Следва

Бланка Шперкова представя проекта си „Бабче и внуче“

Оскарът на Джейн Кемпиън за най-добър режисьор е исторически, вижте защо

Истинска легенда

People of art преди 2 години

В Лос Анджелис приключиха 94-ите награди Оскар. Един от основните моменти в тържествената нощ бе победата на Джейн Кемпиън в номинацията "Най-добър режисьор". Въпреки че "Силата на кучето" на Кемпиън, всепризнатият лидер в надпреварата, загуби титлата "Филм на годината" от мелодрамата "CODA: Дете на глухи родители", златната статуетка за режисура си е историческо събитие.

Джейн Кемпиън е родена през 1954 г. в Уелингтън и пробива в голямото кино през 80-те - и веднага в Кан. За първи път тя участва на фестивала с късометражния филм „Peel“ и веднага получава голямата награда. През 1993 г. взима "Златна палма" за игралния филм "Пианото" с Харви Кайтел, като става първата жена режисьор, получила отличието. В сезона на наградите преди 19 години, „Пианото“ е истински триумф, с по 5 номинации за Оскар и Златен глобус.


"Пианото", 1993 г.

През 2014 г. Кемпиън председателства журито в Кан: „Това е легендарен и непредвидим фестивал, където могат да се случат невероятни неща, където се откриват имена, където се финансират филми и се градят кариери. Знам това от първо лице, защото всичко това се случи на самата мен“, пише режисьорът в официалното си изявление по повода. 


Истории от живота: Джейн Кемпиън, очи в очи с най-великата режисьорка на света


Въпреки че връзката й с Оскарите не е толкова гладка, Кемпиън покори и Американската филмова академия. На 27 март тя стана третата жена в бранша, получила златна статуетка за режисура - ​​близо 30 години след първата си номинация. Първата дама с престижното отличие е Катрин Бигълоу през 2009-та с нейния "The Hurt Locker" ("Войната е опиат"), който победи нашумелия "Аватар" на Джеймс Камерън, бивш съпруг на Бигълоу. Вторият Оскар за режисура грабна Клои Джао за "Земя на номади" през 2021 г. Академията най-накрая наистина обърна внимание на жените професионалисти, с два поредни Оскара за най-добър режисьор, присъдени на две невероятно надарени жени. Тенденцията е тук и определено ни радва. 


Кирстен Дънст, Джейн Кампиън и Бенедикт Къмбърбач на филмовия фестивал във Венеция 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра