Следва

КРИСТО ЗА НАЧИНАЕЩИ: проучвателен мандат за паметник

Твоят гид за изкуство под открито небе

Върху здравата връзка човек – природа – изкуство най-напред акцентираха фондациите в световен мащаб, които управляват артистичното наследство на легендарни артисти или институции, създадени и менажирани от истински колекционери със страст към изкуството

People of art преди 1 година

Ценните им притежания излязоха на светло съвсем буквално в градинските пространства или в специално оформени за целта места. Така тенденцията изкуство под открито небе отвори пространство не само за нов тип публика, но и за изцяло ново преживяване на срещата с арт творбите и посланията на артистите. Във всички световни арт столици изкуството и природата намират своите причудливи форми. Необходимостта от споделено съзерцание на създаденото от артистите в естествена среда се очертава като тенденция и у нас. Ето къде в България може да се насладите на изкуство под открито небе:

Павел Койчев - между гиганти в село Осиковица

Наричат „Оригиналите“ край село Осиковица частна галерия, но пространството, населено със скулпторите на Павел Койчев, създадени в периода 1967-2014 година, e късче свобода и полет на въображението. Провокиран от създадените от Павел Койчев скулптори, човек може да помечтае, да размаха свободно и безсрамно крилете си на създател и да си припомни сам на себе си, че изкуството да живееш не е само популярен френски слоган, а подарък, който често дължим на самите себе си и на хората около нас. Казват, че съзерцанието на изкуството е вид медитация и в парка в с. Осиковица, където се намира и къщата – скулптора „Градежът“ това духовно преживяване остава силни спомени и трайни следи. Много хора се връщат и отново, и отново, и отново, за да изпитат отново лечебната сила на изкуството.

Приказките на Росен Захариев и Велика Прахова в село Дрен

Дъщерята на скулптора Любо Прахов и Буря Стефанова, която вае приказни форми от глина е наследила тяхната дарба да разказва истории чрез неочаквани материали – като слама, например. Заедно с музиканта Росен Захариев, двамата са избрали да живеят между София и намиращото се в близост село Дрен. Там попадат случайно, докато заедно с група художници наемат пространство за ателие. Работните моменти прерастват в планове за лично бягство от големия град, а то води до идеята да създадат Къщелие за музика и скулптури. Най-хубавата част от артистичното им приключение е желанието да го споделят и е много вълнуващо, когато пресичайки улиците на село Дрен, се срещнете с някои от любимите творения на Велика – мултиплициран Ян Бибиян, които указват посоката на селската им резиденция, например.

Скулптурен парк, арт хотел Анел – море от любов и изкуство в Созопол

Един от родните колекционери на изкуство – Ангел Симеонов е собственик на арт хотел Анел, където изкуството се чувства като у дома си. Някои от най-ценните му притежания са разположени в парковото пространство на хотела, което има прекрасна гледа към морето. Така съзерцанието на изкуство и море се превръща в един безкраен празник. Най-забележителната скулптура в парка е гигантската фигура на Исус Христос, подобно на тази в Рио де Жанейро. Колекционерски каприз или щедро желание да споделя трофеите си, арт хотел Анел е задължителна спирка в китния Созопол, а най-хубавото е, че не е задължително да сте отседнали в хотела, за да разгледате колекцията скулптури.

Под небето на Варна – арт-стена от Ели Жотева

Градското изкуство е безпрецедентно отражение на средата и динамиката, в която живеем. Пулсът на Варна, вплетен с емблематичните елементи за лятото, са в основата на вдъхновението, родило най-новата арт-стена на Варна. Тя е дело на мултидисциплинарният артист Ели Жотева, която живее и преподава в Ел Ей, в колаборация с Филип Морис България. В центъра на мюръла, разположен на култовата локация– входа на Морска гара, е слънцето. То носи посланието за значението на многообразието, като двигател на прогреса и развитието и описва пътя напред. Сгради от морската столица в 3D перспектива пък допринасят за автентичността на мюръла, подчертавайки приноса на градското изкуство за подобряване на средата. Ръката символизира важността да сме заедно, а елементите от морското дъно напомнят за уникалността във всеки от нас. За създаването на рисунката върху стена са използвани специалните бои Airlite, които реагират на слънчевата светлина и влажността и улавят фините прахови частици във въздуха.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 2 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра