Следва

Бела Хадид на корицата на Vogue Italy: когато фотографията си играе с изкуствения интелект

Том Форд се сбогува с модата с най-новата си колекция и музите Карли Клос, Амбър Валета и Джоан Смолс

Известният тексасец поздрави модния свят с най-новата колекция на едноименната си марка и ексклузивно съобщение в социалните медии 

All fashion преди 1 година

След 13 години начело на марката, която носи неговото име, Том Форд се оттегля от света на модата.

Известният дизайнер направи съобщението в официалните социални канали и на уебсайта на марката си чрез ексклузивно видео, заснето от фотографа Стивън Клайн, в което музи от калибъра на Амбър Валета, Карън Елсън, Каролин Трентини, Джоан Смолс и Карли Kлос показват най-красивите архивни тоалети от минали колекции, избрани от самия дизайнер.

За евентуалното му оттегляне от модните подиуми се говори от известно време и особено след като миналата есен бе обявено придобиването на марката от групата Estée Lauder за около 2,8 милиарда долара.

И така, колекцията Eсен/Зима 2023/24, наречена „Архив“, бележи сбогуването на маестро Форд с модната система (или може би е просто довиждане, кой знае). Към кои точно архиви се отнася новата (последна) колекция на Tom Ford? Към всичко ценно, а то е много - Карли Клос в роклята от "разбито на парченца огледало" от пролетната колекция за 2014 година, Амбър Валета в тясно металическо творение от сезон Пролет 2016, ремейк на роклята на Гуинет Полтроу от церемонията по награждаването с Оскар през 2012 година и кадифеният костюм от есенната колекция на Gucci 1996 (Гуинет облича същия, но в червено, на VMA през 1996 г.), мини-роклята с пайети от 2014 година, в която Бионсе излиза на световното си турне "Мисис Картер", металическият топ в цвят фуксия, в който Зендая се появи на Critics Choice Awards през 2020-то и други знакови произведения на бранда. 

Колекцията не бе съпроводена с никакви официални изявления от страна на дизайнера или собствениците на марката. Том Форд отказа да общува с модните издания още преди години, а Estee Lauder и Zegna (притежателите на лиценза за производство на съответно дамски и мъжки дрехи под марката Tom Ford) не коментираха нищо. 



Дизайнер и режисьор, Том Форд получава световна известност по времето на работата си за Gucci, където е творчески директор от 1994 до 2004 година. Напускайки модната къща, моделиерът основа собствения си едноименен бранд. През 2021 година, след смъртта на своя партньор, журналиста Ричард Бъкли (двамата са заедно от 1986 година, като през 2012-та се сдобиха със син, роден от сурогатна майка, а през 2014-та сключиха и официален брак - бел- ред.), Том Форд реши да напусне модната индустрия и да се съсредоточи върху кариерата си на режисьор (четете още: Големите любовни истории: Том Форд и Ричард Бъкли). 

Форд има два пълнометражни филма: "Самотният мъж" с Колин Фърт и Джулиан Мур в главните роли и "Под покрова на нощта" с Джейк Джилънхол и Ейми Адамс.


Колин Фърт и Том Форд на снимачната площадка на "A Single Man", източник: The Weinstein Company

Оставайки един от безспорните протагонисти на модата, който със своите секси и едновременно изискани силуети облече стотици звездни диви и "обикновени смъртни", остава завинаги синоним на блясъка и абсолютната женственост. 

More All fashion