Следва

Шведски минимализъм: 5 добри практики, с които да бъдем по-щастливи

Защо е толкова трудно да откажем покана за сватба?

С пристигането на сезона на сватбите се питаме – можем ли да откажем покана за сватба? И ако да – как да го направим?

Love преди 10 месеца

Да, сватбите са прекрасен момент от живота на всеки, но това не означава, че задължително трябва да сме много развълнувани, че сме поканени. Има безброй причини, поради които да искаме да откажем покана за сватба. В същото време е много трудно да го направим и най-вече да бъдем искрени, за да не засегнем младоженците.

Да откажем покана за сватба се смята за табу. Често ни липсва куража да кажем не...или да кажем истината.

Как да откажа покана за сватба? Въпрос, който е често търсен в Google. Нека бъдем честни – да участваме в сватбеното тържество на други хора не винаги може да е приятно изживяване, а и има хиляди причини, поради които да кажем „не“ – локацията, факта, че не познаваме никой от поканените, скъпите подаръци, които младоженците очакват или пък просто нямаме желание да отидем и ни се прави нещо друго. Да откажем обаче не е толкова лесно. Нека вземем следния пример – канят ви на сватба в месец, в който имате доста допълнителни разходи, а в същото време младоженците не са ви чак толкова близки. Ще откажете ли поканата? Ако отговорът е положителен, ще споделите ли истинските мотиви за това? Най-вероятно не.

Дезертьорите: реалност, която младоженците често игнорират

Няма сватба, на която да отидат абсолютно всички поканени, но младоженците често са склонни да мислят, че никой няма да посмее да липсва от техния голям ден и не взимат предвид фактори като припокриващи се ангажименти, смяна на работа, планирано пътуване, болест... Ако скоро ви предстои щастливото събитие, помнете – със сигурност някои от поканените няма да се появят.

Времето е всичко

Но ако това е повтарящ се модел и се случва винаги, защо ни е толкова трудно да кажем „не“? Може би се притесняваме, че бъдещите младоженци ще го приемат като обида? Всъщност времето е всичко. Ако по-малко важният гост съобщи, че няма да дойде само 1 ден преди сватбата, а най-добрият приятел предупреди три месеца по-рано, бихме били по-ядосани при първата ситуация.

Икономически аспект за младоженците

Какво означават отказите в последния момент за бъдещите младоженци? Няма нищо по-икономически неизгодно за тях от това да поканят някого и той да не се появи. Кетъринг агенциите искат потвърждение на броя гости дни преди сватбата. След това се губят пари за всеки, който не се благоволи да присъства.

Защо не се осмеляваме да бъдем искрени?

Някой циник би казал: „Проблемът е, че младоженците не разбират, че техният най-важен ден не е такъв и за останалите.“ Може би това твърдение съдържа в себе си отговорът на въпроса защо не сме честни от самото начало – това е техният най-важен ден. Замислих се как бих се почувствала, ако един ден някой откаже поканата ми без да дава основателна причина.

Стигам до извода, че най-важните за мен хора със сигурност ще дойдат, защото искат да са до мен и се радват на моето щастие. А този, който отказва без причина, всъщност би било по-добре да не дойде. Това трябва да е специален ден и не бих приветствала присъствието на някой, който би предпочел да е другаде.

Как да откажем поканта за сватба?

Изводът е много ясен: да откажем покана за сватба, не би трябвало да ни кара да чувстваме вина, нито пък младоженците трябва да се обиждат. Но как да откажем? Отговорът е навреме и с искреност. След присъстващия гост, най-добрият е онзи, който предупреждава за отсъствието си навреме. Младоженците ще го оценят (дори да ви няма на големия им ден).

More from View Sofia

Обичай вещите си, Те са Ти: елегантните притежания на Джоан Дидион на търг

Celebrities преди 1 година

Предстоящият търг на личните притежания на авторката разкрива един от най-топлите нейни портрети, рисувани някога. Приживе легендарната писателка обичаше да повтаря: "Трябва да избираш местата, от които да не се отдалечаваш.“ Бихме добавили, трябва ди избираш така и притежанията си...   

"Жена ми ме спаси": Принц Хари за Меган, употребата на наркотици и родителството

Celebrities преди 1 година

Принц Хари, като част от промоцията на мемоарите си "Spare", проведе предаване на живо с психотерапевта Габор Мате. В разговор с лекаря той обсъди психологическата си травма, опита с употребата на наркотици и начина, по който бракът му с Меган Маркъл е повлиял на живота му  

More Love