Следва

Съществува ли "природен Оземпик" и кой е той?

Шведски минимализъм: 5 добри практики, с които да бъдем по-щастливи

В Скандинавската страна концепцията „по-малкото е повече“ е философия на живот, ориентирана към благополучието ни

Health преди 10 месеца

Шведският минимализъм не се отнася само до естетиката. Това е начин на живот, ориентиран към физическо и ментално здраве. Той може да се постигне като се следват няколко прости правила.

Минимализмът е на мода във всички сфери на живота - от материалната (да притежаваш по-малко вещи) до психологическата (опростяване на мисленето). Скандинавските държави са превърнали „по-малкото е повече“ в истинска житейска философия, която варира от това да купуваш по-малко и по-добро, до това да се свързваш с природата и нейните ритми.

Следователно, ако целта е опростяване на всекидневния живот в търсене на благополучие, вдъхновението, идващо с тази философия, е добро решение. Елън Петерсънс, съосновател и креативен директор на шведския бранд за красота Colekt, ни дава 5 съвета за постигане на скандинавски минимализъм, за да го разберем по-добре.

Не се затрупвай с продукти за красота

Един от стълбовете на тази философия е да не се затрупваме с големи количества козметика, а да се съсредоточим върху основни продукти и да ги комбинираме, за да постигнем най-добър ефект. „Идеята е да не колекционираме бутилки, бурканчета и тубички върху шкафовете в банята. В Швеция ни харесва идеята да миксираме и използваме козметиката за различни цели и да я адаптираме към различните типове кожа“, казва Елън. За да се сведе до минимум количеството козметика, тя предлага няколко добри практики:

Завършете рутинната грижа за кожата като намажете лицето с олио за блясък и свежест вместо да изпозлвате фон дьо тен. „Сутрин не слагам грим. Нанасям само хидратиращ крем и олио за лице, за да накарам кожата ми да заблести“

Смесете олиото за лице с почистващ продукт, за да го направите по-хидратиращ. „Това е чудесен трик за суха кожа... и за скандинавските студени дни“.

Използвайте околоочния крем и върху контура на устните, за да предотвратите появата на бръчки.

Подарявайте си моменти за релакс

Кафе паузата по време на работния ден вече се е превърнала в задължителен ритуал в Швеция и е една от тайните за висока продуктивност в страната. Елън потвърждава, че с практиките за контролиране на емоциите, които е научила по време на уроците си по йога, кафе паузата е един от най-ефикасните начини за това да се чувстваме по-добре и да се концентрираме. „Научих се да използвам времето си по по-фукнционален и избирателен начин. Тези кафе паузи, в които хапваме и по нещо сладичко, помагат да релаксираме и да презаредим. Освен това насърчават социализацията, защото този „ритуал“ се извършва в група и се практикува с колеги.“

Свързване с природата

Прекарвайки времето си навън, в контакт с природата, помага да регулираме нашите биоритми и е още една шведска практика за повишаване нивото на благополучие. „Швеция е голяма, но рядко населена страна с дълги, студени зими. Но това е довело до естествена връзка с природата и традициите, свързани с туризъм, ски и други дейности на открито.

Контактът с природата влияе върху нашата гледна точка, върху начина, по който гледаме на живота, и ни помага да развием концепция за красота, която е в хармония със заобикалящата ни Вселена. Природната красота не е вечна, тя е променлива, променя се с времето, точно като нашата. Това ни учи да живеем в настоящия момент“.

Използвайте парфюм, за да покажете индивидуалност

Елън е създала парфюм, който се радва на особена популярност в Япония и има аромат на липов цвят, портокал и люляк. Не е учудващо, че е харесван в Страната на изгряващото слънце, тъй като изискванията там са ароматът да е дискретен, за да не пречи на останалите. Шведският подход към парфюмерията е сходен. „Скандинавските жени използват парфюм, за да изразят своята идентичност. Аз лично дори създавам собствен аромат“ (четете още: Ухаеш прекрасно или как да нанасяме парфюма интелигентно).

Създайте приятна вечерна рутина

Още една много ценна скандинавска практика е умението да се оценяват малките неща във всеки един ден, понякога създавайки ги сами. Добър начин да го постигнете е да си създадете приятна вечерна рутина, която да следвате преди да си легнете. Елън например си приготвя чай от лайка и пали свещ. „Преди лягане винаги паля свещ с ориенталски, топъл аромат. Помага ми да отпочина и да се концентрирам върху тук и сега“.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.