Малките гърди бяха моден стандарт, и още са, но промяната е в ход

Малките гърди бяха моден стандарт, и още са, но промяната е в ход

Историята на женската фигура от древни времена до днес - цикличност, социални нагласи, избори, попадение и грешки  

Само допреди няколко години появата на звезда на червения килим в „гола“ рокля вълнуваше обществеността неистово, а оверсайз и дори хиперсайз владееха баловете навсякъде. Но постоянната промяна е присъща на самата природа на модата и сега по модните подиуми виждаме повече голи тела, отколкото дрехи, а дизайнерите, вместо да ни обличат, настойчиво се стремят да ни съблекат, вкл. и на тържествени събития - припомняме Мариакарла Босконо в прозрачната й черна рокля миналата седмица във Венеция. Разбира се, понякога прибягваме до визуална измама: достатъчно е да споменем „голите“ отпечатъци на Жан Пол Готие, които се изкупиха като топъл хляб в началото на сезона, т.е. дизайнерът се върна в редиците на бестселърите след 30 години пауза, и съответните интерпретации от Джонатан Андерсън и Y/Project.

На фона на тази страст към анатомията и фетишизацията се забелязва една много по-важна и обнадеждаваща тенденция. Изглежда, че жените са възвърнали увереността в телата си: вече не е нужно да се преструваме, че нямаме обективирани части на тялото ( по-специално гърди и зърна ), внимателно замъглени по каноните на Фейсбук и Инстаграм, и че те могат да бъдат различни и понякога несъвършени. Днес се задълбочаваме в историята и си припомняме как модните тенденции и стандартите за красота си взаимодействат през вековете. И да установим: наистина ли нещата се обърнаха и вече спокойно можем да се харесваме и/или показваме на хората такива, каквито сме (четете още: Материал за хейтъри: Лизо и голата рокля в Лос Анджелис). 


Мерилин Монро, 1959 г

Историята на женските гърди в модата върви ръка за ръка с идеите на обществото за разпределението на ролите на половете. В продължение на векове идеалът е хармонична фигура с ясно очертани заоблени форми - знак за здраве и способността на жената да ражда деца. Всичко се променя през Средновековието, когато духовенството налага табу на всяка възможна проява на сексуалност. Още след Ренесанса, през периода на прекомерен барок и игриво рококо, виждаме възраждане на великолепните форми, а класицизмът връща идеалите на античността. Това ясно се вижда в имперската мода: липсата на корсети, не големи, но гъвкави гърди, подчертани от висока талия.


София Лорен: "Мислех, че всичко ще изпадне от роклята й". Историята зад легендарната снимка с Джейн Мансфийлд


До 20-ти век бюстът понякога е свободен, след това отново „заключен“ с тесен корсет - женската красота "трябва да принадлежи" на съпруга. Жените са подпомогнати от следвоенния икономически бум от 20-те и 50-те години, както и от първата и втората вълна на феминизма. Първо, въпреки че е трудно, не е необходимо да се отграничи професионалното развитие на жената от грижите за децата. Второ, развитието на индустрията дава доста повече начини за изразяване.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.