времето на ГДР предполага и налага.

„Интересувам се от периферията на света, не от неговия център“, казва Бергеман. „За мен е важно онова, което е уникално и незаменимо. Когато нещо не е съвсем на мястото си в едно лице или в един пейзаж.“ Социалният контекст играе централна роля в нейната работа. Фотографиите ѝ носят информация за част от реалността в Източна Германия и я интерпретират, изразявайки позиция. Превръщат се в символи, отразяват истории и играят с копнежите на наблюдателя. С по-късните си проекти Бергеман излиза от границите на родината си и се влива в един по-глобален визуален разказ, който стига чак до Африка.

След Обединението на Германия тя съосновава фотографската агенция „Осткройц“ и става член на Академията на изкуствата в Берлин. Днес някои от фотографиите ѝ са част от постоянните колекции на Музея на изкуството „Метрополитън“ и музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк, музея „Щедел“ във Франкфурт на Майн и др. А тази година, през юни, в Берлинише Галери предстои откриването на обширна ретроспектива, която перфектно би могла да се съчетае с изложбата в София.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 4 дни

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.