Следва

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Acne Studios

Седмица на модата в Милано Пролет/Лято 2024: дебютът на The Attico, Джорджа и Джилда

Джилда Амрозио и Джорджа Тордини разказват за избора да дебютират в Милано и за еволюцията на своя бранд

Runway преди 6 месеца

The Attico направиха своя дебют на Модна седмица, избирайки логично форума в Милано. Пред звездна публика, включваща други доказали се дизайнери, двете мацки показаха модата си с ревю за пръв път седем години след основаването на бранда. Очевидно днес неговите създателки Джилда Амброзио и Джорджа Тордини имат по-ясни идеи отвсякога.

На модния подиум в центъра на Милано в зона Corso Sempione – Arco della Pace Тhe Attico представи своите тоалети за пръв път на MFW пред гости, насядали върху цветни фотьойли и дивани. За да аплодират дебюта, много дизайнери, сред които Сабато де Сарно, Андреа Адамо и Никола Броняно, дойдоха лично и доказаха, че новата генерация се подкрепя и уважава.

Видяхме комбинация от визии за Пролет/Лято 2024, но и дрехи, които влизат веднага в продажба. Разнообразен и интересен микс от водоустойчиви палта, коктейлни и вечерни рокли със секси кройки и nude визии, макси жилетки и обемни връхни дрехи с пухкав ефект, трикотажни яки и сака с подплънки на раменете.

Ето и интервюто от двете дами, взето няколко седмици преди дебюта от колеги от Vogue Italia:

Права коса, път по средата, хидратирана кожа и естествен грим. Джилда Амброзио и Джорджа  Тордини са емблемата на така популярните „it-girls“, които се стремят да са спокойни, докато лавират между професионалния и личния успех (който също е безгрижен)... сякаш всичко е невероятно лесно – мита на Милениалите. The Attico обаче доказва от първа ръка, че този мит е много по-сложен, отколкото изглежда, и че няма постижения без усилия. Именно с това мислене те успяват да стигнат до Milano Fashion Week. Малко преди този значим момент за тях, Vogue Italia гостува в студиото им, за да поговорят за емоциите, постиженията и бъдещите планове.

Защо решихте да направите ревюто точно сега?

Джорджа: Винаги ни е било приоритет да изградим стабилна компания, да структурираме екип и да дефинираме имиджа на бранда. Поехме риск с този дебют. Но в същото време, това ревю означава достигане до повече хора, които не знаят какво е The Attico.

Джилда: Технологичният компонент е фундаментален за това шоу. Искаме да подарим дигитално преживяване на високо ниво, да влезем в контакт, дори с тези, които ще ни гледат отдалече.

Какво ще видим?

Джорджа: Винаги сме следвали календар, който е различен от класическия моден такъв. Нашият е по-близо до пазара и клиента. Ще вземем това предвид и в този случай с голяма селекция от продукти, които ще бъдат налични за продажба веднага.

Джилда: Дълбоко вярваме в тази промяна в парадигмата, защото самите ние сме свикнали да консумираме това, което ни харесва веднага щом го видим. Разбира се, креативният инстинкт играе голяма роля и със сигурност ще добавим нещо в последния момент. 

Какво ще кажете за локацията и сценографията за ревюто на The Attico на Milano Fashion Week 2023?

Джилда: Искаме да пресъздадем типичната енергия на начина, по който сме се позиционирали до момента. Колекциите винаги попадат в определен контекст и са в диалог с околната среда. За нас това е опит, подобен на този при писането на филм, на разказ. 

Избрахте града, в който работите и живеете – Милано.

Джилда: Абсолютно. Няма друго място, на което бихме искали да се случи този така важен момент за нас, независимо, че винаги сме пътували много. За съжаление, има много организационни трудности: 4 дни са прекалено малко за натоварения ни график.

Как се създава силно присъствие като вашето в социалните мрежи?

Джорджа: За нас беше естествен процес. Просто времето беше правилно: започнахме да използваме Instagram с нашите лични профили и оттам придобихме умения, които след това успяхме да приложим в стратегията за позициониране на бранда.

Джилда: Усетихме една близост с останалите хора още от самото начало. Периодът в Clubhouse, макар и кратък, ни даде възможност да разраснем още повече отношенията си с обществеността. От социалните мрежи научихме и че голямата експлозия чрез нашите лични профили със сигурност беше трамплин, но след това се наложи да работим много здраво, за да бъдем взети насериозно.

В какъв смисъл?

Джилда: С течение на времето осъзнахме, че нашата роля в компанията е въприемана грешно и трябваше да се наложим като креативни директори.

Джорджа: Всъщност винаги сме били такива. От самото начало следим всеки аспект от растежа на бранда. Но не винаги сме успявали да го покажем. Това е поводът за дебюта.

Джилда: Точно така. Искаме да бъдем взимани насериозно, но и да си останем „момичетата“, когато отидем на среща с ръководството. Те никога не биха нарекли по подобен начин нашите колеги мъже, което също е важна дискусия.

Чувствали ли сте се дискриминирани някога?

Джилда: Нашият екип е съставен почти изцяло от жени и сме много горди от този факт. Но сме наясно, че трябва да свършим двойно повече работа, за да се докажем.

Говорейки за жените, избрали сте да представяте винаги Attico жената като красива, силна, секси богиня.

Джилда: Истината е, че това е идеалът, към който се стремим самите ние. Не би имало смисъл да не се придържаме към него. В тази работа трябва да казваш истината. Понякога ни критикуват, защото дрехите ни са прекалено къси или прекалено прилепнали. Но ако погледнете цялата колекция, ще видите, че има по нещо за всеки.

Джиорджа: За нас не съществува само една жена – красива, силна и секси. Току що стартирахме проекта „Проспективи“, чрез който разказваме истории, които чувстваме близки до нашата. Като тази за трансджендър артиста Agnes Questionmark. Точно структурираната основа, която създадохме през първите години, сега ни дава свободата да споделяме много аспекти от нашето въображение.

Джилда: Този разговор обаче ни връща към предишната точка. Тоест към така поуплярният италиански фанатизъм, който кара всички да се скандализират от жена, която се стреми да бъде красива и чувствена. Ние вярваме, че една жена трябва да се стреми към това, което иска.

Джилда Амброзио и Джорджа Тордини носят изцяло The Attico, а колекцията им за Пролет/Лято 2024 е в галерията >

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.