Следва

ZARA си избра Кейт Мос - темата е лятната парти колекция на испанците

BILLA Градини: здравословни и чисти продукти за сила и тонус

Плодовете на лятото – произведени с грижа, подбрани с любов, изложени с внимание, хранещи сетивата и подкрепящи здравето

Health преди 1 година

Грозде, малини, ябълки и диня – така най-често звучи част от списъка ни за пазаруване през лятото. Той включва всички любими сезонни плодове, с големи заслуги за общото ни здраве, красота и тонус.

Всеки сезон от годината предлага разнообразни и вкусни блага и това е чудесна възможност да експериментираме с нови творчески композиции в кухнята. Добрите качества на плодовете са налице най-вече когато те са отгледани наблизо, огрявани са от родното слънце, докосвани са от грижовни ръце, расли са в почвата на нашите планини, села, полета и долини и от посяване до пристигането си на щанда не са изпускани от очи. Отглеждани по този начин, те запазват всички важни за организма витамини и минерали. Нуждата да бъдат третирани допълнително с консерванти, пестициди и различни техники за ускоряване на зреенето е сведена до минимум.

Една от ключовите причини да предпочитаме сезонните плодове и зеленчуци е, че тогава те са пълни с антиоксиданти и източници на естествено здравословни химични съединения като полифеноли, катехини и антоцианини. Тези натурални елементи ни помагат в борбата с ежедневния мръсен въздух (цигарен дим, образуване на свободни радикали), чрез подобряване на естествените защитни сили на тялото и активират ключови гени за пречистване на организма.

Поддържането на хидратация е от съществено значение през лятото. Дори умерените нива на дехидратация могат да предизвикат умора, главоболие, мускулни крампи и проблеми с кръвното налягане. Важно е да пием не по-малко от два литра на ден вода, но и да поддържаме хидратацията на тялото чрез добре балансирано и разнообразно меню. Сезонните плодове са богати на вода и минерали, което ги прави незаменими в летните горещини.

Локално отгледаните земеделски продукти са известни и със своите укрепващи кожата свойства, тъй като съдържат в себе си важните елементи витамин Е и витамин С. Те помагат за защита на кожните клетки от ултравиолетово (UV) лъчение и подобряват еластичността на кожата.

Когато сезонните плодове се консумират пресни и добре узрели, те се превръщат в суперхрани с изключителен здравословен ефект. Представяме ви 10 такива, които силно препоръчваме да включите в количката ви за пазаруране. Консумирайте ги самостоятелно, за да извлечете максимални ползи от здравословните им качества. Така ще се насладите и на отличния им вкус.

Грозде

От много бледозелено до тъмно лилаво, в Европа обикновено гроздето се бере от края на август до ноември. По южните ширини на континента, включително в България, обаче зряло, сладко и здравословно грозде има още от юли... То е плод с умерено съдържание на захар, осигуряваща 15 g въглехидрати на всеки 100 g. Тъй като това са естествено срещащи се в човешкото тяло захари, за разлика от бялата захар, когато хапваме грозде, не е нужно да се притесняваме за всички вредни свойства на други сладки изкушения.

Сини сливи

Един от най-сочните костилкови плодове, които имаме радостта да зреят по нашите ширини, са сливите. Те ни спасяват от нужда за сладост, понякога от глад, а какви десерти с пресни сливи ни се въртят в главите само...

Те са пълни с растителни съединения, които притежават антиоксидантни свойства. Съдържат витамин С и специфични феноли, с важна роля в стимулирането на клетъчното делене. Сливите подсилват имунната система и неутрализират влиянието на свободните радикали.

Диня

Този сочен, ярко розово-червен плод с черни семена е еквивалент на лятна наслада, свежест, тонус, сладост. Южна България е едно от малкото места в света, освен Китай, Турция, Иран, Бразилия и Съединените щати, където се отглежда. Динята до голяма степен се състои от вода (92%), а тъй като 20% от "водните ни нужди" задоволяваме чрез храната, тя е изключително полезна в летните горещини. Това важи с особена сила за възрастните хора, които са по-малко чувствителни към усещането за жажда.

Колкото по-ярка на цвят е нейната вътрешност, толкова по-богата е на каротеноиди – включително бета-каротин, който организмът превръща във витамин А. Често наричан провитамин А, той ни помага да запазим кожата си здрава.

Малини

Малините са раят на ягодоплодните култури - и една от причините да чакаме лятото... Ах, този нежен, сладък вкус...

Тъй като са богати на защитни растителни съединения, наречени полифеноли, малините правят така, че да не ни личат, или поне по-малко, годините. Този плод е супер богат на витамин С, който е важен за производството на колаген и предпазва кожата от UV увреждане.

Ябълки

Чевени, златни, зелени, богати, слънчеви – ябълките са винаги апетитни и привлекателни. Любопитно е, че можем да ги открием в магазините през цялата година, но традиционно сезонът на нашенските, родни ябълки започва през късното лято и продължава до ранната есен.

Ябълките съдържат пектин, естествено влакно, намиращо се във високи количества в растенията, отглеждани без химикали и пестициди (последните пречат на синтеза на пектина). Скорошно изследване на European Journal of Nutrition пък установи, че яденето на богати на пектин цели ябълки има понижаващ холестерола ефект.

Праскови и нектарини

Другият костилков герой на лятото са прасковите и нектарините. Наглед сходни, но така различни на допир, те са незаменима част от правилното пазаруване и диетата в горещините. Сочността, твърдата кожа отвън и бяло-жълтата вътрешност крият хиляди неподозирани ползи за организма.

Една праскова съдържа 13,2% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Това не е вещество, което телата ни произвеждат естествено, но пък е важен за производството на колаген – виновника за красотата на кожата.

Кайсии

Най-близката роднина на прасковата, която винаги я следва или предшества в пазарния ни списък, е ароматната кайсия, с мека, кадифена сладост. Тя се нуждае от топъл климат, за да цъфтят и зреят. Това прави българското лято идеалната среда за тях. Със сходни нива на сладост могат да се похвалят само още няколко горещи страни извън европа – Чили и Южна Африка.

Локално отгледаните кайсии са богати на диетични фибри, които подхранват храносмилателния тракт. Съотношението между разтворими и неразтворими фибри е около 50 на 50 – точно както и при прасковите и нектарините.

Круши

Вкусните, готови за консумация круши са много сладки, малко по-големи от ябълките, жълто-зелени отвън и чисто бели отвътре. Те зреят от август до октомври и, дори неразрязани, излъчват нежен и примамлив аромат.

Колкото пo-зряла и по-полезна е крушата, толкова по-силен е мирисът, който ще доловите. Възможно е да ви съблазни дори докато пазарувате с магазина – в такъв случай, не се колебайте дали да я опитате!

Пъпеш

Една от плодовите емблеми на лятото е пъпешът. Напоследък, го виждаме във все повече разновидности и сортове в търговските вериги. Любим ни е сортът манова роса. Ще го разпознаете лесно – обикновено е светлозелен отвътре и бяло-жълт отвън.

Пъпешът съдържа около 90% вода и още редица полезни вещества – калий, магнезий, натрий и калций, вода и полезни хранителни вещества. Това го прави чудесно средство за хидратация след тренировка.

Къде да ги открием?

От 2014 г. подбираме целия си летен плодов антураж от селекцията на BILLA Градини. Веригата си партнира с над 40 български производители. Подбраните сортове сезонни храни се отглеждат в над 180 градини, оранжерии и лозя в цяла България. Те предлагат богато разнообразие от вкусове и насърчават здравословното и балансирано хранене.

Плодовете и зеленчуците от собствената марка на BILLA са отгледани по специална програма за намаляване на пестицидите. Компанията извършва стриктен контрол на целия процес – от засаждането до опаковането, транспорта и съхранението в магазините. Ежеседмични изследвания в международни лаборатории следят нивата на над 700 вида пестициди. Пробите се изпращат в сертифицирани лаборатории, а резултатите са достъпни на сайта на BILLA.

В следствие, отгледаните плодове и зеленчуци притежават минимални или нулеви количества пестициди. Това ни мотивира да похапваме сезонни предложения от обектите на BILLA в цялата страна, по всяко време на деня.

BILLA Градини е проект без аналог на българския пазар, който насърчава родното производство, насърчава балансираното сезонно хранене, щади природата и предлага качествена храна за своите потребители.

Опитайте и вие – приятният аромат на градина ще ви насочи към мястото, на което е позициониран плодово-зеленчуковият щанд в магазина. Пренесете ги и у дома и мислено се пренесете в градината на своята любима баба – със сладост и свежест върху небцето .


Грижа, добрина, човечност: BILLA и българските НПО-та като пример


 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.