Следва

Формула 1: A$AP Rocky става творчески директор на линията на Puma

Една прикрита кралска бременност или как се ражда името на легендарната Hermès Kelly bag

Грейс Кели е една от най-блестящите жени на миналия век. Принцесата на Монако е красива, нежна, много успешна и с перфектно чувство за стил. И именно тя е, която вдъхновява Hermès да кръстят емблематичния си модел Kelly на нея 

All fashion преди 6 месеца

Вероятно не е тайна, че великия модел на Hermès Kelly е кръстен на Грейс Кели. Не всеки обаче знае, че чантата е пусната на пазара далеч преди момента, в който получава кръщението си. Разказваме как принцесата на Монако, бивша актриса, вдъхновява модна къща Hermès да преименува легендарния си модел.

Великолепната, ужасно скъпа, вечно в тренда Hermès Kelly, мечта на всички модни хора с много пари по целия свят, се появява през далечната 1935 г., но получава името си 20 години по-късно, преди още 20 години по-късно официално да е патентована така. Първоначално Емил-Морис Хермес изработва специално за жена си удобна чанта с цип, която тя може да носи със себе си в колата. Но с идването в компанията на неговия зет Робърт Дюма, който по-късно застава начело на марката, дизайнът на модела се променя.

Аксесоарът с плътна трапецовидна форма става по-просторен и започва да се произвежда под името Sac à dépêches („Чантата на пощальона“). По-нататъшното си име най-желаната it-bag обаче получава напълно случайно.

През 1954 г. дизайнерът на костюми Едит Хед купува чанта Hermès за снимките на филма на Алфред Хичкок „Да хванеш крадец“ с участието на Грейс Кели. Известната блондинка толкова харесва модела, напълно различен от миниатюрните чанти, приети за стилов етикет по онова време, че не се разделя с него и продължава да го носи ежедневно и след края на снимките. 

Две години по-късно Грейс Кели се жени за принц Рение III от Монако и става част от кралското семейство. Разбира се, в статута на новоизпечена принцеса, Грейс е денонощно в центъра на вниманието и постоянно е следена от репортери. Тя продължава да излиза с обожаваната си чанта, и така стигаме до деня, в който всичко се променя (вижте още: 9 емблематични дизайнерски чанти с очарователни ИСТОРИИ). 

Извънредно красивата и аткрактивна Грейс се появява на публично място в момент, в който, макар и безупречно елегантна, държи да скрие бременността си от околните любопитни очи. Принцесата на Монако се опитва да прикрие заобленото си коремче с чантата, но снимките, показващи променящата се фигура на бъдеща майка, за минути обикалят света и се оказват на корицата на списание Life. По това време принцесата е тотална икона на стила, така че аксесоарът веднага се превръща не просто в атрактивен акцент в тоалета, но маниашки символ на статута, безпрекослоната елегантност и женствеността. Моделът е изкупен за часове, поръчките валят, с което логично идва и новото му име - Kelly bag или „Чанта Кели“. Hermès официално преименуват иконичния си модел едва през 1977 г.

Грейс Кели остава вярна на чантите, пък и дрехите на луксозната модна къща дълго време. Носи "Кели" непрестанно, наблюдателни папараци дори забелязват, че едната от чантите й е цялата в драскотини от честото носене. Между другото, през 2010 г. въпросната чанта, заедно с други любими неща на звездата, беше представено в Музея Виктория и Албърт в Лондон (вижте още: Необикновените 40 години в модата на Наоми Кембъл в Музея Виктория и Албърт). 

More All fashion