Следва

С новата Replica на Maison Margiela ухаем на слънце след дъжд

(Без)проблемните зони - устни, очи и шия - с Belotero и д-р Ася Данчева

Как проблемните зони стават безпроблемни 

Face преди 2 години

Вече знаете, че ползваме хиалуроновите филъри Belotero, просто защото са най-доброто на пазара, а надолу, а по-долу, в едно женско, професионално, подробно, интересно и информативно интервю, разговаряме с д-р Ася Данчева, която работи с Belotero от години и ги предпочита също като нас. Заедно с нея отговаряме на въпроси като: Защо? Кога? Как? Как не? и всички останали тънкости на занаята, с фокус върху фините и трудни за поддържане зони - устните, очите, шията. Както се казва, we've got 99 problems, но проблемните зони на лицето не са едни от тях!

View Sofia: Здравейте, д-р Данчева, представете ни се в професионален и личен план - от къде сте, какво обичате и от колко време разкрасявате лица?
д-р Ася Данчева:
Здравейте, аз съм специалист по кожно-венерически болести, в момента съм управител на Центъра по кожни и венерически заболявания в София. С естетична дерматология и лазер-терапия се занимавам повече от 15 години. Член съм на управителния съвет на Асоциацията на естетичните дерматолози в България. Работя с Belotero, откакто е на българския пазар, вече повече от седем-осем години - с ръка на сърцето и чиста съвест мога да кажа, че досега не ми се е налагало да разграждам филъри Belotero, поставени от дерматолог. Обичам дерматологията, естетиката, обичам да работя с пациенти, които спазват изискванията след процедура, обичам да подчертавам естествената красота и да надграждам постепенно, стъпка по стъпка, до достигане на един естествен резултат и неговото поддържане във времето.

VS: Какво прави гамата продукти Belotero толкова добри?
А. Д.:
Първото нещо, което ме впечатлява, е качеството на хиалуроновата киселина във филърите. Технологията, по която са създадени, е специфична, кохезивна, Polydensified Matrix технология. Това е динамичен процес на двойно кръстосано свързване на хиалуроновата киселина, по начин който създава един кохезивен, монофазен гел с много добра еластичност и пластичност, което го прави много лесен за работа и с който могат да се постигнат много по-естествени резултати. Едно основно предимство на продуктите е липсата на... “ефект”, което отново се дължи на този различен технологичен процес на производство. Това означава, че колкото и пъти да бъде поставен в повърхностните слоеве на кожата, той по никакъв начин няма да бъде видим през нея, няма да синее, няма да пречупва светлината (което правят повечето хиалуронови филъри). Това е много ценно, защото поставянето на хиалурона повърхностно издържа значително по-дълго време, конкретно продуктите Soft, Balance и Revive, във фини и деликатни зони.


Влез под кожата ми, разхубави ме! Belotero, най-доброто портфолио от филъри на пазара


 

VS: Какво трябва задължително да знаем, преди да си поставим филъра, независимо от зоната?
А. Д.:
Първо, трябва да знаете, че хиалуроновите филъри са временни филъри и хиалуроновата киселина е нещо, което се съдържа естествено във всички тъкани и органи на човешкото тяло поради което организмът не проявява алергични реакции към нея. Ако се наблюдава реакция, то в повечето случаи, това се дължи на свързващия агент, защото хиалуроновите молекули във филърите са кръстосани с определен брой специфични връзки и омрежващи агенти. Другото много важно, преди процедура, е да се направи една естетична консултация, при която да се определят типът лице и кожа, да се прецени коя е най-изоставащата зона (и да се започне с нея). Трябва да се направи програма, за да се изберат точните продукти, да се състави план, да се познава добре пациентът, да се снеме подробна анамнеза, да се знаят други заболявания, алергии и прием на медикаменти, бременност и кърмене. Изобщо познаването на пациента и неговите минали заболявания е от изключителна важност за избора на продукти и зоните на тяхното приложение. Преди всичко, специалиста е необходимо да знае, какво е правено в миналото, за да съчетае всичко, така че да не се навреди. Най-важното е здравето на пациента. Ето защо, пациента от своя страна, трябва да притежава своя естетичен паспорт, в който специалиста да отразява всички интервенции и използвани продукти.

VS: Не сме експерти, но сме жени, за които красотата е идеал и ценност, и знаем, че най-проблематични зони са околоочната, устните и понякога шията - какво ще ни посъветвате, ако сме на 25, 40, 55?
А. Д.:
Абсолютно сте прави, че зоната на очите, шията и около устните са първите издайници на възрастта. Ако пациентите на 20-25 години търсят естетични корекции, то те са по-скоро корекции за по-атрактивен външен вид, за привлекателност, подчертаване на устни, скули, брадичка. Като цяло текстурата на кожата в тези зони изисква предимно хидратация. Ако погледнем жените във възрастта около 40, тогава вече знаем за последиците от слънцето и т.н. photoaging на кожата. В тази възраст, макар и бавно, започва да намалява колагенът, затова е добре, освен хиалуроновите филъри от серията на Belotero, да добавим стимулатори на колагена, разбира се, хидратация и биоревитализация също са задължителни. В тази възраст тези процедури веднъж годишно са напълно достатъчни за поддръжка и превенция, но над 50 години можем да включим активно и процедури за възстановяване на загубени обеми, за лифтиране на кожата, заради естественото ѝ отпускане. Съответно броят на поддържащите процедури, трябва да се промени на два-три пъти в годината.

Относно усните и зоната около тях, какво съветвате, ако:

VS: Искаме сочност, пълнота, по-изкусителен, но балансиран вид? Или харесваме размера, но бихме подчертали контура?
А. Д.:
Ако искаме да подчертаем само обема на устните, тогава най-подходящ е Belotero Lips Shape. Belotero има два прекрасни продукта, създадени за корекция на устни, те са по 0.6 милилитра, за лека корекция на устните. Belotero Lips Shape е за създаване на обем, Belotero Contour е малко по-фин продукт за създаване на контур, ако такъв е необходим. Абсолютно е възможна употребата на всеки един поотделно в зависимост от желанията на пациента и какво би подхождало на съответното лице. Избора на количество се определя от специалиста и желания от пациента ефект. Комбинацията от двата, осигурява синергичност помежду им, за неотразим резултат.

VS: Имаме назолабиални или фини линии, защото постоянно се смеем и усмихваме?
А. Д.:
Когато поставим хиалуронов филър в дадена зона, се свързват множество молекули вода и се получава хидратация и укрепване на съответната зона. Често, при попълване на устните, се създава визуална илюзия, че линиите в назолабиалната зона се увеличават. Това не е истина, просто едната зона е подмладена, а другата си остава на същото ниво. Затова препоръчвам след работа с усните да се постави филър и в назолабиалната зона, за което най-подходящите продукти са Belotero Balance и Belotero Intense. След 40 години започват да се появяват издайнически малки, фини линии в областта на горната устна, т.нар. пушачески бръчки или баркод - най-добрият продукт за това е Belotero Soft, без да прозира и причинява специфичното подуване на горната устна, както когато се сложи по-плътен или неправилно избран филър. Накратко в зоната на устните, назолабиални гънки, баркод, марионетни линии, имаме абсолютно пълното портфолио от поне четири продукта на Belotero, които могат да бъдат съчетани за идеален естетичен резултат. Устните не са обект само на увеличаване и уголемяване - много често при мен идват пациенти за подмладяване на устните, тоест възстановяване на процесите на стареене.

VS: Естествено, всяка процедура е много индивидуална, но кои са принципите, на които разчитате и които важат за всяка дама, която желае по-хубави устни?
А. Д.:
Златното правило е, че обемът на усните трябва да е 1:1,6 в полза на долната устна, затова и желанията за попълване само на горната устна в повечето случаи не са препоръчителни.

Относно околоочната зона:

VS: Ако недоспиването ни личи и имаме торбички под очите, можем ли напълно, или поне максимално, да ги премахнем?
А. Д.: Когато говорим за корекции на торбички под очите, това е една от най-трудните задачи и най-голямо предизвикателство за естетичния дерматолог. Поставянето на хиалуронов филър не е препоръчително в тези случаи, защото хиалуронът свързва множество молекули вода и това може да доведе до задълбочаване на проблема. При торбички под очите по-скоро бих препоръчала мезотерапии за стягане, радиочестотни процедури, хайфолифтинг, неоперативна пластика или оперативна процедура, ако излишъкът е твърде голям.

VS: Чували сме, че фините линии в ъгълчето на окото са почти непоправими, но вече познавайки Belotero не ни се вярва, да е наистина така. Как ги заличаваме и постигаме съвършен, гладък, котешки поглед?
А. Д.:
Belotero е много подходящ за третиране на фини линии около очите в зоната на пачия крак. Много малко продукти на пазара биха могли да се използват за това, Belotero Revive за хидратация на зоната и Belotero Soft, са продуктите, които с абсолютно спокойствие поставям около очите, без никаква реакция и странични ефекти, когато са в малки количества, поставени дълбоко върху костта.

Относно шията:

VS: Ако имаме двойна брадичка и колкото и да отслабваме, не изчезва - какво ни съветвате?
А. Д.:
Освен филъри, можем да си позволим хирургична липосукция, каквато много често пациентите не желаят. В такъв случай препоръчвам химична липолиза. Това са различни разтвори, които водят до разпад на мастни клетки и намаляване на двойната брадичка. Освен самото разграждане, за нас е важно да подчертаем контура на долната челюст и в тези случай използвам Belotero Volume за постигане на обем в латералната част и оформяне и Belotero Intense за лифтиране в зоната пред ушите. Когато като цяло стабилизираме контура на долната челюст и увеличим брадичката, профилът се издължава и двойната брадичка изчезва.

VS: Вие изглеждате чудесно! Използвате ли Belotero, кой от 7-те продукта, колко често?
А. Д.:
Да, използвам почти всички продукти, да не кажа всички. Например, слагам си Belotero Balance в челото веднъж в годината, Volume темпорално веднъж в годината.
Когато започнем поддръжката навреме, дори един път в годината е напълно достатъчно, да правим освежаване. Няма възраст за хиалуроновите филъри, но превенцията е много важна, дори в малко количество, според индивидуалните движения на лицето, а не според годините на пациента.

VS: Издайте ни своите съвети за грижа към проблемните и деликатни зони - устните, очите и шията, а и за лицето и кожата въобще, извън хиалуроновите филъри, които очевидно са магия, но все пак, на ежедневно ниво, как да съхраняваме младостта и здравия вид?
А. Д.:
Превенцията е най-важното нещо. Всяка кожа във всяка възраст има своите нужди - хидратация, биоревитализация, стимулация на колагена, достатъчно сън, и много важно: предпазване от слънцето, избягване на цигари и никотин, поставянето на ботулинов токсин навреме при наличие на бръчки, спорт и здравословно хранене. Много се радвам на младите хора в днешно време и техните навици да спортуват и живеят здравословно. Друго много важно нещо е лечението на акне от ранна възраст, защото акнето е социално значим проблем, който води до много белези, а това се отразява във времето на кожата и самочувствието като цяло.

VS: Благодарим! Пожелайте ни нещо!
А. Д.:
Пожелавам на читателите ви да са отговорни към своето здраве, да се обръщат към проверени професионалисти и естетични дерматолози, да знаят, че процесът на красотата е съвместен, между пациента и лекаря. Взаимното доверие, както и качествените продукти са ключът към едно красиво “Аз”. Ценете своето здраве и своята красота!

Всички продукти на Belotero, съвършената консултация, безпроблемното поставяне на филърите, внимателното отношение и всичко, свързано с магията на хиалуроновите филъри, е в кабинета на д-р Ася Данчева - в София, бул.България 118, Бизнес Център Комфорт, ул. "Бяло поле“ 3, офис 6!

More Face