Следва

С голи ръце (и тела) срещу рака на гърдата

След Оскарите, време е за Кан - Мишел Йео с поредна награда

Два месеца след като спечели "Оскар" за главна женска роля, Мишел Йео ще получи наградата "Жени в движение" на кинофестивала в Кан

People of art преди 1 година

Мишел Йео - първата азиатска актриса, която получава Оскар - не се спира пред нищо. След огромната чест, която ѝ оказа журите в американските награди, от кинофестивала в Кан са готови да ѝ връчат наградата "Жени в движение" през май - по думи на Франс прес.

"Радваща се на международно признание, актрисата и продуцентка от малайзийски произход Мишел Йео от десетилетия предизвиква условностите. Превъплъщавайки се в сложни и решителни женски роли на екрана, тя даде своя принос в борбата срещу половите и възрастови стереотипи в киното" - се посочва в изявлението на организаторите.

Наградата е напълно заслужена и дори дълго чакана.

Йео, която е родена в Малайзия, се превърна в уважавана актриса и продуцент, като наскоро грабна и Златен глобус. В своята благодарствена реч, която се оказа връхната точка на церемонията по връчването на Оскар, Йео засегна въпроси като расизма и възрастта. „Вярвам, че времената се променят. Има много повече приобщаване. Има повече разнообразие. Вижте мен. В бизнеса съм от 40 години и най-накрая успях. Сега съм номер едно в списъка с покани“, каза Йео, предизвиквайки силни овации.

„Това просто показва, че ако вярвате в себе си, ако вярвате и имате страст в това, което правите, не трябва да се отказвате“, продължи тя. Със закачливо кимване към някои от нейните филмови заслуги, Йео завърши с думите: „Какъвто и да беше този стъклен таван, ние просто го изритахме като нинджи, ние го разбихме... На кръстопът сме, но промяната вече е в ход.”

Наградата "Жени в движение" е създадена в Кан от френската група за луксозни стоки “Керинг” през 2015 г. и се присъжда по време на фестивала, за да подчертае креативността и приноса на жените в света на културата и изкуствата. Предишните ѝ носителки са Джейн Фонда в годината на учредяването ѝ, Джина Дейвис и Сюзан Сарандън (2016), Изабел Юпер (2017), Пати Дженкинс (2018), Гун Ли (2019), Салма Хайек (2021) и Вайола Дейвис (2022). Йео бе избрана за тазгодишното отличие от Франсоа-Анри Пино, председател и главен изпълнителен директор на “Керинг”, и Ирис Кноблох, новият президент на филмовия фестивал в Кан, както и Тиери Фремо, директор на фестивала в Кан.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра