Следва

Ох, Джейсън Момоа, нали, да ти държи чантичката...

BILLA градини: плодово-зеленчуков детокс с родни продукти

Започваме детокс програма от следващия понеделник, 29 август, включете се и вие!

Health преди 1 година

С наближаването на края на лятото, тялото има нужда да се пренастрои и адаптира към по-краткия ден, по-хладни дни и, често, постепенното намаляване на физическа активност. В този период е много важно да подобрим баланса в организма, като включим в дневното си меню повече витамини, минерали, растителни протеини и ненаситени мастни киселини, които укрепват имунните клетки.

В свое проучване, Google отчита 300%-тно увеличение в броя на търсенията в платформата, които съдържат ключова дума „детокс“. Резултатите обхващат тъкмо последните седмици на лятото през изминалата 2021 г. и са най-високи в рамките на годината след коледните празници. Независимо дали и вие сте сред потребителите, които проявяват интерес към темата онлайн, или сте просто нетърпеливи да влезете в желаната форма, вярваме, че съветите, които ще откриете по-долу ще ви донесат нужното вдъхновение.
Преди да пристъпим напред, ще издадем единствено, че в основата на всички тях стоят плодовете и зеленчуците с доказан произход, отгледани с любов и внимание на територията на страната. Колкото по-сезонни са те - с минимално количество пестициди, толкова по-добре.

Какво всъщност е детоксът?

За да разберем правилно значението на термина, на първо място е важно да подчертаем, че детоксикацията е естествена функция на тялото, която взаимодейства с останалите биологични процеси. Тя има за цел да неутрализира и трансформира токсините, които се натрупват в организма. Техните източници могат да бъдат разнообразни – от замърсяването на въздуха до пестицидите в храната, която приемаме. Макар да са невидими за човешкото око, те често нарушават ежедневния комфорт и намират своите негативни проявления – индивидуални, при всеки. Практикуването на съзнателен „детокс“ – чрез ограничаване на приема на конкретни вещества за определен период от време, съдейства за подобряване на естествения процес на пречистване на тялото. Най-често, те се усвояват по-трудно и не изцяло от тялото - като глутен, захар, млечни продукти, алкохол и кофеин. Като част от процеса, важна задача е намаляването на количеството консумирани токсини, за сметка на сезонните плодове и зеленчуци, богати на полезни хранителни вещества, например.

Колко продължителна е една детокс сесия?

Изпълнението на пречистващата програма не означава ограничаване на количествата, а по-скоро осигуряване на по-качествена подкрепа на тялото – под формата на полезна храна. Най-често застъпената детокс практика е с продължителност между една и две седмици. През този период, тялото преминава през възстановителни процеси, подхранени от ценни хранителни вещества. Те се превръщат в двигател, който стимулира пречистващата функция на организма, и съдейства за менталното и физическото възстановяване на тялото. Резултатът е повишаване на нивата на енергия, по-чиста и здрава кожа, по-добра концентрация, усещане за лекота.
Детоксът може да се извършва както в края на всеки сезон - като подготовка за прехода към следващия, така и веднъж годишно. По-честите практики на пречистване, особено в домашни условия, съветваме да консултирате със своя лекар/ нутриционист.

5 ценни съвета за детокс у дома

 

Натурална диета с полезни за здравето храни

И така, какво да хапвате по време на детокс? Тайната се крие в избора на сезонни, локално отгледани плодове и зеленчуци, минимално третирани с изкуствени съединения. Те са богати на протеини и здравословни мазнини, с ниско съдържание на въглехидрати. Отлични примери, между които да избирате, са зеленолистните зеленчуци, ядките и семената, пасищното месо, дивата риба и здравословните мазнини, включително зехтин, кокосово масло, масло от авокадо, плодове с високо съдържание на вода и витамини, масло от пасищни животни и гхи.

 

Практикуване на любим спорт и движение

Физическата активност е от ключово значение по всяко време на годината. Още по-важно е тя да бъде включена в индивидуалната програма за детоксикация на организма. Движението подобрява естествените процеси на кръвообращение и заедно с това неутрализира токсините, натрупани в мастните клетки. Пример за типове тренировки, които да съчетаете с хранителната диета по време на детокс, са високоинтензивни упражнения с кратки интервали за почивка (HIIT) и гореща йога. Разбира се, бихте могли да изберете и всякакъв друг вид спорт, след което – по желание, да преминете и през инфрачервена сауна. Топлината ще съдейства за изхвърлянето на допълнително количество токсини, като в резултат ще укрепи имунната система.

 

Отстраняване на мъртвите клетки по повърхността на кожата

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който освен с всички вътрешни системи, е в досег и със заобикалящата ни външна среда. В резултат от многобройните токсини, до които се докосва в процеса на взаимодействие с нея, има опасност порите да се запушат и върху най-горния слой на кожата да се образуват мъртви клетки. Най-лесният начин за справяне с тях и неутрализиране на вредното им действие, е да бъдат незабавно премахнати. Как? Чрез ексфолация – с четка, директно върху отделни зони, които имат нужда да бъдат третирани. Много важно е т. нар. dry brushing да се прилага върху суха, а не върху мокра кожа. При досега с нея, четката образува триене, което отваря порите, отстранява мъртвите клетки, а оттам – и количеството натрупани токсини. Резултатът е по-мека, гладка и еластична кожа – както на допир, така и като вътрешно усещане.

 

Понижаване на излишния стрес

Високите нива на хормона кортизол в тялото често могат да намерят външно отражение под формата на симптоми, подобни на тези на бавния метаболизъм. Такива са лесната загуба на концентрация, неспокойният сън, регулярното главоболие и постоянната умора. Или, с други думи, същите тези, които се опитваме да подобрим чрез детоксикация. По време на детокс, е по-важно от всякога да отделяте време за себе си и да се отдавате на хобита, които освобождават тялото и ума от излишната негативна енергия. Такива могат да бъдат разходки на чист въздух сред природата, прекарване на време с любими хора, йога и упражнения за разтягане, достатъчно количество сън и по-малко часове, прекарани пред екран.

Ключова дума: хидратация!

Водата - както под формата на течности, така и като ключова съставка на определени храни, е от съществено значение за регулирането на вътрешните процеси по обмен на веществата в тялото. Ползите от честия прием на вода включват установяването на постоянна телесна температура, подобряване на когнитивните способности, по-пълноценно функциониране на бъбреците и черния дроб – най-важните органи за пречистване на организма. По време на детокс препоръчваме да замените изцяло енергийни напитки, алкохол и кофеин, които допринасят за дехидратацията, с прясно изцедени сокове, смутита, здравословни шотове и чайове.

Откъде да си набавим продуктите, част от хранителната диета по време на детокс?

 

Детокс програмата, която ви препоръчваме в края на лятото, е точно на един пазар разстояние. В най-близкия до вас хипермаркет BILLA ще откриете богато разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци с роден произход. Като част от програмата BILLA Градини, те са отгледани с любов от над 40 български производители, в над 180 градини, оранжерии и лозя в цяла България.

 В отговор на въпроса защо да изберете тъкмо тях, споделяме, че BILLA извършва ежеседмични изследвания в сертифицирани международни лаборатории. Нивата на над 700 вида пестициди се проследяват, с цел до крайните потребители на рафтовете в магазина да достигнат максимално чисти и висококачествени продукти – с минимални или нулеви количества пестициди. Резултатите от лабораторните анализи и проби са достъпни на сайта на веригата. Програмата е проект без аналог на българския пазар, който насърчава родното производство, балансираното сезонно хранене и опазването на природата. Продуктите, които включва в своя асортимент, са винаги свежи и богати на полезни вещества – витамини, минерали, фибри, антиоксиданти.

 

Пазарувайки от магазините на BILLA в цялата страна, и ние ставаме част от инициатива, която подкрепя малките и средни производители и ни мотивира да живеем по-здравословно и балансирано, с грижа за околната среда.


BILLA Градини: здравословни и чисти продукти за сила и тонус


BILLA Градини: родни зеленчуци с отличен вкус


More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.